• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2018

Arhim. Dr. Timetei Bel a fost ales Arhiereu-Vicar pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Joi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut pe ordinea de zi şi alegerea Arhiereului-Vicar pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Pentru această demnitate au participat la concurs Părintele Arhi­man­drit Dr. Timotei Bel, Exarh mănăs­tiresc şi stareţul Mănăstirii „Naş­terea Sfântului Ioan Boteză­torul” Scărişoara Nouă, din Protopopiatul Carei, cea mai vestică mănăstire din Eparhie, şi Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.
În urma voturilor din Sfântul Sinod, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Mara­mu­reşului şi Sătmarului a devenit Părintele Arhim. Dr. Timotei Bel, care va purta supranumele de „Sătmăreanul”.
Părintele Arhim. Dr. Timotei (Cristian Simion - nume de botez) Bel, fiul lui Bel Augustin și Anastasia, s-a născut în localitatea Rohia, județul Maramureș, la 13 ianuarie 1974. A absolvit Se­minarul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea.
În 2001, sesiunea iunie a obținut diplomă de Master –Teologie Istorică. În perioada iunie 2001-decembrie 2006, a fost doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă Aristotel, Tesalonic – Grecia, iar în 19 iunie 2007 și-a susținut public teza de doctorat cu titlul ,,Erminia și exe­geza Noului Testament în B.O.R., în sec. XX”, sub îndruma­rea Prof. Univ. Dr. Ioannis Galanis. În 5 Iulie 2007 a depus jurământul de doctor în teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesa­lonic.
 

ACTIVITATE CLERICALĂ
 

- în 6 octombrie 1989, la vârsta de 15 ani, a fost primit ca viețuitor al Mă­năstirii ,,Sfânta Ana” Rohia, de către Ieromonahul Iustin Hodea, starețul mănăstirii, actualul Episcop al Mara­mureșului și Sătmarului
- 1 octombrie 1993 - hirotonit diacon de către Preasfințitul Părinte Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului
- 28 iunie 1994 – a fost tuns în mona­hism de către Preasfințitul Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Iustin, care a fost și naș de călugărie, primind numele de Timotei
- 14 septembrie 2005 – hirotonit preot (ieromonah) de către Preasfințitul Ius­tin (hirotesit protosinghel în 14 septembrie 2005)
- 2001-2005 – a slujit ca ierodiacon, iar în perioada 2005-2006 ca arhimandrit în bisericile ,,Sfântul M.Mc.Dimitrie” și ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din orașul Serres – Mitropolia Serresului și Nigritei - Grecia
- 1 februarie 2006 – Exarh al mănăs­tirilor din cuprinsul Episcopiei Orto­doxe Române a Maramureșului și Sătmarului
- 14 septembrie 2006 - ,,Înălțarea Sfin­tei Cruci” – hirotesit arhimandrit de către Preasfințitul Iustin Sigheteanul
- 1 mai 2007 – stareț al Mănăstirii ,,Naș­terea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă
În anul 2007 i s-a încredințat conduce­rea mănăstirii ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă, Pro­topopiatul Carei.
   
În această ascultare a pus în lucrare următoarele proiecte:
- 2009 - definitivarea lucrărilor la poarta de intrare în mănăstire;
- 2010 - înălțarea unui monumental altar de vară în stil maramureșean;
- 2012 - înălțarea noii case monahale din incinta mănăstirii;
- 2014 - rectitorirea bisericii mănăstirii prin desfacerea celei vechi și construi­rea uneia noi, pe măsura așezământului, după un proiect executat de domnul arhitect Dorel Cordoș.
Toate acestea le-a realizat sub directa în­drumare a Preasfințitului Părinte Ius­tin, părintele său duhovnicesc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.