• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Noiembrie , 2012

Arhid. NIFON MOTOGNA – doctor în Teologie

Marţi, 30 octombrie 2012, Arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare, a susţinut lucrarea de doctorat cu tema: CONSTITUŢIA TEANDRICĂ ŞI MISIONARĂ A BISERICII. O PERSPECTIVĂ CONTEMPORANĂ ASUPRA MISIUNII, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Gheorghe Istodor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.

 

În urma susţinerii publice a tezei de doctorat, arhid. Nifon a fost declarat doctor în teologie cu Calificativul foarte bine. Comisia de specialişti a fost formată din I.P.S. Teodosie Arhiepiscopul Constanţei – Preşedinte de Comisie, care este şi Prorectorul Universităţii Ovidius, Pr. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Istodor – Profesor Coordonator – Universitatea Ovidius din Constanţa, Pr. Prof. Univ. Dr. Valer Bel – Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Univ. Dr. Adrian Niculcea - Universitatea Ovidius din Constanţa şi Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Himcinschi – Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Şcoala doctorală a făcut-o la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Valer Bel.

Teza de doctorat cu titlul amintit mai sus este structurată pe 6 capitole mari, precedate de o Introducere şi urmate de Concluzii. La alcătuirea ei au fost folosite peste 570 de surse bibliografice şi un aparat critic alcătuit din aproximativ 1300 de note .

 

Lucrarea este una de actualitate, susţinută în cadrul catedrei de Misiologie şi arată încă odată în plus dorinţa preoţilor şi a monahilor de a se perfecţiona mereu, dar totodată de-a contribui la dezvoltarea teologiei ortodoxe. Printre altele, arhid. Nifon arată că Misiunea contemporană a teologiei şi a Bisericii Ortodoxe trebuie să plece de la o cunoaştere lucidă şi deplină a lumii în care trăim. Această lume se confruntă cu un fenomen social fără precedent care antrenează o imensă mutaţie civilizaţională a cărei înţelegere este vitală pentru viaţa şi misiunea Bisericii în viitor: cea a socialului, a umanului şi a religiosului.

 

La acest moment important din viaţa arhidiaconului Nifon Motogna i-au fost alături părinţi de la Catedrala Episcopală din Baia Mare, Mănăstirea Rohia precum şi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.