• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 August , 2018

Apocalipsa vine cu Pesta Porcină Africană România, paralizat[ în lupta cu virusul ucigaş adus de porcii mistreţi

Virusul PPA acţionează ra­pid, poate fi adus uşor, în mân­care, haine, pantofii celor care au ajuns într-o zonă afectată, dar vectorul principal este porcul mistreţ. Nu există vaccin, tratament. Porcii afectaţi sunt condam­naţi. Perioa­da de incubaţie este de două săptămâni, de aceea, într-o gospodărie sau fermă afectată trebuie eliminat întregul efectiv de porci pentru a stopa răspândirea virusului.

Până în acest moment, în România au fost omorâţi circa 50 de mii de capete porci, cea mai importantă pierdere fiind semnalată la o mare fermă din Tulcea. Aici au fost omorâţi peste 47 de mii pe porci. Ferma respectivă fiind rasă, pusă la pământ, falimentată, iar oamenii care lucrau acolo devenind şomerii PPA.

Acesta, la modul minimalist, este contextul în care PPA a devenit subiect principal în dezbaterile publice, poli­tice, guvernamentale.
S-ar putea să fie prea târziu! Sunt voci care afirmă că până la sfârşitul anului, zootehnia românească va fi pusă la pământ. Principalii vinovaţi sunt cei care nu au luat măsurile ce se impu­neau, încă în urmă cu doi ani. Este incredibil, dar de doi ani sunt voci care avertizează că ne-am putea confrunta cu PPA. Şi de doi ani, nimeni nu face nimic. Vom încerca să prezentăm opinii super calificate, care explică de ce s-a ajuns aici, ce nu s-a făcut şi ce ar trebui făcut, acum în ceasul al 12-lea.
Începem cu Dimitrie Muscă, inginerul care conduce unul dintre cele mai cunoscute Combinate agricole din ţară, cel de la Curtici, Arad.
Aici este o afacere integrată în care sunt 35 de mii de porci şi 2200 de vaci, fabrici de procesare, magazine de pre­zentare şi vânzare, culturi agricole. Combinatul de la Curtici a fost prezentat de multe ori ca una dintre cele mai de succes afaceri în agricultură. Dimi­trie Muscă, cel care conduce Combi­natul, este o voce puternică, iar opinia acestuia produce frisoane. A dat un interviu în urmă cu o săptămână şi ceva unei publicaţii online de profil agricol: Agrointel.ro. Interviul este cutremu­rător. Ne-a atras atenţia şi am încercat să luăm legătura cu el pentru a discuta de situaţia în care se află zootehnia românească, în special partea de porci­ne. Am reuşit să vorbim cu Dimitrie Muscă, telefonic, dar nu dorea să comenteze nimic până se va termina întâlnirea anunţată de la guvern, pe această temă. Era ziua de marţi. Deşi anunţată, întâlnirea nu a mai avut loc. Dar miercuri, la sediul MAI a fost o întâlnire de urgenţă la care au participat reprezentanţii mai multor ministere şi instituţii cu rol de control.
Nu am mai reuşit să vorbim cu domnul Muscă. Dar vom prezenta opiniile lui deoarece românii trebuie să ştie ce se întâmplă.
Facem acest demers deoarece şi în Maramureş sunt mai multe ferme care cresc porci, nordul ţării nu este unul dez­voltat pe culturi agricole, dar zoo­tehnia s-a dezvoltat frumos în ultimii ani. Din păcate, judeţul nostru este „flancat” de două judeţe care au focare de PPA: Satu Mare şi Sălaj, iar graniţa cu Ucraina este întinsă.
Dimitrie Muscă este îngrijorat de soarta industriei cărnii de porc, o industrie ce este distrusă peste noapte de PPA. Fermierul arădean trage un semnal de alarmă cutremurător. Zootehnia româ­nească riscă să dispară, iar românii să devină consumatori şi o piaţă de desfacere pentru marile ţări producătoare din Europa.

„Este o adevărată nebunie! Eu cer în mod expres ca fermier şi cetăţean al României, intervenţia DNA. Să se autosesizeze împotriva celor care nu fac nimic, împotriva acelora care ştiu că vectorul acestei boli este mistreţul şi nu vor să îl împuşte. Cei care sunt vinovaţi să fie traşi la răspundere penal şi material, pentru că sunt sabotori ai econo­miei naţionale. Au apărut noi focare. Deci ţara este rezolvată. Vom ajunge să cumpărăm 100% carnea de porc, de afară”, a spus Muscă.
Fermierul este convins că autorităţile nu vor să intervină în această situaţie.
„Nu se vrea să se intervină! Nu ştiu ce mână criminală există pentru că soluţia este simplă: trebuie împuşcaţi toţi porcii mistreţi. Eu o spun de doi ani de zile, dar nu se vrea. Cei responsabili ar trebui să se trezească şi să realizeze că vorbim de distrugerea unei economii, a unui sector, până la urmă a unei ţări. Afirm cu toată responsabilitatea că îi doare în cot pe cei din UE că noi nu o să mai avem carne de porc. Din contră, vor zice: Lăsaţi că vă dăm noi! De ce să producem când putem consuma? Această schemă o leg şi de faptul că atunci când am cerut 25 de euro ajutor pentru carcasa de porc, cei de la UE au refuzat”, a spus Muscă. Fermie­rul arădean este convins că se doreşte ca România să fie o piaţă de desfacere, iar zootehnia să fie distrusă, după care fermierii români nu vor mai avea pu­terea să revină.
„Cine credeţi că e tâmpit să mai po­puleze complexele de porci care sunt la pământ? Cine are bani şi nervi să mai facă aşa ceva? Nu mai face nimeni! Europa şi-a atins ţelul pentru că există destulă carne de porc, iar noi suntem o bună piaţă de desfacere pentru ei!”, a spus Muscă. El explică şi „schema” prin care se răspândeşte virusul. Autorităţile dezinfectează maşinile care tranzitează ţara, dar lasă în pace mistreţii care colindă în voie prin pădurile ţării. Fermierul spune că în România avem, din datele A.N.S.V.S.A., 118 mii porci mistreţi faţă de 37 de mii cât ar trebui să avem în mod normal.
„Am creat o rezervă de purtători de viruşi cât e ţara de mare. Mistreţul are o mobilitate incredibilă şi infestează tot!
La graniţă, ucrainenii au făcut măcel, au ucis mistreţii. O să pară normal că au trecut la noi! Şi românii ce au făcut?
S-au apucat să le facă poze, în loc să cheme Armata, Poliţia, tot ce e nevoie ca să împuşte mistreţii din zonă! Deci, i-am scăpat!”, a spus Dimitrie Muscă.
Fermierul din Curtici crede că situaţia de acum trebuie dezbătută în C.S.A.T., la nivel înalt, fiind o chestiune ce ţine de siguranţa naţională.
De altfel, ministrul Mihai Fifor (care este și deputat de Arad) a fost într-o scurtă vizită la ferma din Curtici, dar apoi nu a existat şi o întâlnire la cel mai înalt nivel, în Bucureşti. La sediul ministerului Afacerilor Interne a avut loc întâlnirea în urma căreia s-a spus cam ce se ştia, respectiv măsurile ce trebuie luate în gospodării şi, în general, faptul că se vor da despăgubiri pentru cei care pierd porcii avuţi.
În acest context, credem că situaţia se va agrava în continuare, iar disperarea fermierilor la ajunge la cote nebănuite. Din păcate pentru România, nu se va mai putea exporta mezeluri, carne din zonele în care au fost, sunt focare de PPA. În momentul de faţă este neclar ce se va întâmpla în perioada următoare. Vom reveni în momentul în care avem şi alte date.
Europarlamentarul Daniel Buda trage un semnal
de alarmă.
Daniel Buda, europarlamentar, a avut o poziţie tranşantă în cazul PPA. Într-un comunicat transmis redacţiei noastre, acesta şi-a spus punctul de vedere.
România, în plin război... „porcesc” de data aceasta! Sper doar să nu avem soarta celor din „Golful Porcilor”!

„Pesta Porcină Africană lovește Ro­mânia mai ceva ca și Katiușele rusești din al Doilea Război Mondial, întâm­plător sau nu, exact în aceeași zonă geografică. Pentru cei mai puțini cunoscători, această boală fără leac a porcilor «cu patru picioare» poate transforma România într-un pustiu saharian, unde carnea românească de porc să fie la fel de rară precum apa în deșert. Dacă avem în vedere că românul își înțarcă pruncii cu lapte de vacă și carne de porc, avem dimensiunea dezas­trului în care suntem. Din păcate, incapacitatea autorităților din România este similară cu cea a conducătorilor de oști care, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, dădeau ordine contradictorii de se împușcau bieții români între ei. Astăzi, aceiași conducători de oști s-au transformat în funcționari mărunți, apăsați de obezitatea unei prostii incomensurabile, dând ordine la fel de contradictorii, ucigând porcii din gospodăriile populației și din fermele comerciale, lăsând pe drumuri sute de muncitori la fel cum le-a lăsat războiul pe văduvele soldaților uciși. Măsurile luate de aceştia sunt la fel de eficiente precum folosirea pliciului în fața tancurilor rusești, lăsând mai departe dușmanul în libertate. Dacă ar fi citit «Mistrețul cu colți de argint» și-ar fi dat seama că este o chestiune de timp până când «va veni un mistreț uriaș, grohotind sub copaci ce cu colții îi va trage sălbatec prin colbul roșcat». Trecând la chestiuni mai mult decât serioase, dar fără să ignorăm comparația extrem de nefericită a ministrului Agriculturii, Petre Daea, a situației actuale cu Ho­locaustul, se impun câteva obser­vații: încă de acum câteva luni de zile bune am atras atenția asupra pericolului Pestei Porcine printr-o corespondență purtată cu Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, care mi-a și răspuns că UE oferă suport pentru astfel de situații, dar că principala responsa­bilitate o au statele naționale. Din pă­cate, actualii guvernanți, fie că discutăm de ministrul Mediului sau al Agriculturii, nu sunt în stare să conștientizeze adevăratul pericol și să vină cu soluțiile eficiente. Nu sunt specialist în probleme de medicină veterinară, dar este mai mult decât evident că atâta vreme cât nu există o dispoziție expresă de sacrificare a porcilor mistreți, cei care de altfel sunt vectorii acestei boli, jucăm într-o tristă piesă de teatru. Nu spun că este neapărat de apanajul C.S.A.T.-ului, deși siguranța alimentară nu poate fi ignorată. Ministrul Mediului trebuie să dea de îndată un ordin prin care efectivele de porci mistreți să fie reduse în mod drastic! Simplu! Cotele de recoltă de pe fondurile de vânătoare ar trebui să fie îndeplinite în maximum 20 de zile. Apoi, iar și iar până când să îți fie dor să mai vezi porci mistreți prin pădure. Și așa, fondurile de vânătoare sunt pline de porci domestici lăsați intenționat prin păduri pentru a spori populațiile, ca urmare a încrucişării cu porcii sălbatici, iar acest lucru se știe. Este o prostie crasă să crezi că, împușcând porcul din curtea lui tanti Maria sau a lui badea Ion, vei stârpi o molimă pentru care bulgarii au ridicat garduri de sârmă ghimpată, la fel ca la Grivița și Plevna. După cum, la fel de proști trebuie să fiți să credeți că proprietarii de fonduri de vânătoare își vor împușca porcii mistreți pentru suma de 400 lei, când ei obțin în urma vânătorilor organizate cu străinii «n» milioane de lei. În lipsa unor măsuri concrete și eficiente, crescătorii de porci și mai mult, avertizez că și producătorii de cereale, ale căror culturi pot fi infestate de Pesta Porcină, vor avea soarta celebrului complex de creștere a porcilor, Com­tim. Brusc și dintr-o dată, ni se vor oferi pe tavă purceii din afară, gata crescuți și hormonați, numai buni să îți pro­voace cancer ori alte boli năucitoare, aducându-te la disperarea de a te ruga să faci infarct ca să nu mori în chinurile generate de hormonii și stimulatorii de creștere. Ori ne apucăm de mâncat legume, că-s mai bune... nu ar fi rău dacă tanti Maria ar avea unde să și le vândă, iar noi să le cumpărăm, dar și aici prostia și interesele s-au întâlnit în paradisul proștilor! Dar poate că nimic nu este întâmplător.
Pentru curioși și cunoscători doar, redau mai jos corespondența purtată cu Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis:
« - legislație specifică care cuprinde măsuri de combatere a PPA (Directiva 2002/60/CE a Consiliului din 27 iunie 2002 de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane și de modificare a Directivei 92/119/CEE în ceea ce privește boala Teschen și pesta porcină africană);
- actualizarea regionalizării în ceea ce privește PPA(Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE a Comisiei din 9 octombrie 2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE), inclusiv măsuri specifice, pornind de la riscuri, pentru a controla circulația porcinelor și a produselor derivate;
- o strategie revizuită privind PPA pentru partea de est a UE, care vizează statele membre recent afectate de această boală sau care prezintă un risc mai ridicat de introducere a bolii, concepută pentru a preveni răspândirea PPA și, în cele din urmă, de o a eradica în teritoriile afectate.
PPA este o boală infecțioasă care figurează în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind gestionarea cheltuielilor referitoare, printre altele, la sănătatea animală. Prin ur­ma­re, PPA se califică pentru finanțare în temeiul articolului 6 din acest regulament, care prevede posibilitatea de acor­dare a unor subvenții pentru mă­surile de combatere a bolii puse în aplicare pe teritoriul național al statului membru afectat, dar și în ceea ce privește măsurile de control transfrontalier aplicate împreună cu alte state membre sau țări terțe. Totodată, politica agricolă comună prevede mai multe tipuri de măsuri care pot fi puse în aplicare de către statele membre și sprijinite financiar pentru a contribui la eradicarea bolilor precum PPA. În cadrul politicii de dezvoltare rurală, statele membre au posibilitatea de a sprijini activitățile legate de transferul de cunoștințe și serviciile de consiliere, pentru a contribui la sensibilizarea pu­bli­cului»”, se arată în comunicatul lui Daniel Buda.

 

 

D.S.V. Maramureş a trimis în judeţ măsurile ce trebuie luate și atât.
„S-a transmis primarilor, în calitate de președinți ai Comitetelor locale pentru situații de urgență implementarea și respectarea unor măsuri de prevenție pe raza unităților administrativ-teritoriale. Acestea vizează interzicerea comercializării porcilor în târgurile de animale sau în vecinătățile acestora, controlul circulației suinelor pe raza localităților, interzicerea organizării de manifestări care includ aglomerări de animale din specia porcinelor, respectiv alte specii. Alte măsuri de biosecuritate vizează: gospodăriile populației, unde cetățenii trebuie să respecte reguli cu privire la comercializarea doar a animalelor identificate și înre­gistrate în Baza Națională de Date, însoțite de certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar care să  ateste   starea de sănătate a acestora); creșterea porcinelor domestice se realizează numai în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine din alte exploatații, porci mistreți sau persoane străine; animalele nu vor fi hrănite cu resturi alimentare ce conțin carne, oase sau alte produse sau subproduse de porc; evitarea contactului dintre porcii domestici din gospodărie și orice produs sau subprodus provenit de la mistreții vii, vânați sau morți; comunicarea obligatorie la medicul veterinar de liberă practică împuternicit a tutu­ror cazurilor de îmbolnăvire sau mortalitate la porc; subprodusele de ori­gine animală nedestinate consumului uman, deșeurile provenite de la porcine domestice/sălbatice și cadavrele de animale sunt ridicate doar de către unități de neutralizare autorizate pentru această activitate. De asemenea, în exploatațiile comerciale (fermele de porci) precum și în exploatațiile de tip A trebuie respectate normele de biosecuritate prevăzute de Ordinul președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 20/2018.

În perioada partidelor de vânătoare, normele de biosecuritate prevăd: intensificarea supravegherii populației de porci mistreți; transportarea la D.S.V.S.A. Maramureș a tuturor porcilor mistreți găsiți morți, în scopul investigării cauzei ce a determinat moartea; desfășurarea vânătorii numai cu notificarea prealabilă a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș; asigurarea prezenței unui medic ve­terinar pentru efectuare examenului clinic post-mortem și a prelevării, ambalării și expedierii probelor pentru laborator; vânătorii sunt obligați să prezinte pentru examenul clinic și pentru prelevarea de probe toți mistreții împușcați și să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator; după vânătoare, câinii gonacii nu vor fi lăsați liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împușcate și răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate; se interzice abandonarea la întâmplare, în pădure, a resturilor provenite de la animalele împușcate, pentru a se evita contactul cu insectele și animalele sălbatice; responsabilii fondurilor de vânătoare au obligația să anunțe medicului veterinar oficial depistarea pe fondul de vânătoare a mistreților morți sau bolnavi; vânătorii au obligația să nu înstrăineze carnea și să nu administreze în hrana porcilor din gospodărie resturi provenite de la porcii mistreți vânați. Specialiștii sanitar-veterinari recomandă evitarea de resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de porci.
Pesta porcină este o boală virală. Nu există vaccin sau tratament, iar de obicei boala este mortală pentru porcii domestici și mistreți. Virusul rezistă o perioadă îndelungată (câteva luni) în mediul înconjurător și cadavre. Prepararea sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul. Boala nu afectează oamenii, dar  contribuie la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate. Pesta porcină are impact ridicat și provoacă probleme sociale și economice în zonele afectate. Diseminarea acestor informații utile către cetățeni pentru prevenirea apariției pestei porcine africane în Maramureș vor fi realizate, la nivel teritorial, de autoritățile administrației publice locale în activitățile lor curente”, se arată în adresa transmisă de D.S.V. Maramureş.       
 

 

„Este o adevărată nebunie! Eu cer în mod expres ca fermier şi cetăţean al României, intervenţia DNA. Să se autosesizeze împotriva celor care nu fac nimic, împotriva acelora care ştiu că vectorul acestei boli este mistreţul şi nu vor să îl împuşte. Cei care sunt vinovaţi să fie traşi la răspundere penal şi material, pentru că sunt sabotori ai econo­miei naţionale. Au apărut noi focare. Deci ţara este rezolvată. Vom ajunge să cumpărăm 100% carnea de porc, de afară”.
Dimitrie Muscă

„Din păcate, actualii guvernanți, fie că discutăm de ministrul Mediului sau al Agriculturii, nu sunt în stare să conștientizeze adevăratul pericol și să vină cu soluțiile eficiente. Nu sunt specialist în probleme de medicină veterinară, dar este mai mult decât evident că atâta vreme cât nu există o dispoziție expresă de sacrificare a porcilor mistreți, cei care de altfel sunt vectorii acestei boli, jucăm într-o tristă piesă de teatru”.
Daniel Buda, europarlamentar

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.