• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 August , 2016

APIA, o vacă bună de muls! Urşilor le place

APIA Maramureş este de ceva vreme teren de dispute între şefi şi o parte a funcţionarilor. S-a ajuns la DNA, DIICOT, Guvernul României, ministrul Agriculturii, IJP Maramureş şi la toate structurile judeţene şi locale ale instituţiilor de control. Salariaţii APIA afirmă că se fac afaceri oneroase, că instituţia în care lucrează este subordonată intereselor unui grup din conducerea ei, că au fost angajaţi rude ale unor şefi, că sunt presiuni şi ameninţări, că sunt daţi afară cei care nu execută ordinele directorului executiv, Ioan Urs, şi a celor din jurul lui.

 

 

Zilele trecut un grup de angajaţi ne-au adus documente care confirmă cele reclamate în toate părţile. Ei se tem, chiar pentru integritatea lor fizică, şi nu doresc să iasă public cu aceste documente. Hârtiile sunt suficiente pentru a trage un semnal de alarmă.

Oamenii sunt supăraţi pentru că cei de la DIICOT încă nu au dat nici-o rezoluţie. Una peste alta, vă prezentăm o altă faţă a APIA Maramureş, aşa cum rezultă din notele de control ale Corpului de Control din partea ministerului.

 

Am încercat să vorbim cu angajaţii instituţiei, în urma plicului primit, dar nu am reuşit. După lecturarea documentelor am hotărât să dăm publicităţii aceste note, dar mai sunt şi altele, pentru ca cei în măsură să vadă, să citească, să ia măsuri. La APIA Maramureş, dar se pare că este o „boală”, naţională, s-au făcut multe afaceri oneroase şi vorbim de sume foarte mari. În primul rând e vorba de subvenţiile pe care le primesc ţăranii pentru terenurile pe care le au.

Pe acest segment se fac multe afaceri. Iar o parte a şefilor APIA fac presiuni asupra celor care se ocupă de dosarele respective să accepte la plată cereri incomplete, dubioase, ale unor prieteni sau chiar rude.

Oamenii aşteaptă să vină banii la care au dreptul, iar nişte şefi cu lipici la lideri politici îşi fac regula jocului în birourile APIA.

De fapt aceşti şefi au şi averi însemnate, de la case şi maşini, la conturi nenumărate. Sigur, totul din salariul de bugetar amărât!

În acest număr dăm publicităţii ultimele note de control.

Menţionăm că au fost mai multe rânduri de denunţuri soldate cu controale ale unor instituţii, dar la începutul anului 2016, a venit un control de la minister, iar concluziile au ajuns pe masa ministrului. Se pare că o parte a angajaţilor care au făcut sesizările au ajuns la acelaşi ministru. Achim Irimescu cunoaşte neregulile din nord şi ar fi promis luarea unor măsuri, chiar schimbarea lui Urs.

Executivul băimărean e cunoscut pe la Bucureşti şi i-a provocat supărări ministrului, sătul de subiect.

 

„În urma sesizărilor angajaţilor de la APIA Maramureş, în perioada 1-5 februarie 2016, o comisie a Direcţiei Generale Control Antifraudă şi inspecţii (DGCAI) a făcut deplasarea la APIA Maramureş.

În urma verificărilor s-au constatat următoarele:

În legătură cu sesizările faţă de Urs Melania Zoia, consilier superior la APIA Şomcuta Mare, se concluzionează: Doamna Urs a fost responsabilă cu gestionarea cererilor SAPS (cereri pentru subvenţii n.red.) depuse de Urs Radu Florin (fiul domnului Urs Florin Ioan, director executiv APIA Maramureş şi al doamnei Urs) prin firma URS RADU... fermier.

Doamna Urs a intervenit în sistemul informatic cu parola proprie, a confirmat tranşele de plată pentru fiul ei.

Doamna Urs a încălcat prevederi ale Legii 161/2003 şi ale OUG 66 din 2011.

În legătură cu Ioan Brânzei, director executiv adjunct se concluzionează următoarele:

Domnul Ioan Brânzei, director executiv APIA Maramureş este afin de gradul I cu domnul Emil Brânzei, tatăl şi cu domnul George Mihalca, socru. Domnul Ioan Brânzei apare în istoricul gestionării dosarelor SAPS depuse de respectivii fermieri.

Ioan Brânzei a încălcat legea 161/2003 şi OUG 66.

 

În legătură cu Ioan Urs, director executiv APIA Maramureş, se concluzionează următoarele:

Domnul Ioan Urs, în dublă calitate de director executiv şi acţionar la SC Pomicola SA, în 2008 şi 2014 a aprobat în sistem lista de plăţi ...pe suprafaţe... (în nota de control sunt trecute numerele de identificare a acestor suprafeţe. Le punem la dispoziţia celor care le doresc n.red.).”, se arată în nota de control 305814 din 17.02. 2016. Nota este semnată de ministrul Achim Irimescu.

 

În continuare se face referire la alte sesizări.

„APIA Maramureş, deşi a constatat neconcordanţe între documentele prezentate pentru dovedirea dreptului de folosinţă în cazul dosarelor preluate de pe teritoriul UAT Bocicoiu Mare, a autorizat plata, pentru ca după verificări să fie reziliate contractele fermierilor cu Primăria Bocicoiu Mare şi demarată procedura de recuperare a sumelor primite necuvenit de solicitanţi. În acest caz a fost sesizată DNA şi ANI”, se arată în documentul primit la redacţie.

 

Menţionăm că am încercat să desluşim povestea de la Bocicoi şi am aflat că au fost făcute presiuni din partea lui Urs asupra unor angajaţi APIA să rezolve pozitiv dosarele respective. Salariaţii nu au vrut deoarece documentele nu au fost în regulă. Presiunile au fost incredibile, iar într-un final, Urs şi compania au găsit modalitatea de a obţine ce au vrut.

După ce banii au fost daţi, a apărut ilegalitatea şi au dat înapoi, au fost reziliate contractele şi se doreşte a se da banii înapoi, ceea ce este foarte dificil de realizat. Oamenii, după ce s-au văzut cu banii în buzunar, nu vor mai fi dispuşi să returneze leii primiţi necuvenit. În astfel de cazuri legislaţia este stufoasă şi greu de reglementat o ilegalitate.

De altfel, angajaţii APIA au făcut nenumărate sesizări cu privire la acest comportament al şefilor. Presiuni pentru a se aproba la plată dosarele unor fermieri care au legături cu şefii. Legături de diverse feluri. Mai sus s-a văzut ca a fost vorba de familii din interiorul APIA ce au cerut şi au primit, culmea, cu semnăturile şefilor soţi sau afini de gradul I. Desigur, toate acestea nu sunt întâmplări, ci obişnuinţă, un mod de viaţă!

Tot la acest punct se arată că: „Doamna Ţiple Liliana apare în istoricul gestionării dosarelor SAPS aferente fermierilor Bledea Ioan şi Ţiple Liviu, tatăl şi soţul şefei de birou”.

Este vorba de şefa de la APIA Sighet. În continuarea notei de control se spune că se adeveresc suspiciunile cu privire la un anume statut privilegiat al şefilor APIA, deoarece cei vizaţi de control au plecat în concediu de odihnă. De asemenea se vorbeşte de încălcări ale unor reguli cu privire la acordarea sprijinului financiar producătorilor agricoli de către Urs Ioan, Urs Melania, Liliana Ţiple şi alţi angajaţi. Se mai vorbeşte de sentimentul de frică instalat în rândul personalului din sistemul APIA Maramureş. Se face referire la presiuni, la trimiterea în comisia de disciplină a angajaţilor care nu ascultă şi chiar schimbarea din funcţii sau trimiterea în alte locaţii pentru a lucra.

 

Legat de aceste aspecte, consilierii veniţi în control au trimis sesizările instituţiilor abilitate în vederea cercetărilor specifice (ANI, DNA).

 

 

Cireaşa de pe coş

 

Alte sesizări se referă la activitatea lui Urs şi compania la Pomicola.

„Schimbul de parole între colegi, certificarea unor documente în locul altor colegi, nerespectarea principiului celor patru ochi, referitor la administrarea cererilor unice de plată pe suprafaţă, din dispoziţia şefei de birou APIA Ulmeni sunt abateri foarte grave ale doamnei Maria PALI.

Calitatea dublă a domnului Urs Ioan Florin de Director executiv şi acţionar la SC Pomicola SA, reprezentată de fiica sa, Rodica Rus, coroborată cu activitatea de producător agricol care beneficiază de fonduri la bugetul naţional şi comunitar a fiului său,  Urs Radu Florin, PFA, derulate prin APIA Maramureş poate duce la confirmarea suspiciunii că este vorba „ de o familie potentă financiar şi cu relaţii suspuse”.

 

În conformitate cu prevederile Regulamentului delegat UE pentru stabilirea unor măsuri excepţionale suplimentare cu caracter temporar pentru producătorii din sectorul fructe şi legume se acordă sprijin financiar pentru retragerea de pe piaţă, nerecoltarea sau recoltarea înainte de coacere în limita de 3000 de tone pentru următoarele produse: tomate, morcovi, varză, ardei dulci, conopidă, castraveţi, ciuperci, mere, pere, prune, struguri.”, se arată în nota de control.

Această situaţie se întâlneşte la APIA Maramureş. Iată ce s-a întâmplat, de fapt. Familia Urs a fost singura care a îndeplinit condiţiile pentru a primi bani. Cum se putea altfel?!

 

„Situaţia centralizatoare privind produsele retrase este: SC Pomicola are mere şi prune în peste 60 de hectare. O cantitate de fructe de peste 160 de mii de kilograme, cu 0 kilograme comercializate şi peste 135 de mii kilograme fructe retrase.

Urs Florin (fiul) are peste 10 hectare cultivate cu mere. Cantitatea de mere recoltată este de 20 de mii kilograme şi cantitatea retrasă a fost 20 de mii kilograme.

Rus Rodica (fiica) are peste 20 de hectare cu mere şi pere, cu peste 206 mii kilograme de fructe, din care retrase peste 100 de mii kilograme. (Totalul este elocvent! n.red.)

Total suprafaţă 97,47 hectare, cantitatea de fructe recoltate 284.644 kilograme, cantitatea de fructe retrase 321.648,70 kilograme  

Pentru a beneficia de sprijin financiar, producătorul trebuie să distribuie gratuit (pe bază de documente), să distrugă (pe bază de documente), să sorteze, să ambaleze şi să transporte la beneficiar produsele, ceea ce înseamnă cheltuială anticipată recuperării sumelor de la APIA.

Cuantumul sprijinului financiar de produse a fost următorul: prune, 0,3400 euro/kg, mere, 0,1689 euro/kg, pere, 0,2385 euro/kg.

Domnul Ioan BRÂNZEI, directorul executiv adjunct, în lipsa Domnului Urs Ioan Florin, director executiv, a susţinut faptul că, în judeţul Maramureş, singura familie de producători de fructe care a avut posibilitatea să suporte cheltuielile anticipate acordării sprijinului financiar prin APIA a fost cea a Domnului Urs Ioan Florin, director executiv APIA Maramureş.

Sugerăm instituţiilor statului abilitate în domeniu să analizeze producţiile realizate de cei 3 producători agricoli în anii anteriori stabilirii măsurilor excepţionale de sprijin financiar şi veridicitatea documentelor justificative depuse de aceştia.”, se arată în nota de control.

 

O altă poveste interesantă este legată de o clădire din Şomcuta Mare care era pentru desfăşurarea activităţii la APIA Şomcuta.

 

Prin HG 250 din 2006, această clădire a fost trecută din domeniul public al statului în administrarea APIA, iar instituţia din Maramureş a primit acest apartament în Şomcuta Mare. După transferul din 2006 s-a încheiat contractul de închiriere între Mureşan Ioan şi APIA Bucureşti (la acea dată APIA Maramureş nu avea personalitate juridică) pentru această clădire.

 

„Clădirea din Şomcuta nu a fost niciodată utilizată ca sediu APIA, nu a fost introdusă în regim de reparaţii/modernizări, la data controlului se află în grad mare de descompletare/uzură, fără pază umană sau electronică.”, se arată în nota de control.

 

În schimb, pentru această clădire, Urs Ioan a primit împuternicire să semneze contractul de cumpărare şi lucrări de modernizare şi extindere.

Un mister!

 

 

Nişte concluzii!

 

„Concluziile din notele de control... se referă la nereguli grave în activitatea lui Urs Ioan, Ioan Brânzei, Cristina Ţiple, Maria Pali, Urs Melania şi alţi angajaţi.

Din documentele puse la dispoziţie de responsabilii din cadrul APIA Maramureş rezultă că sunt nereguli şi în stabilirea şi acordarea unor măsuri excepţionale suplimentare cu caracter temporar pentru producătorii din sectorul fructe şi legume din Maramureş pentru retragerea de pe piaţă, nerecoltarea sau recoltarea înainte de coacere în limită de 3000 de tone/România pentru produsele: ...mere, pere, prune, struguri sau în ceea ce priveşte cumpărarea, extinderea şi modernizarea sediului APIA Şomcuta Mare ori părăsirea construcţiei transferată gratuit”, se arată în nota de control.

 

La capitolul propuneri se arată că nota de control va fi trimisă la APIA central pentru:

„Analizarea aspectelor constatate de echipa de control în vederea rezolvării cu maximă urgenţă a managementului la APIA Maramureş privind pe Ioan Urs, Ioan Brânzei, Cristina Ţiple, Maria Pali şi luarea de măsuri care se impun. Totodată APIA va analiza legalitatea acordării către Pomicola SA, către Urs Florin şi către Rus Rodica a unor măsuri excepţionale suplimentare cu caracter temporar pentru producătorii din sectorul fructe şi legume din Maramureş pentru retragerea de pe piaţă. Va fi informată Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii”, se artă în finalul notei de control.

 

V-am prezentat o parte din materialele care au ajuns la redacţie. Vom continua să publicăm cele ce se întâmplă la APIA Maramureş.

Primim orice acte de la angajaţii nemulţumiţi fără a face publică identitatea lor, fără acceptul lor.

Solicităm organelor abilitate de a rezolva situaţia de la APIA Maramureş deoarece lucrurile sunt grave.

De exemplu, se spune că doamna Ţiple, din Sighet este pe locul 10 la retrocedări. Nu am putut verifica, dar lucrurile sunt grave.

Vom reveni!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.