• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Martie , 2020

Apelul Colegiului Farmaciştilor Maramureş către bătrâni: Staţi acasă!

În Maramureş, situaţia infecţiilor cu noul coronavirus este relativ bună, dacă se poate spune aşa ceva. Până la momentul redactării acestui material (joi n.red.) erau trei persoane infectate cu virusul care a îngrozit toată lumea. Două persoane au fost internate în spitalul din Sighet, ele provenind din incintele în care sunt persoane în carantină, iar celălalt caz, depistat la sfârșitul lunii februarie, este internat în Cluj.

 


Autorităţile sanitare din judeţ au fost în alertă şi până în momentul de faţă au fost luate mă­surile care s-au impus. Spaţii pentru carantină sunt dispersate în tot judeţul Maramureş.
Pentru informaţii suplimentare am vorbit cu şeful DSP Maramureş, Rareş Pop. Acesta ne-a declarat că situaţia este sub control şi că medicii care realizează testele persoanelor care intră în judeţ sunt epuizate.
„Este o muncă epuizantă, dar facem faţă în continuare. Situaţia la acest moment este următoarea: 302 persoane sunt în carantină şi peste 1.000 de persoane izolate la domiciliu. Mai sunt cele trei cazuri confirmate pozitiv. În rest, avem spaţii de carantină în tot judeţul. Dorim ca aceste spaţii să fie cât mai apropiate de domiciliul celor care intră în carantină. Am mai identificat alte spaţii, având în vedere că urmează să mai vină persoane prin Ungaria. Probabil în această zi vom primi încă 1.000 de teste şi credem că vom face faţă situaţiei. Este o muncă grea, epuizantă, dar medicii, asistenţii şi tot personalul fac totul pentru a limita această situaţie”, ne-a spus Rareş Pop.

Am vorbit cu preşedintele Cole­giului Farmaciştilor Maramureş, Ardelean-Timiş Simina Anca, şi am aflat lucruri interesante. Ne-a spus că este dezamăgită de faptul că toată lumea vorbeşte de faptul că medicii sunt în prima linie în lupta care se duce cu virusul ucigaş. Şi aşa este. Dar doamna farmacist a spus că şi farmaciştii şi asistenţii de farmacie sunt în aceeaşi linie întâi a luptei cu virusul, alături de medici.

„Farmaciile din Maramureş au luat măsuri rapide, de peste două săptămâni farmaciile au început să elibereze medicamente doar la geamul de gardă, pentru a fi protejat personalul din farmacii. Farmaciştii şi asistentele din farmacii au măşti, mănuşi, dezin­fec­tanţi, şi încearcă să intre cât mai puţin în contact cu populaţia. Noi, farmaciile am achiziţionat can­tităţi mari de simptomatice (para­cetamol, ibuprofen, vitamina C, zinc...), absolut de toate. Am avut cereri foarte mari de dezinfectanţi, de alcool sanitar, de apă oxige­nată, mănuşi, măşti. De exemplu, acum avem promisiuni că vom primi măşti. Cam aceasta e situaţia la momentul acesta.
Avem dezinfectanţi, sunt farmacii care prepară după reţetă (farmacia Balsam). Din păcate, persoanele în vârstă nu prea ţin cont de cerinţele venite de la autorităţi. Nu prea stau acasă. Străzile sunt pline de persoane în vârstă, persoane care au boli asociate: diabet, boli cardiovasculare, boli onco­lo­gice, care sunt comor­bidităţi, asta în­seamnă că sunt şanse foarte mari ca să nu reziste acestei gripe. Noi nu suntem Bucureşti, Timişoara, Cluj, nu avem secţii de reanimare cu multe posibilităţi, nu suntem ca în Germania, cu 2.500 de paturi la ATI. Nu avem! Şi atunci, ce se va întâmpla? Se va acorda medicaţie simptomatică şi cine rezistă, re­zistă! În concluzie, persoanele vârstnice să stea acasă! Măsuri simple!
Cu părere de rău o spun. Vin în farmacii şi ne sfidează! Mie nu mi se întâmplă!, spun mulţi vârstnici de 80 de ani. Eu vin după ceai de mentă! Asta e o urgenţă? Le spun: Staţi acasă!
Şi dumneavoastră ca publicaţie, pentru că bătrânii citesc ziarul, ziarele, trebuie să îi îndemnaţi să rămână acasă”, ne-a spus preşe­dintele Colegiului Farmaciştilor Maramureş, Ardelean-Timiş Si­mina Anca.

Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a luat măsurile care se impun pentru a putea desfăşura activitatea în folosul bolnavilor maramureşeni.

„Având în vedere contextul actual, în care măsurile de prevenţie sunt esenţiale pentru evitarea contaminării cu virusul COVID-19, iar tratarea cu responsabilitate a acestui risc ne priveşte pe fiecare dintre noi, Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş recomandă următoarele:
- documentele necesare pentru stabilirea calităţii de asigurat se vor transmite pe adresa de e-mail: calitatedeasigurati@casmm.ro sau la numărul de fax: 0262 215205;
- documentele necesare pentru eliberare card duplicat se vor transmite pe adresa de e-mail: cardnational@casmm.ro sau la numărul de fax: 0262 215205;
- documentele necesare pentru obţinerea de formulare europene, respectiv dispozitive medicale se vor transmite prin poştă sau curie­rat;
- documentele necesare pentru obţinerea cardului european se vor transmite pe adresa de e-mail: cardeuro1@casmm.ro sau la numărul de fax: 0262 215205;
- întreaga corespondenţă cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale să se rea­lizeze prin mijloacele cunoscute de transmitere la distanţă, conform prevederilor legale şi contractuale;
- cererile de recuperare a sumelor reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate să fie trimise prin poştă / curierat, în acest caz luându-se în conside­­rare data de trimitere a poştei”, ne-a explicat Carmen Prodan, preşe­dintele CAS Maramureş.

 

 

 

„Noi nu suntem Bucureşti, Timişoara, Cluj, nu avem secţii de reanimare cu multe posibilităţi, nu suntem ca în Germania, cu 2.500 de paturi la ATI. Nu avem! Şi atunci, ce se va întâmpla? Se va acorda medicaţie simptomatică şi cine rezistă, rezistă! În concluzie, persoanele vârstnice să stea acasă! Măsuri simple!

Cu părere de rău o spun. Vin în farmacii şi ne sfidează!
Mie nu mi se întâmplă!, spun mulţi vârstnici de 80 de ani.
Eu vin după ceai de mentă! Asta e o urgenţă?
Le spun: Staţi acasă!”

Ardelean-Timiş Simina Anca,
preşedintele Colegiului Farmaciştilor Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.