• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Februarie , 2019

Apel pentru salvarea unui monument istoric

Satul Buteasa este pe cale să-și piardă biserica veche și prin ea un fragment important din trecutul său. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, un martor istoric documentar pentru Țara Chioarului și singura biserică din lemn „în căței” din această zonă. Dimensiunile sale generoase reflectă o comunitate locală numeroasă și pu­ternică la data construirii bisericii, ce a îmbogățit interiorul naosului cu o pictură rafinată ale cărei rămășițe se află azi sub dărâmături.
Materialul lemnos reciclat, plin de tăieturi și chertări, folosit pentru construirea absidei altarului, nu este semn al sărăciei ci dimpotrivă: arată respectul pe care comunitatea locală îl avea față de vechea biserică de unde acest material a fost preluat.

Asociația R.O.S.T. a întocmit devizul pentru lucrările de punere în siguranță a fragmentelor rămase din structura bi­sericii, și a estimat cheltuielile cu cerce­tarea și proiectarea lucrărilor de restaurare. Asociația și Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș cer ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină proiect prioritar pentru comunitatea locală din Buteasa, pentru proprietarul său Episcopia Ortodoxă a Mara­mu­reșului și Sătmarului – prin Parohia Buteasa și pentru autoritățile locale – Primăria Șomcuta Mare și Consiliul Județean Maramureș.

Totodată, orice ajutor material este bine­venit pentru cauza salvării unui monument istoric: de la donații de material lemnos necesar pentru lucrările ce vor îm­piedica dărâmarea turnului și a pe­reților rămași în picioare, până la susți­nerea financiară a studiilor necesare proiectului de reabilitare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.