• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Aprilie , 2013

Apa în centrul ştiinţei

Joi, 17 aprilie, la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare a fost vernisată expoziţia

„Apa în centrul ştiinţei”, care prezintă marile şantiere ale cercetării franceze în domeniul apei. În perioada 22 aprilie-11 mai, expoziţia va putea fi vizitată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.

 
 
 

Expoziţia este realizată de L’Institut de recherche pour le développement şi Centrul de cultură ştiinţifică şi tehnică Centre Sciences cu sprijinul Institutului Francez. Parteneri sunt Consiliul Judeţean Maramureş, Institutul Cultural Francez din Cluj-Napoca şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

 

Anul 2013 a fost proclamat Anul Internaţional al Cooperării în domeniul Apei de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar Ziua Internaţională a Apei este sărbătorită în fiecare an în data de 22 martie.

În contextul marcat de presiunea tot mai mare asupra resurselor de apă dulce, provocată de creşterea nevoilor alimentare, de urbanizarea rapidă şi de schimbările climatice, obiectivul stabilit pentru acest an este acela de a atrage atenţia asupra beneficiilor cooperării în domeniul gestiunii apei.

 

Chestiunea apei constituie una dintre provocările majore ale secolului XXI. Abundentă pe Terra, dar repartizată inegal, această resursă vitală este astăzi ameninţată de schimbările climatice şi de riscul supraexploatării, motiv pentru care ameliorarea accesului la apă este unul dintre obiectivele de dezvoltare ale mileniului III. În acelaşi timp, este nevoie de o gestiune solidară şi durabilă a acestei resurse care are o importantă valoare economică, socială, de mediu şi culturală.  

Expoziţia itinerantă „Apa în centrul ştiinţei” promovează exemple de cooperare de succes şi explorează teme precum diplomaţia apei, gestiunea apelor transfrontaliere sau cooperarea financiară. Bogat ilustrată şi cu un puternic rol pedagogic, aceasta facilitează înţelegerea rolului esenţial al cercetării pentru gestiunea durabilă a rezervelor de apă, resursă vitală a dezvoltării omenirii.

De la lacul Tchad, la Mecong, de la bazinul mediteranean, la văile munţilor Anzi, această expoziţie prezintă prin douăzeci şi patru de panouri bogat ilustrate şi cu texte în limba română, marile şantiere ale cercetării franceze în acest domeniu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.