• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Noiembrie , 2013

Anuala arhitecţilor din Nord-Vest

La Galeriile de Artă din Baia Mare a avut loc Anuala arhitecţilor din N-V, o manifestare importantă pentru cei care desenează, la propriu, oraşele şi localităţile nordului, în principal. Peste 50 de lucrări, proiecte în marea lor majoritate executate, sau în curs de executare arată că nivelul arhitecţilor maramureşeni este ridicat şi viitorul urbanistic sună bine.

 
 

La eveniment au venit arhitecţi, studenţi, artişti plastici, a fost primarul Cătălin Cherecheş şi prefectul Anton Rohian.

„După o pauză de doi ani, datorată crizei, a lipsei de lucrări, Anuala arhitecţilor din N-V a fost posibilă în acest an. Colegii au răspuns pozitiv şi au venit cu lucrări. La un moment dat am crezut că nu vor încăpea panourile în expoziţie. Am vrut să arătăm cam tot ce s-a construit mai valoros, dorim să avem un dialog cu cetăţenii oraşului, cu administraţia. Trebuie să află împreună cam în ce direcţie trebuie să o ia arhitectura şi studiile de urbanism care se vor face pentru Baia Mare. Nevoia acestui dialog pleacă de la lipsa ideii de urbanism, la nivel de România, mai ales. În Baia Mare, nu putem să ne plângem, în ultimii ani am fost chemaţi ca să consiliem Primăria sau Consiliul Judeţean. Dar la nivel naţional este o tragedie!Noi încercăm să recâştigăm o piaţă pierdută timp de 50 de ani, să ne definim. Acest dialog între noi şi cetăţeni s-a pierdut în cei 50 de ani. Lucrările prezente în această expoziţie sunt şi proiecte şi lucrări deja executate, majoritatea în Baia Mare sau în zone apropiate.

Expoziţia va rămâne până spre sfârşitul lunii şi invităm băimărenii să treacă pragul Galeriei de Artă pentru a vedea lucrările din expoziţie şi a-şi exprima un vot pentru lucrările care le plac mai mult. Facem, în acest mod, un fel de jurizare a cetăţenilor, altfel spus, un început de dialog cu băimărenii”, ne-a spus Ştefan Paskucz.

 

La rândul său, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a legat dialogul cu cei care desenează oraşul.

 

„Am două lucruri pe care mi le doresc, cel puţin la nivelul municipiului Baia Mare, în raport cu arhitecţii. În primul rând, să punem ordine în ceea ce înseamnă oraş, dezvoltarea oraşului, dezvoltare urbană, dar îmi doresc şi foarte multă creativitate din partea dumneavoastră, ceea ce se vede în aceste lucrări din expoziţie. Avem un oraş care, din păcate, în ultimii 20 de ani a suferit anumite modificări ce au îmbolnăvit din punct de vedere arhitectonic oraşul. Pentru a construi, trebuie să facem curăţenie şi e foarte mult de curăţat în acest oraş, asta pentru a nu permite alte derapaje în viitor. Sunt lucruri punctuale pe care trebuie să le corectăm, de la spaţiile publice, la blocuri, în special la garaje, dar bineînţeles, tot ceea ce construim să fie construit de calitate. Prefer să construim mai puţin, dar să fie obiective valoroase pe care să le punem în operă. Din această perspectivă eu cred că ceea ce realizăm este în conformitate cu dorinţele dumneavoastră, ale specialiştilor şi sunt lucruri apreciate de comunitate”, a spus Cătălin Cherecheş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.