• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Noiembrie , 2016

Ansamblul folcloric MARA - „focul viu” al folclorului maramureşean!

Prof. dr. Dorel Todea

 

Anul acesta s-au împlinit cinci decenii de la înfiinţare primei formaţii de cântece şi dansuri populare a Casei de Cultură din Sighetu Marmaţiei, 48 de ani de la constituirea ca Ansamblu folcloric MARA şi patru decenii de la câştigarea Discului de Aur şi a Colierului de Argint de la Disjon-Franţa.

 

 

Ansamblul folcloric MARA a apărut ca o necesitate de valorificare superioară a tezaurului folclorului maramureşean, dar şi pentru a asigura cadrul necesar de afirmare a numeroaselor talente din zonă şi din oraş.  Instrumentişti şi solişti vocali de mare valoare activau în numeroasele formaţii de cântece şi dansuri  din Sighetu Marmaţiei. 

Din anul 1966, Casa de Cultură a oraşului Sighetu Marmaţiei avea (conform cerinţelor) echipă de dansatori, taraf şi solişti vocali de muzică populară. Cu sprijinul autorităţilor locale, s-a înfiinţat prima orchestră de muzică populară care-i cuprindea pe cei mai talentaţi instrumentişti de pe raza municipiului.

 

În anii respectivi se organiza, pe plan naţional, un „Festival al formaţiilor de cântece şi dansuri ” şi Festivalul „Ion Luca Caragiale” la care instituţiile de cultură aveau obligaţia să participe. La Casa de cultură s-a realizat (în anul 1966) unicul spectacol de estradă sighetean, intitulat „MARA XX”, în care erau incluse momente folclorice susţinute de dansatori şi cântăreţi de muzică populară. Deci existau preocupări, exista un nucleu talentat, care putea pune bazele unui ansamblu folcloric. Venirea la Casa de Cultură a prof. Gheorghe Petrovai, ca metodist-instructor de dansuri şi director, a constituit un moment important în organizarea activităţii ansamblului care, din anul 1968, va purta numele ANSAMBLUL FOLCLORIC MARA.

 

Formaţia purtase numele de Ansamblul Maramureşul însă acest nume l-a luat ansamblul profesionist din Baia Mare, aşa că sighetenii au luat un nume nou.  Anii de mare performanţă ai Ansamblului MARA sunt legaţi de prezenţa extraodinară a marelui coregraf, Gavril Ghiur, căruia i se datorează marile spectacole premiate în ţară şi peste hotare, având ca  principal corepetitor pe  marele violonist Gheorghe Covaci Cioată.

Ansamblul înşuşi a devenit o adevărată instituţie, din colectivul acestuia făcând parte tineri talentaţi, din toate categoriile sociale, de diferite profesii: profesori, învăţători, funcţionari, muncitori în întreprinderile sighetene, de o înaltă ţinută artistică şi morală, plini de entuziasm şi, mai ales, purtaţi de dragostea faţă de folclorul maramureşean, cărora li s-au alăturat interpreţii Ion şi Ştefan Petreuş, Titiana Mihali, Viorel Costin, Gheorghe Covaci Cioată, soţii Anuţa şi Nicolae Tudorovici, Petre Giurgi, Fraţii Benţa,  Anuţa Iusco, Anuţa Tite, Fraţii Florea, Pătru Bârlea, maestrul Gheorghe Turda şi alţi numeroşi artişti de prestigiu.

 

Ansamblul „Mara” a avut audienţă europeană, a câştigat Discul de aur şi Colierul de Argint (în 1976) şi a doua oară  în 1991, Colierul de Argint la Dijon-Franţa, „Premiul European de Folcloristică” acordat de Fundaţia FVS Hamburg-Germania care acordă şi Premiul Herder (la propunerea şi susţinerea prof. Ioan Vlăduţiu - etnograf, el însuşi deţinător al premiului„Gottfried von Herder”).

 

Anii care au trecut, au fost plini de bucuriile aduse de o grupare artistică extraordinară, au fost anii în care Ansamblul MARA a reuşit să-şi câştige un prestigiu de neegalat, acum este un brand! Toţi cei care au lucrat şi lucrează la Casa de Cultură au fost, din fericire, oameni care au iubit folclorul, întotdeauna având grijă  ca ansamblul să fie mereu proaspăt, cu un repertoriu reprezentativ. Dintre aceştia amintim instructorii metodişti: Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, director - Ion Ardeleanu-Pruncu, Echim Vancea, Victoriţa Costelnic şi  Gheorghe Rednic-Ciombu. Membrii ansamblului, dansatorii, soliştii, instrumentiştii au fost întotdeauna nişte oameni minunaţi, plini de vitalitate şi de optimism molopsitor, prieteni devotaţi, adevăraţi ambasadori ai Maramureşului.

Ansamblul Folcloric MARA a participat la mari festivaluri internaţionale de folclor, la turnee artistice din: Cipru, Elveţia, Franţa, Germania,  Grecia, Italia, Iugoslavia, Portugalia,  Rusia, Spania,  SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria etc. Acum activitatea ansamblului este coordonată de solista Ileana Matus, virtuosul violonist Mihai Chiş, Gheorghe Rednic - coregraf şi Spiridon Pralea - managerul Centrului Cultural.

 

La ceas de sărbătoare adresăm, mai întâi, mulţumiri tuturor celor care au făcut sau care fac parte din cel mai prestigios ansamblu din Maramureşul Istoric, pentru actul de a păstra  şi valorifica „focul viu” al folclorului nostru, cartea de identitate a culturii naţionale, să-i felicităm şi să le urăm să rămână spiritual mereu tineri!

La mulţi ani Ansamblului MARA!

 

 

Evenimentul va avea loc în zilele de 17 şi 18 noiembrie 2016  la Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei:

 

17 noiembrie 2016, ora 14.00

Simpozion şi întâlnire festivă

Valorificarea scenică a folclorului maramureşean - contribuţia Ansamblului MARA la păstrarea şi transmiterea valorilor artistice din creaţia populară prin cântec, dans şi costum popular.

Înmânarea diplomelor de recunoştinţă, din partea Consiliului Local şi al Primăriei Sighetu Marmaţiei, membrilor Ansamblului MARA care au participat la câştigarea Discului de aur şi Colierului de argint de la Dijon – Franţa şi celor care au pus bazele ansamblului folcloric al Casei de Cultură Sighetu Marmaţiei.

 

18 noiembrie 2016, ora 17.00

Sala de spectacole de la Palatul Cultural Sighetu Marmaţiei

SPECTACOL DE GALĂ. Spectacolul generaţiilor: dansuri şi cântece populare

Ora 20.00 - Complexul CURTEA VECHE

 

Înmânarea diplomelor pentru dansatorii şi soliştii din generaţiile de după anul 1989

Dineu oferit membrilor Ansamblului MARA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.