• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 15 Octombrie , 2014

Anchetă DNA la ROMATSA Baia Mare

Procurorii DNA au descins din nou în Baia Mare pentru cercetări într-un dosar în care este implicată Direcţia Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, instituţie subordonată Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA Bucureşti.

 
 

La prima oră a dimineţii, procurorii au făcut percheziţii în şapte locaţii din Baia Mare şi Tăuţii Măgherăuş şi la sediul ROMATSA Baia Mare. Această instituţie este în cadrul Aeroportului, dar nu se subordonează acestuia. Este în ceea ce numim generic, Turnul de control, unde lucrează controlorii de trafic.

 

Vestea venirii procurorilor a ajuns repede în municipiul de pe Săsar, fără minime date. Speculaţiile au început să circule, dar ele au fost risipite după câteva ore. Pe fluxul naţional media a venit o confirmare oficială a controlului din nord, dar şi un anunţ oficial al DNA, pe site-ul instituţiei. Pe scurt, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar până la terminarea urmăririi penale în prezenta cauză, faţă de inculpaţii:

Traian Riţiu, director la Direcţia din Baia Mare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată, Vasile Pop, administrator al SC MOZIGRES Construct SRL Baia Mare pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată şi Vasile Mihai Pop, administrator al SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL pentru aceleaşi infracţiuni.

 

În intervalul 2012 – 2013, Traian Riţiu a dispus achiziţionarea, prin atribuire directă, preferenţială, a unor lucrări de construcţii privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, în valoare de aproximativ 163.000 lei.

Cele 5 lucrări au fost atribuite către SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către Mihai Vasile Pop, cu încălcarea legii, creându-se un folos material pentru această societate comercială.

 

De asemenea, în cursul anului 2012, Traian Riţiu a atribuit preferenţial contracte de lucrări care au fost supraevaluate, vizând în special renovări şi amenajări interioare şi exterioare ale spaţiilor aflate în patrimoniul instituţiei pe care o conduce.

 

Lucrările s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, acestea fiind în valoare de aproximativ 186.442 lei, fapt în urma căruia acesta a creat un prejudiciu patrimoniului Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA Bucureşti şi a fost obţinut un avantaj pentru societăţile comerciale executante. Astfel, în intervalul martie – iunie 2012, au fost atribuite direct trei contracte de lucrări, respectiv lucrări de renovare a platformei staţiei meteo, a radiofarului din localitatea Borleşti, cât şi contractul „Reparaţie exterioară vigie TWR”. În luna mai 2012, unei alte societăţi comerciale i-au fost atribuite lucrări de reparaţii la radiofarul din localitatea Borleşti, respectiv izolarea şi finisarea pereţilor exteriori.

Necesitatea realizării acestei ultime investiţii nu a fost argumentată într-un memoriu tehnic de necesitate, care trebuia întocmit anterior solicitării înaintate către ROMATSA RA.

 

În anul 2014, Traian Riţiu a dispus achiziţionarea, prin atribuire directă, preferenţială, a şase lucrări de construcţii privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, în valoare de aproximativ 194.318,59 lei.

Cele şase lucrări au fost atribuite către SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către Pop Mihai Vasile, creându-se un folos material pentru această societate comercială.

 

În schimbul atribuirii lucrărilor, SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare a realizat mai multe lucrări de construcţii şi amenajare, în mod repetat, la un imobil aparţinând lui Traian Riţiu fără a i se pretinde sau a se primi de la acesta vreo sumă de bani sau bunuri şi fără emiterea de documente contabile.

 

De asemenea, Pop Vasile, administrator de fapt al SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, a efectuat, de mai multe ori, plăţi de materiale necesare la construirea imobilului aflat în proprietatea lui Traian Riţiu, la diverşi furnizori, sume de bani care nu i-au fost restituite de acesta din urmă. Cei trei anchetaţi trebuie să se conformeze cerinţelor controlului judiciar.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Dincolo de datele oficiale ale acestui început de anchetă, am aflat din surse neoficiale că problema adevărată se află la ROMATSA Bucureşti. Cele mai multe afaceri s-au dirijat de acolo, iar în nord s-au primit, probabil, directive cum să se facă unele lucrări şi chiar cine să le execute. Se spune că la nivel naţional s-au cheltuit sute de mii de euro pe an cu astfel de lucrări.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.