• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Octombrie , 2019

Amfiteatrul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” va purta numele „Augustin Buzura”

Dana BUZURA-GAGNIUC

Un punct important în programul prilejuit de Centenarul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare îl reprezintă festivitatea de denumire a amfiteatrului după numele unuia dintre cei mai importanți elevi ai colegiului – Academicianul Augustin Buzura.
Inițiativa aparține prof. Anca Popan și prof. Cristina Milian din cadrul Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Fundația Culturală Augustin Buzura.

Născut în 1938, în Berința, Augustin Buzura a fost între anii 1951 - 1955 elev al Liceului „Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Scriitor aparținând generației ’60, gazetar și autor de scenarii de film, Augustin Buzura este fondatorul Fundației Culturale Româ­ne și al Institutului Cultural Român și director fondator al revistei „Cultura”. Medic de formație, a renunțat să practice psihiatria, dedicându-se literaturii. Este considerat unul dintre pilonii prozei române postbelice, în descen­dența lui Ioan Slavici și a lui Liviu Re­brea­nu, fiind comparat cu Dos­to­ievski, Pasternak, Sartre, Camus, Koesler, Bradbury. Literatura sa este o pedagogie a apărării demni­tății umane împotriva morții psihice și a privării de libertățile fundamentale. A fost permanent urmărit de Securitate, iar romanele sale au suportat constant rigorile cenzurii comuniste și, nu o dată, interdicții. S-a bucurat de mare popularitate, dobândind reputația de cel mai radical critic al totalitarismului comunist.

Fundaţia Culturală Augustin Buzura a luat fiinţă în septembrie 2018, în scopul iniţierii şi derulării unor proiecte culturale, dar şi pentru a promova un model uman etic şi demn conturat şi descris de romancierul Augustin Buzura în romanele sale.

Un alt obiectiv important al fundaţiei îl reprezintă menţinerea în memoria colectivă a imaginii şi a operei aca­demicianului Augustin Buzu­ra, cel care, prin acţiunile pe care le-a întreprins în calitate de fondator şi preşedinte al Fundaţiei Culturale Ro­mâne şi al Institutului Cultural Ro­mân, a oferit cel mai relevant exem­plu de diplomație culturală.

Festivitatea, în cadrul căreia s-a vorbit despre omul Augustin Buzura, dar și despre opera sa și despre impactul acesteia asupra culturii ro­mâne, a avut loc marți, 15 oc­tombrie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.