• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Octombrie , 2020

Ambasadorul Statului Israel în România a oferit 25 de tablete copiilor din programele Hope and Homes for Children

Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Sta­tului Israel în România, a vizitat zilele trecute mai mulți bene­ficiari ai programelor Hope and Homes for Children și a oferit 25 de tablete copiilor și tine­rilor care, în această perioadă, au mare nevoie de sprijin pentru acces la cursurile școlare, în sistem on-line. După ce, anul trecut, a alergat la Maratonul Băneasa Forest Run în sprijinul Hope and Homes for Children, Excelența Sa continuă să fie alături de Fundație și susține o vi­ziune comună – cea a unei lumi în care niciun copil să nu mai treacă prin coșmarul instituționalizării.



Vizita Excelenței Sale a început la sediul Hope and Homes for Children din Baia Mare, unde a discutat cu Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe al organizației și cu întreaga echipă, despre copiii și părinții din programele Fundației. Discuțiile s-au concentrat pe provocările acestei perioade, în contextul pandemiei, când din ce în ce mai multe familii vulnerabile se adâncesc în sărăcie extremă - iar în lipsa unui loc de muncă și a unui venit minim, copiii riscă să fie separați de pă­rinți și să ajungă în protecția sta­tului.

„Colaborarea noastră cu ES Davis Saranga nu a început acum, colaborăm de mult. Lucrăm pentru ca mesajele noastre să ajungă cât mai repede acolo unde trebuie. Aceste tablete oferite acum au fost date după criterii stabilite de colegii noștri, iar copiii sunt din Baia Mare și care au nevoie de astfel de tablete. La nivel național, nevoia de astfel de tablete este mare. Mă îndoiesc că cei 1,3 mi­lioane de copiii care trăiesc în sărăcie, la noi în țară, au tablete.
Când lumea întreagă e sub asediul unei crize economice și sanitare declanșate de pandemie, expuși și vulnerabili sunt tot cei mai săraci oameni, împreună cu copiii lor. De multe ori fără locuință proprie, în chirii pe care abia și le pot permite, supraviețuind în condiții improvizate, cu venituri sub pragul sărăciei, sunt familiile cele mai expuse riscului de separare, iar copiii ajung în protecția statului, ori captivi în rețele de trafic de ființe umane. Nu sunt vizibili, nu sunt o prioritate și riscă să rămână ignorați, numărul lor, oricum deja de ordinul milioanelor, crescând de la o zi la alta. Asta înseamnă că noi, cei care putem avea o voce în numele lor, îi facem auziți și-i sprijinim să rămână împreună. Dacă, într-adevăr, credem că această zicală, conform căreia «copiii sunt viitorul nostru», înseamnă că nu facem altceva decât să ne protejăm viitorul”, a spus Ștefan Dărăbuș.
Ambasadorul israelian vorbește bine limba română, iar în locațiile HHC a dorit să afle, direct de la beneficierii tabletelor, cum se des­curcă, ce gânduri au pentru viitor.
L-am întrebat pe ambasadorul israelian de ce astfel de ajutoare vin din partea unor ONG-uri și cum este în Israel, din acest punct de vedere.

„Noi colaborăm cu HHC, dar colaborăm și cu statul român pe multe alte subiecte. La noi, în Israel, sunt multe ONG-uri care se ocupă de probleme sociale și cred că unul din lucrurile care definesc o societate este cum societatea ajută oamenii care au nevoie de sprijin. Desigur, aceste ajutoare le realizează guvernul, dar eu cred că nu numai guvernul trebuie să facă, să ajute, și societatea trebuie să ajute. Iar ceea ce face HHC este exact la ce m-am referit. În Israel, din motive istorice, nu există astfel de instituții, orfelinate. La noi, încă de la început, dacă sunt copii care ajung să aibă nevoie de servicii sociale, de la început se găsește o familie care adoptă copilul respectiv. Dacă nu, este și sistemul cu o familie care ajută copilul respectiv să iasă din problemele pe care le are. Așa este la noi.
De la început s-a dorit să nu avem orfelinate pentru copii.
Aici, în România, problema copii­lor orfani a fost și este, încă, o problemă.
Iar ce face HHC este direcția pe care trebuie să se meargă. Acești copii care au nevoie de multe, trebuie să primească și căldură umană. Iar aceasta nu se poate obține decât printr-o familie care să grijească de acești copii”, ne-a spus ES David Saranga.

Vizita Excelenței Sale a continuat la Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului din Baia Mare. A urmat vizita la una dintre familiile de asistenți maternali susținute de Hope and Homes for Children, încă din 2008.
Familia ocrotește trei copii, pe cel mai mare dintre ei avându-l în grijă de 12 ani. Excelența Sa, domnul David Saranga și-a încheiat vizita în casa unei familii din programul de Prevenire a separării familiale, unde Fundația susține un tată singur - cu probleme me­dicale, el însuși crescut în sistemul de protecție - să poată să își țină acasă cei doi copii.

 


„Noi colaborăm cu HHC, dar colaborăm și cu statul român pe multe alte subiecte. La noi, în Israel, sunt multe ONG-uri care se ocupă de probleme sociale și cred că unul din lucrurile care definesc o societate este cum societatea ajută oamenii care au nevoie de sprijin. Desigur, aceste ajutoare le realizează guvernul, dar eu cred că nu numai guvernul trebuie să facă, să ajute, și societatea trebuie să ajute. Iar ceea ce face HHC este exact la ce m-am referit”.
Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Sta­tului Israel în România

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.