• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Aprilie , 2016

Ambasadorul Norvegiei, prezent la Sighet cu ocazia finalizării unui proiect ecologic

Ambasadorul Norvegiei în România a fost prezent săptămâna trecută în municipiul Sighetu Marmaţiei. Vizita a fost prilejuită de închiderea proiectului „Tehnici ecologice pentru agroturismul din România”, implementat de Fundaţia Heifer, împreună cu secţia comercială în cadrul Ambasadei Norvegiei din Bucureşti şi Institutul norvegian de cercetare a bioeconomiei. Este vorba despre două staţii de epurare prin care apa este curăţată în mod ecologic. Acestea au fost implementate în Vadu Izei şi Mara.

 

 

Cele două staţii de epurare cu stuf, care îmbină inovaţia cu tradiţia, au fost inaugurate în luna octombrie a anului trecut. Proiectul îşi propune adaptarea cu succes a unor tehnici ecologice în noi regiuni şi dezvoltarea unor iniţiative ecologice pentru colectarea selectivă şi îmbunătăţirea managementului deşeurilor.

 

„Este o plăcere să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră, şi să aflăm mai multe despre proiectul care se încheie astăzi, proiect ce are în mod evident rezultate deosebite. Aşa cum bine ştiţi deja, acest proiect a fost finanţat în cadrul unui program mai mare, Zona verde în industrie, finanţat prin Norway Grants. Scopul acestui program este să sprijine entităţile private în ecologizarea activităţilor lor industriale”, a arătat Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti.

 

Întreaga investiţie se ridică la peste 200.000 de euro, iar metodele folosite de aceste sisteme care au fost implementate prin acest proiect sunt preluate din Norvegia.

„Parteneriatul viu româno-norvegian a fost extrem de important. Al doilea lucru foarte important este să inovăm. Şi inovarea nu înseamnă să faci ceva cu totul nou pe faţa pământului, ci să imporţi ceva nou în zonă, aşa cum au făcut-o şi aceste sisteme. Inovarea este prezentă în cazul acestora”, consideră directorul Heifer România, Ovidiu Spînu.

Autorităţile din Maramureş s-au arătat încântate de acest proiect şi consideră că astfel de sisteme ar trebui implementate nu doar în Maramureş.

„Sper din tot sufletul ca acest proiect finalizat astăzi să continue nu numai la nivel de Maramureş. Un binom extraordinar care ar trebui mai mult utilizat, mai mult promovat şi mai mult legat intrinsec, respectiv Bucovina şi Maramureşul”, a declarat Ioan Ştrempel, comisar şef al Gărzii de Mediu Maramureş.

 

Proiectul cuprinde cele două sisteme biologice de epurare a apei care folosesc plantele şi stuful, în special, pentru a curăţa apele uzate, dar în afară de staţiile de epurare mai sunt implementate două mecanisme, respectiv reciclarea şi colectarea selectivă a gunoiului menajer, sens în care au fost făcute traininguri şi instructaje cu localnicii pentru a-i îndruma cum să selecteze aceste gunoaie. De asemenea, au fost distribuite mai multe lădiţe din lemn pentru a depozita toate deşeurile care sunt biodegradabile.

 

Cea de-a treia intervenţie se referă la gunoiul de grajd, împrejurul căruia au fost construite platforme care să împiedice pătrunderea nitratului în sol. Astfel de platforme au fost distribuite în 10 locaţii. Maramureşul a beneficiat de un astfel de proiect deoarece Fundaţia Heifer a mai avut în urmă cu 15 ani un proiect tot  în judeţ şi a considerat că zona este una emblematică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.