• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Martie , 2018

Ambasadorul din Belarus, Andrei Grinkevich, în vizită în Maramureș

Nicolae TEREMTUȘ

Informația că urmează să vină în vizită ambasadorul Belarusului ne-a determinat să mergem la Palatul Administrativ pentru a vedea vizita, oarecum exotică. Există, oarecum, prejudecata că Belarus este un stat rupt din fosta URSS, cu niște caracteristici asemănătoare vremurilor de atunci. Desigur, o percepție greşită! Așteptând venirea ambasadorului, am asistat la un moment interesant. În fața Palatului Administrativ a oprit o mași­nă, nici prea, prea, nici foarte, foarte. A coborât un domn cu o ținută elegantă și cu o pungă de hârtie pentru cadouri în mână. A fost întâmpinat de purtătorul de cuvânt al prefecturii, Dan Bucă. Observând numărul de mașină cu CD (Corpul Diplomatic) ne-am dat seama că este ambasadorul  Belarusului în România, Andrei Grinkevich. Diplo­matul a venit fără secretară, fără consilieri, fără gardă de corp. Era singur și foarte sigur pe el.
La întâlnirea din cabinetul președintelui Gabriel Zetea am văzut un diplomat modest, simpatic, care vorbea o engleză impecabilă! Oficialul din Belarus a făcut o prezentare a țării pe care o reprezintă. Și trebuie să recunoaștem că Belarus s-a schimbat mult!
„Am observat foarte multe lucruri frumoase aici, în Maramureș, și sunt dispus să inițiez, să asist și să dezvolt relațiile județului cu Belarus, atât din punct de vedere economic, cât și cultural, turistic, în domeniul educației, sănătății etc. Dacă ar fi să spun câteva cuvinte despre Republica Belarus, aș spune că reușim să asigurăm, din agricultură, tot necesarul populației. În Belarus producem camioane, autobuze, troleibuze și pot spune că cel puțin zece orașe mari din România folosesc autobuze realizate de noi. Avem o piața internă foarte bună și pentru producția de echipamente de bucătărie, dar și în domeniul IT. În urmă cu doi ani de zile am construit propriul satelit pe care l-am lansat în spațiu. În ceea ce privește educația, pot spune că și Statele Unite ale Americii recunosc diplomele emise de universitățile din Republica Belarus. Avem 53 de universități la nivel național și școlarizăm, anual, aproximativ 15.000 de studenți străini din mai mult de 40 de state. Avem un domeniu medical foarte bine dezvoltat și sofisticat, mai ales în domeniul chirurgiei, și foarte mulți bolnavi vin din alte țări pentru serviciile noastre sanitare. Suntem pe locul patru sau cinci ca producători de unt și tot pe aceeaşi scală ne situăm în ceea ce privește producția de lapte praf. Mai mult, suntem pe locul opt în lume la capitolul tehnologie optico-mecanică care poate fi folosită în mai multe domenii, din spațiu până în viața cotidiană. Am ținut să detailez toate acestea, pentru că România se află în clasamentul celor 10 țări cu care Belarus întreține cele mai bune relații de schimburi comerciale. În cursul anului trecut am avut o delegație de reprezentanți din județele României. Există colaborări cu 20 de muzee din România care lucrează cu 30 de muzee din Belarus, fiind semnate între ele diferite acorduri. Am venit în Mara­mureș pentru a vă propune un acord interregional între județ și o regiune din Republica Belarus, un oraș foarte mare din sud-vestul țării, și doresc să inițiem primii pași în acest scop. Cele două regiuni ar trebui să discute toată gama de puncte de interes privind cooperarea, chiar și în domeniul turismului”, a spus ambasadorul Andrei Grinkevich.

La rândul său, președintele CJ, Gabriel Zetea a mulțumit oficialului din Be­larus și a vorbit despre colaborare, coo­perare. „Azi am aflat lucruri noi despre Belarus și vreau să vă felicit pentru modul în care știți să vă promovați țara. Vom accepta, fără nicio ezitare, o colaborare cu o regiune din Belarus pe care ne-o recomandați și pot să vă spun că, în domeniul medical, și Maramu­reșul are o amprentă importantă la nivelul întregii țări. Suntem interesați de toate modurile în care putem coopera, dar cel mai mult ne dorim să consolidăm schimburile comerciale între zonele noastre, concomitent cu atragerea de investitori străini. Mara­mureșul ar putea fi poarta de intrare spre Uniunea Europeană, iar pentru noi, Belarus ar putea fi intrarea către țările din Est. Din punctul nostru de vedere, lucrurile se vor mișca foarte repede, vom pregăti întreaga documentație imediat ce vom avea o scrisoare de intenție din partea regiunii din Belarus”, a spus Gabriel Zetea.

Și primarul de Baia Mare, Cătălin Che­recheș a vorbit despre cooperare, colaborare. Primarul băimărean a spus că dorește să vină specialiști din Belarus pentru a lucra în Baia Mare. El a precizat și care sunt zonele de interes pentru municipiu: lemn, mașini agricole, specialiști în tehnologie, construcții industriale și agricultură. La capitolul agricultură, primarul băimărean a spus că suntem interesați în primul rând de cartofi și de importul de carne.

Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean a vorbit despre schimbările deosebite ale Be­larusului. El a mai spus că Biblioteca națională din capitala Belarusului, Minsk este cea mai frumoasă bibliotecă din Europa. Ardelean a spus că dorește o colaborare pe partea culturală și că Belarus trebuie vizitat având multe de arătat. După această întâlnire oficială, a urmat o întâlnire a ambasadorului Andrei Grinkevich cu reprezentanții unor instituții de cultură din Baia Mare, dar și cu mediul de afaceri băimărean.  

 

„Am venit în Mara­mureș pentru a vă propune un acord interregional între județ și o regiune din Republica Belarus, un oraș foarte mare din sud-vestul țării, și doresc să inițiem primii pași în acest scop. Cele două regiuni ar trebui să discute toată gama de puncte de interes privind coope­rarea, chiar și în domeniul turismului”.
Ambasadorul Andrei Grinkevich

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.