• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 9 Septembrie , 2017

„Am reușit să aducem ministerul ca partener la evenimentele culturale cheie de pe agenda Consiliului Județean Maramureș”

La începutul lunii martie 2017, Bogdan Tomoiagă, fost consilier județean PSD Maramureș a fost numit ministru secretar de stat în Ministerul Turismului. La împlinirea a șase luni de mandat, secretarul de stat a fost de acord să răspundă unui set de întrebări privind activitatea sa în Guvernul României, protocoalele încheiate între Județul Maramureș și Ministerul Turismului, spinoasa problemă a vouchere-lor de vacanță, Master-planul investițiilor în turism, dar și multe alte aspecte care au directă legătură cu județul Maramureș.

 

 

Rep.: Sunteți ministru secretar de stat în Ministerul Turismului. De ce ați fost nomi­nalizat dumneavoastră din Mara­mureș și ce anume vă califică pentru a ocupa această poziție?
Bogdan Tomoiagă: Am fost numit în 7 martie 2017 prin decizia primului-minis­tru și am acceptat această poziție susți­nută de către PSD Maramureș ca pe o datorie, o misiune și o mare responsabi­litate. Este foarte greu să spun eu despre mine ce anume mă califică pentru o astfel de poziție. Cel mai corect ar fi să evaluăm o astfel de calificare după acțiuni, determinare și obiective îndeplinite după o perioadă de mandat.

Rep.: De șase luni de zile reprezentați Maramureșul la nivel național. Cum ați evalua, pe scurt, activitatea dvs. în aceste luni? Cum ați reușit să promovați județul nostru la nivel central?
Bogdan Tomoiagă: În orice organizație publică sau privată există trei faze evolutive la nivelul relațiilor interumane în scopul de a forma o echipă managerială cu obiective clar stabilite, cristalizată și cu o direcție clară. Acestea sunt „stor­ming”, „forming” și „performing”. Îmi per­mit să evaluez că sunt în perioada de depășire a instanţei „forming” spre „performig”. Administrația publică centrală este extrem de complexă și deprinderea în totalitate a detaliilor funcționale durează, mai ales pentru cineva care vine din mediul privat, acolo unde lucrurile se văd dintr-o altă perspectivă, aș spune aproape opusă și mai simplu de manageriat la nivelul decizional. Există o întreagă bibliotecă legislativă în fiecare domeniu și până nu ajungi să o cunoști și s-o stăpânești în detaliu, nu poți spune ca ești un specialist și un bun cunoscător al acelui domeniu.
Revenind la activitatea mea, pot să mă declar mulțumit de tot ce am reușit să fac alături de echipă până în acest moment și, mai ales, pentru faptul că am reușit să mă integrez și să fiu unul dintre generatorii de soluții și nu de probleme. Activitatea zilnică a demnitarilor la nivel de secretar de stat și de miniștri este ex­trem de vastă. Nu trece nicio zi din agen­dă fără să mă gândesc la Maramureșul meu și la ce se poate face aici. Turismul este un domeniu cheie, aș spune, pentru un județ ca al nostru și sunt foarte multe lucruri de făcut.
Până azi, am reușit să aducem ministerul ca partener la evenimentele culturale cheie de pe agenda Consiliului Județean Maramureș, am fost deja parteneri în organizarea „Zilelor Mara­mureșului”, unde am venit împreună cu o delegație de reprezentanți ai misiunilor diploma­tice străine din România la nivel de am­basadori.  Acest info-trip a fost un suc­ces deplin, care s-a materializat printr-un memorandum între Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Turismului la nivel de guvern, iar acest model va fi replicat la nivel național. În perioada 28 septembrie - 1 octombrie 2017 vom avea o vizită similară în județele Vâlcea, Hune­doara, Alba.
Sunt în contact constant cu autoritățile județene și locale pentru a-i sprijini în identificarea surselor de creștere a circulației turistice în județul nostru, alături de colegii mei din zona tehnică a ministerului. I-am sprijinit pe primarii din județ în accesarea listei anexă a Masterplan-ului de investiții din turism (HG 558/ 4.08.2017) și mă bucur că pot să le dau o veste bună. Cei care au trimis propuneri de proiecte în această direcție și nu le regăsesc în anexă au posibilitatea, anual, să trimită completări și propuneri, iar cele care au fost deja tri­mise și nu au îndeplinit criteriile de selecție impuse le-am retrimis zilele acestea, la rândul nostru, spre ministerele de resort: Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Cultu­rii și, în continuare, există șanse să fie de interes. Vreau să subliniez că, din această postură sunt responsabil pentru întreaga țară și nu doar pentru Mara­mureș şi particip la elaborarea politicilor publice în turism la nivel național și nu doar regional. Bineînțeles, am reușit
să-mi conving toți colegii și cunoscuții, fără excepție, că Maramu­reșul este unul dintre centrele generatoare de românism, de tradiții și obiceiuri ancestrale, unul dintre multele locuri din lumea aceasta în care oamenii pot sta cu fruntea sus în fața oricui și care, nu în ultimul rând, este cea mai mare grădină lucrată încă de mâna omului din această țară.

Rep.: La începutul anului în curs, minis­trul Turismului, Mircea Titus Dobre afirma că, la 1 iulie 2017, toți bugetarii vor avea vouchere de vacanță. Ulterior s-a revenit asupra afirmațiilor și s-a precizat că, sub o formă sau alta, fiecare bugetar va primi un voucher de vacanță până la 31 decembrie 2018. Acest lucru în­seam­nă că aceste vouchere vor putea fi folosite doar în 2019?
Bogdan Tomoiagă: Nu, nu înseamnă că vor beneficia doar în 2019. Conform OUG 46, din iunie anul acesta, insti­tuțiile publice sau companiile de stat acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație, în perioada 1 iulie 2017- 30 noiembrie 2018, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. Deci, în limita prevederilor bugetare, vor acorda aceste vouchere până cel târziu în 30 noiembrie 2018. Teoretic, de la înce­putul anului viitor, în urma elaborării bugetelor pentru 2018 se pot acorda vouchere și VOR FI acordate vouchere de vacanță până în 30 noiembrie 2018. Este lege aprobată de Guvernul României.

Rep.: Au început dezbaterile publice pe Legea Turismului. Când urmează să fie consultați și locuitorii din Maramureș pe această lege?
Bogdan Tomoiagă: Da, așa este, am intrat deja în calendarul dezbaterilor pu­blice pe această lege. În Maramureș vor avea loc în 21 septembrie și sunt invitate și județele Cluj, Bihor, Sălaj, Bistrița Năsăud și Satu Mare. Deci centrul dezbaterilor pe legea turismului în Nord-Vestul României va fi în Baia Mare. Gândiți-vă că acest domeniu este reglementat în prezent de legislația din 1998. Legea turismului se dorește a fi dinamică și cuprinzătoare și este extrem de important ca toți cei interesați să participe la astfel de dezbateri și să se facă auziți. Asta ne dorim, să ascultăm pe toată lumea, mai ales pe cei cu opinie avizată în acest domeniu. Sperăm ca, odată cu această lege, domeniul turism să fie definit și să funcționeze într-un cadru cât mai actual și destins, mai ales pentru investitorii din industria de profil.

Rep.: A fost aprobat Master-planul in­vestițiilor în turism. Ce prevede acest Master-Plan pentru județul Maramureș?
Bogdan Tomoiagă: Prin Master-planul de investiții în turism am dus la îndepli­nire una dintre prevederile importante ale planului de guvernare asumat de către Guvernul României. Este, după părerea mea, Programul Național de Dezvoltare Locală al turismului și va fi, în următorii ani, un vehicul foarte bun de creștere economică a țării, prin investiții susținute de către Guvernul României. Anexa Hotărârii de Guvern a Master-plan-ului, unde sunt enumerate proiec­tele de interes, are trei secțiuni: trei proiecte de interes național care vor fi susținute integral prin fonduri guvernamentale, cele patru proiecte preluate din lista HG-ului 120/2010, care aveau contracte de investiții și lucrări în derulare la momentul introducerii Master-plan-ului și care au fost realizate până în acest moment, în proporție mai mare de 80% și lista cu cele 141 de proiecte preluate în urma analizei de către specialiștii din comisia interministerială a celor peste 1.200 de propuneri venite din țară, de la consiliile județene și unități administrativ-teritoriale.
Județul nostru are propuse un număr de șase proiecte care sunt axate în special pe turismul montan, pârtii de ski și instalații de transport pe cablu, dar și complex de trambuline. Acum depinde exclusiv de autoritățile locale să facă demersurile ne­cesare pentru a aduce în 2018, în atenția Comisiei Tehnico-Economice (CTE) pe care o va constitui ministerul pentru analiză, aceste proiecte în faza de SF, cu documentațiile tehnico-economice afe­rente. Este foarte important de notat că, neprezentarea documentației tehnico-economice în CTE până la 31 decembrie 2018 atrage eliminarea acestui proiect din anexa HG-ului. La fel, data limită de transmitere a autorizației de construcție pentru fiecare proiect aprobat de CTE este ziua de 31 august a fiecărui an. Rea­mintesc faptul că Ministerul Turismului nu finanțează elaborarea de proiectare. Sunt unii primari care au nemulțumiri în acest sens și cărora le recomand să citească Legea 500. De asemenea, un primar chiar din județul nostru a afirmat că „îi expiră proiectul”. Aș dori să îl rog, pe această cale, să nu confunde pro­iectele de investiții publice cu napolitanele și să nu irosească șansa de a avea un proiect inclus în Master-plan-ul de investiții în turism a României.



Rep.: Maramureșul a fost inclus de Ministerul Turismului într-un program-pilot de acreditare a pensiunilor. Ce implică în fapt acest proiect?
Bogdan Tomoiagă: Implementăm descentralizarea la nivel național și ministerul nostru este unul dintre piloții acestui proiect, iar Maramureșul este unul dintre cele cinci regiuni selectate ca partener de implementare. Atribuțiile de Autorizare și Monitorizare a activităților turistice vor fi aduse, în urma descentralizării, înspre autoritățile locale. Acest lucru înseamnă faptul că, instituțiile consiliilor județene vor avea un serviciu specializat în acest sens, prin intermediul căruia vor face clasificarea structurilor de primire turistice, vor monitoriza aceste activități și vor avea inclusiv abilitatea de a acorda licențe în turism către agenții sau brevete de ghizi. La data de 19 august 2017 am finalizat faza experimentală pilot și am elaborat raportul către guvern. Cred ca este un pas înainte și vom veni în sprijinul antreprenorilor din domeniu, care nu vor mai avea de bătut drumuri spre București pentru a desfășura o activitate în turism. Vreau să mulțumesc președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, dar și personalului desemnat de instituția județeană pentru a participa la acest proiect alături de noi. Pot să spun că maramureșenii noștri au fost la înălțime și am fost mândru de profesionalismul lor.

Rep.: Cum pot fi stimulate investițiile în turism la nivel local?
Bogdan Tomoiagă: În primul rând, autoritățile locale sunt cele care trebuie să genereze un start bun prin modernizarea infrastructurii și atragerea de fonduri pentru proiecte de interes gândite convergent și cu viziune. În al doilea rând, secretul dezvoltării turismului stă în promovare. Am pus la dispoziția autorităților locale, prin modificarea recentă a Ordonanței 58, un vehicul foarte bun, respectiv Organizația de Management a Destinației. Aceasta este o entitate cu personalitate juridică care ia naștere prin asocierea administrațiilor publice locale cu organizații sau federații patronale din industria de profil creată în vederea conceperii unei strategii de marketing și promovare coerentă și eficientă la nivel local. Concret, primăriile colectează această taxă de marketing de la antreprenorii din domeniu care, cumulată la nivel național, depășește bugetul de marketing și promovare a ministerului. Prin această organizație de management a destinației dăm posibilitatea UAT-urilor, în asociere cu mediul privat, să decidă și să cheltuiască direct aceste sume, astfel încât să devină din ce în ce mai competitive în piața circulației turistice. Pot face acest lucru prin materiale de promovare, broșuri, filme de prezentare, prezența la târguri internaționale sau interne etc. Consider că este foarte important ca fiecare zonă turistică să fie independentă din acest punct de vedere. Una dintre primele mele constatări în minister a fost aceea că, din păcate, toate materialele de promovare create la nivel local sunt incomparabil mai bune decât tot ce a produs administrația centrală până în prezent.

Rep.: Care a fost cel mai greu moment cu care v-ați confruntat din poziția de secretar de stat?
Bogdan Tomoiagă: Au fost multe momente dificile și fiecare zi are provocarea ei, pentru că trebuie să decizi cu luciditate, obiectiv și echidistant și să cântărești foarte bine orice acțiune. Cel mai greu este să câștigi încrederea și respectul colegilor și subalternilor prin ceea ce faci, pentru că în administrația centrală se perindă constant oameni cu diverse demnități, care au fiecare abordările lor. Să zicem că una dintre provocările mari este aceea de a forma o echipă solidă în jurul tău, care să poată performa și să dea rezultate. Într-o zi a venit un coleg de la avizare şi mi-a zis: „N-am crezut că o să ajung vreodată să văd culoarea rafturilor pe care au zăcut atâta vreme dosare cu solicitări și cereri, și de multe ori v-am judecat pentru nivelul așteptărilor de neatins. Azi însă am constatat cu bucurie că am ajuns la zi”. Am reușit, împreună cu colegii din departamentele de care răspund, să ajungem să eliberăm la zi autorizațiile provizorii, avizele pentru accesările de FD EU și brevetele și licențele de turism. Nu mai trebuie să știi pe nimeni la centru pentru a obține un act a cărui lipsă poate bloca activitatea în mediul privat. Chiar zilele trecute am analizat numărul cererilor sosite din partea antreprenorilor pentru activitățile din domeniu. În august 2017 am atins numărul total de cereri depuse în anul 2016. Este un exemplu că în România turismul crește bine, pentru că din datele furnizate de Institutul Național de Statistică, pentru primul semestru din 2017, țara noastră are o creștere de peste 12% a circulației turistice. Avem peste 12.000 de structuri de primire turistice autorizate cu peste 400.000 de locuri de cazare, iar dacă ne referim la cifre, Maramureșul are, în prima parte a anului în curs, a doua creștere a numărului de locuri de cazare din țară. Ca să concluzionez, cele mai grele zile sunt cele în care am ordin de delegare și îl înlocuiesc pe ministrul Mircea Titus Dobre. Perioada recentă, în care am avut un întreg guvern demisionar a fost una dintre cele mai dificile din calitatea de secretar de stat.

Rep.: Rezumați în câteva cuvinte cum decurge o zi de muncă în Ministerul Turismului. Care sunt atribuțiile dvs.?
Bogdan Tomoiagă: Încep la ora 8.30, împreună cu consilierii din cadrul cabinetului, planificarea sarcinilor pentru ziua în curs și analiza agendei, deoarece intervin constant modificări. Apoi în jurul orei 9.30 am discuțiile de planificare zilnică cu directorii din direcțiile din subordine, pentru identificarea problemelor stringente și găsirea de soluții. Suntem subdimensionați ca structuri și nu avem oameni suficienți pentru a lucra destins. Constant sunt probleme referitoare la gradul de încărcare a funcționarilor și trebuie să analizăm și să decidem dinamic. Nici cu infrastructura nu stăm grozav și uneori suntem puși în dificultate de lipsa calculatoarelor sau a mașinilor pentru deplasările în teren, necesare activităților de control sau autorizare. Am făcut pași semnificativi în acest sens și, în maximum o lună, unele dintre aceste probleme vor deveni istorie. Urmează apoi o întâlnire, care durează aproximativ o oră, unde împreună cu colega mea, secretarul de stat Cristina Tărtăreață și cu ministrul Mircea Titus Dobre avem discuții generale privind planurile în derulare. Ziua însă abia începe, deoarece din acel punct începe agenda întâlnirilor interministeriale pe diferite probleme. Punctual, îmi rezerv timp pentru proiectele mari pe care le derulăm. În această perioadă sunt implicat direct în descentralizare, organizarea info-trip-urilor în plan intern și relația cu Parlamentul. În zilele în care sunt comisii parlamentare și avem proiecte de susținut pe ordinea de zi, îmi pregătesc și studiez materialele de ședință și susțin punctul de vedere a Guvernului pe diferite teme. Apoi, după-masă, după ora 18.00 în general, analizăm și semnăm documentele de mapă curentă. În subordinea mea se află Direcția Autorizare și Monitorizare, Direcția Control, Biroul de administrare societăți și Direcția de Investiții și Turism Intern și încerc să am o colaborare cât mai bună cu toți cei cu care lucrez. Munca în echipă a dat mereu roade, iar eu mă consider a fi un om de echipă, căruia îi place să lucreze alături de alți oameni.

Rep.: Vă mulțumim pentru răspunsuri și pentru deschiderea în a răspunde la întrebări. Câteva gânduri de încheiere și un ultim mesaj pentru locuitorii Maramureșului?
Bogdan Tomoiagă: Am fost mereu o persoană sinceră și directă și nu mi-a plăcut niciodată să mă ascund după degete. Acest fapt poate fi o calitate, așa cum poate fi și un defect. Am încercat să răspund la fiecare întrebare și să ofer răspunsuri cât mai elaborate, pentru a fi sigur că am atins toate aspectele.
În ceea ce privește mesajul meu pentru frumoșii oameni din Maramureș, acesta va fi mereu același: de câte ori revin acasă, în mijlocul vostru, mă simt minunat. Oriunde m-au purtat și mă vor purta pașii în țară și în lumea întreagă, ACASĂ este și va fi mereu în Maramureș. Acasă și pâinea e mai dulce, și aerul e mai curat, acasă înseamnă acolo unde ai rădăcinile și unde e familia ta. Iubesc Maramureșul, mă mândresc cu faptul că sunt maramureșean și voi continua să promovez această zonă pitorească în fiecare colț al țării și al lumii.

 

 

„Pot să mă declar mulțumit de tot ce am reușit să fac alături de echipă până în acest moment și, mai ales, pentru faptul că am reușit să mă integrez și să fiu unul dintre generatorii de soluții și nu de probleme. Activitatea zilnică a demnitarilor la nivel de secretar de stat și de miniștri este ex­trem de vastă. Nu trece nicio zi din agen­dă fără să mă gândesc la Maramureșul meu și la ce se poate face aici. Turismul este un domeniu cheie, aș spune, pentru un județ ca al nostru și sunt foarte multe lucruri de făcut”.

Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.