• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Septembrie , 2017

„Am reușit să aducem ministerul ca partener la evenimentele culturale cheie de pe agenda Consiliului Județean Maramureș”

(Continuare din numărul trecut)

Rep.: Maramureșul a fost inclus de Mi­nisterul Turismului într-un program-pilot de acreditare a pensiunilor. Ce im­plică în fapt acest proiect?
Bogdan Tomoiagă: Implementăm des­cen­tralizarea la nivel național și ministerul nostru este unul dintre piloții acestui proiect, iar Maramureșul este unul dintre cele cinci regiuni selectate ca partener de implementare. Atribuțiile de Autorizare și Monitorizare a activităților turistice vor fi aduse, în urma descen­tralizării, înspre autoritățile locale. Acest lucru înseamnă faptul că, instituțiile consiliilor județene vor avea un serviciu specializat în acest sens, prin intermediul căruia vor face clasificarea structurilor de primire turistice, vor monitoriza aceste activități și vor avea inclusiv abilitatea de a acorda licențe în turism către agenții sau brevete de ghizi. La data de 19 august 2017 am finalizat faza experi­mentală pilot și am elaborat raportul către guvern. Cred ca este un pas înainte și vom veni în sprijinul antreprenorilor din domeniu, care nu vor mai avea de bătut drumuri spre București pentru a desfășura o activitate în turism. Vreau să mulțumesc președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, dar și personalului desemnat de instituția ju­dețeană pentru a participa la acest proiect alături de noi. Pot să spun că mara­mureșenii noștri au fost la înălțime și am fost mândru de profesionalismul lor.

Rep.: Cum pot fi stimulate investițiile în turism la nivel local?
Bogdan Tomoiagă: În primul rând, autoritățile locale sunt cele care trebuie să genereze un start bun prin moder­nizarea infrastructurii și atragerea de fonduri pentru proiecte de interes gândite convergent și cu viziune. În al doilea rând, secretul dezvoltării turismului stă în promovare. Am pus la dispoziția autorităților locale, prin modificarea recentă a Ordonanței 58, un vehicul foarte bun, respectiv Organizația de Management a Destinației. Aceasta este o entitate cu personalitate juridică care ia naștere prin asocierea administrațiilor publice locale cu organizații sau federații patronale din industria de profil creată în vederea conceperii unei strategii de marketing și promovare coerentă și eficientă la nivel local. Concret, primăriile colec­tează această taxă de marketing de la antreprenorii din domeniu care, cumu­lată la nivel național, depășește bugetul de marketing și promovare a ministerului. Prin această organizație de management a destinației dăm posibilitatea UAT-urilor, în asociere cu mediul privat, să decidă și să cheltuiască direct aceste sume, astfel încât să devină din ce în ce mai competitive în piața circulației turistice. Pot face acest lucru prin materiale de promovare, broșuri, filme de prezen­tare, prezența la târguri internaționale sau interne etc. Consider că este foarte important ca fiecare zonă turistică să fie independentă din acest punct de vedere. Una dintre primele mele constatări în minister a fost aceea că, din păcate, toate materialele de promovare create la nivel local sunt incomparabil mai bune decât tot ce a produs administrația centrală până în prezent.

Rep.: Care a fost cel mai greu moment cu care v-ați confruntat din poziția de secretar de stat?
Bogdan Tomoiagă: Au fost multe mo­mente dificile și fiecare zi are provocarea ei, pentru că trebuie să decizi cu luciditate, obiectiv și echidistant și să cân­tărești foarte bine orice acțiune. Cel mai greu este să câștigi încrederea și respectul colegilor și subalternilor prin ceea ce faci, pentru că în administrația centrală se perindă constant oameni cu diverse demnități, care au fiecare abordările lor. Să zicem că una dintre provocările mari este aceea de a forma o echipă solidă în jurul tău, care să poată performa și să dea rezultate. Într-o zi a venit un coleg de la avizare şi mi-a zis: „N-am crezut că o să ajung vreodată să văd culoarea rafturilor pe care au zăcut atâta vreme dosare cu solicitări și cereri, și de multe ori v-am judecat pentru nivelul așteptărilor de neatins. Azi însă am constatat cu bucurie că am ajuns la zi”. Am reușit, împreună cu colegii din departamentele de care răspund, să ajungem să eliberăm la zi autorizațiile provizorii, avizele pentru accesările de FD EU și brevetele și licențele de turism. Nu mai trebuie să știi pe nimeni la centru pentru a obține un act a cărui lipsă poate bloca activitatea în mediul privat. Chiar zilele trecute am analizat numărul cererilor sosite din partea antreprenorilor pentru activitățile din domeniu. În august 2017 am atins numărul total de cereri depuse în anul 2016. Este un exemplu că în România turismul crește bine, pentru că din datele furnizate de Institutul Național de Statistică, pentru primul semestru din 2017, țara noastră are o creștere de peste 12% a circulației turistice. Avem peste 12.000 de structuri de primire turistice autorizate cu peste 400.000 de locuri de cazare, iar dacă ne referim la cifre, Maramureșul are, în prima parte a anului în curs, a doua creștere a numărului de locuri de cazare din țară. Ca să concluzionez, cele mai grele zile sunt cele în care am ordin de delegare și îl înlocuiesc pe ministrul Mircea Titus Dobre. Pe­rioada recentă, în care am avut un întreg guvern demisionar a fost una dintre cele mai dificile din calitatea de secretar de stat.

Rep.: Rezumați în câteva cuvinte cum decurge o zi de muncă în Ministerul Turismului. Care sunt atribuțiile dvs.?
Bogdan Tomoiagă: Încep la ora 8.30, împreună cu consilierii din cadrul cabinetului, planificarea sarcinilor pentru ziua în curs și analiza agendei, deoarece intervin constant modificări. Apoi în jurul orei 9.30 am discuțiile de planificare zilnică cu directorii din direcțiile din subordine, pentru identificarea pro­blemelor stringente și găsirea de soluții. Suntem subdimensionați ca structuri și nu avem oameni suficienți pentru a lucra destins. Constant sunt probleme referitoare la gradul de încărcare a funcțio­narilor și trebuie să analizăm și să decidem dinamic. Nici cu infrastructura nu stăm grozav și uneori suntem puși în dificultate de lipsa calculatoarelor sau a mașinilor pentru deplasările în teren, necesare activităților de control sau autorizare. Am făcut pași semnificativi în acest sens și, în maximum o lună, unele dintre aceste probleme vor deveni istorie. Urmează apoi o întâlnire, care durează aproximativ o oră, unde îm­preu-nă cu colega mea, secretarul de stat Cris­tina Tărtăreață și cu ministrul Mircea Titus Dobre avem discuții generale privind planurile în derulare. Ziua însă abia începe, deoarece din acel punct începe agenda întâlnirilor interministe­riale pe diferite probleme.
Punctual, îmi rezerv timp pentru pro­iectele mari pe care le derulăm. În această perioadă sunt implicat direct în descentralizare, organizarea info-trip-urilor în plan intern și relația cu Parla­mentul.
În zilele în care sunt comisii parlamentare și avem proiecte de susținut pe ordinea de zi, îmi pregătesc și studiez materialele de ședință și susțin punctul de vedere a Guvernului pe diferite teme. Apoi, după-masă, după ora 18.00 în ge­neral, analizăm și semnăm documentele de mapă curentă. În subordinea mea se află Direcția Autorizare și Monitorizare, Direcția Control, Biroul de administrare societăți și Direcția de Investiții și Turism Intern și încerc să am o colaborare cât mai bună cu toți cei cu care lucrez. Munca în echipă a dat mereu roade, iar eu mă consider a fi un om de echipă, căruia îi place să lucreze alături de alți oameni.

Rep.: Vă mulțumim pentru răspunsuri și pentru deschiderea în a răspunde la întrebări. Câteva gânduri de încheiere și un ultim mesaj pentru locuitorii Ma­ramu­reșului?
Bogdan Tomoiagă: Am fost mereu o persoană sinceră și directă și nu mi-a plăcut niciodată să mă ascund după degete. Acest fapt poate fi o calitate, așa cum poate fi și un defect. Am încercat să răspund la fiecare întrebare și să ofer răspunsuri cât mai elaborate, pentru a fi sigur că am atins toate aspectele.
În ceea ce privește mesajul meu pentru frumoșii oameni din Maramureș, acesta va fi mereu același: de câte ori revin acasă, în mijlocul vostru, mă simt minu­nat. Oriunde m-au purtat și mă vor purta pașii în țară și în lumea întreagă, ACASĂ este și va fi mereu în Mara­mureș. Acasă și pâinea e mai dulce, și aerul e mai curat, acasă înseamnă acolo unde ai rădăcinile și unde e familia ta. Iubesc Maramureșul, mă mândresc cu faptul că sunt maramureșean și voi continua să promovez această zonă pito­rească în fiecare colț al țării și al lumii.

 

 

„În ceea ce privește mesajul meu pentru frumoșii oameni din Maramureș, acesta va fi mereu același: de câte ori revin acasă, în mijlocul vostru, mă simt minunat. Oriunde m-au purtat și mă vor purta pașii în țară și în lumea întreagă, ACASĂ este și va fi mereu în Mara­mureș. Acasă și pâinea e mai dulce, și aerul e mai curat, acasă înseamnă acolo unde ai rădăcinile și unde e familia ta. Iubesc Maramureșul, mă mândresc cu faptul că sunt maramureșean și voi conti­nua să promovez această zonă pitorească în fiecare colț al țării și al lumii”.

Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.