• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iunie , 2016

Alegerile locale rezultate, concluzii şi analize

Prezenţă scăzută la vot, surprize electorale, contestaţii şi, în unele cazuri, o incertitudine care continuă să fie agasantă. Pe scurt, tabloul scrutinului desfăşurat duminică, 5 iunie, în judeţul Maramureş.  De departe, marele câştigător la nivel judeţean este PSD care şi-a atribuit 42 de  mandate de primari şi unul în alianţă cu UNPR. ALDE are 2 primari, Coaliţia pentru Baia Mare – unul, PMP – 3, PNL – 20, UDMR – 1, UNPR – 2, iar patru sunt independenţi.

 

 

După o campanie plină de premiere şi conflicte, Maramureşul, singurul judeţ din ţară cu un candidat în arest, trei candidaţi fără competitori electorali şi alţii cu acelaşi nume şi-a ales duminica trecută reprezentanţii în administraţia locală şi judeţeană. Noua lege electorală a eliminat din peisajul electoral „pomenile”  de orice fel, bannere-le şi mesh-urile de campanie, aşa că, cel puţin din acest punct de vedere, campania a fost mai aşezată. Nu au lipsit însă disputele şi atacurile, lansate în special în mediul electronic, dar multe soldate cu plângeri la BEJ din pricina unor materiale electorale sau contestaţii împotriva a patru candidaţi.

 

La orele 21, prezenţa oficială la vot în judeţul nostru este de 47,55%, adică, din cei este 428.000 de maramureşeni înscrişi pe liste au votat doar puţin peste 203.000, cifre care ne clasează din nou spre coada clasamentului naţional. Judeţele cu cea mai mare prezenţă în ţară sunt Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa şi Olt. La polul opus - Iaşi, Covasna, Timiş, Harghita şi Sibiu.

 

În judeţul nostru au fost şi secţii care au înregistrat un procent de prezenţă la vot de 100% cum ar fi cea din satul Aspra, unde au votat toţi cei 42 de cetăţeni înscrişi pe liste. În Baia Mare au votat însă doar puţin peste 38% dintre cei înscrişi pe liste, adică aproape cu 15 procente mai puţin decât în urmă cu 4 ani. Potrivit unui comunicat al BEJ Maramureş, totalul voturilor exprimate valabile pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare a fost de 44.675.

Dintre aceştia, peste 70% l-au votat pe Cătălin Cherecheş primarul suspendat şi arestat preventiv al municipiului: „Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Maramureş a centralizat, luni, voturile exprimate la alegerile locale în Baia Mare, cu excepţia a două secţii de votare. În ceea ce priveşte voturile exprimate la nivelul municipiului Baia Mare pentru funcţia de primar, Cătălin Cherecheş, candidat al Coaliţiei pentru Baia Mare a obţinut 31.337 voturi (70,14%).

 

Totalul voturilor exprimate valabile pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare a fost de 44.675”, se arată în documentul citat.

Cristian Niculescu-Ţâgârlaş – PNL a obţinut 4.354 voturi – 9,74%, Florin Tătaru – PSD – 3.306 voturi – 7,40%, Ioan Talpoş – PMP – 2.866 voturi – 6,41%, Călin Herţeg – M10 – 1.275 voturi – 2,85%, Gabriela Mărieş – Leş – ALDE – 881 voturi – 1,97% şi Ioan Ardelean – PND – 656 voturi – 1,4%.

 

Pentru Consiliul Local Baia Mare, Coaliţia pentru Baia Mare a obţinut 19.797 voturi (44,62%), urmată de PSD – 6.119 voturi (13,79%) şi PNL - 5.010 voturi (11,29%).

De asemenea, pentru Consiliul Judeţean Maramureş, în secţiile de votare din Baia Mare s-au exprimat 44.812 voturi valabile, Coaliţia pentru Baia Mare obţinând 18.932 voturi (42,24%).

 

Pentru Consiliul Judeţean Maramureş, în secţiile de votare din municipiul Baia Mare sunt 44.812 voturi valabile, din care Coaliţia pentru Baia Mare - 18.932 voturi - 42,24%; ALDE - 921 voturi - 2,05%; PER - 3.709 voturi - 8,27%; M10 - 939 voturi - 2,09%; Partidul Maramureşenilor - 981 voturi - 2,18%; PMP - 2.561 voturi - 5,71%; PND - 441 voturi - 0,98%; PNL - 4.831 voturi - 10,78%; PRM - 561 voturi - 1,25%; PSD - 6.770 voturi - 15,10% şi UDMR - 4.166 voturi - 9,29%.

La nivel judeţean, au fost şi câteva surprize. Cea mai importantă a fost cea din municipiul de peste Gutin, unde liberalii care l-au avut ca şi candidat pe Alexandru Oros au pierdut primăria în favoarea social democratului Horia Scubli. De atfel, PNL a pierdut mai multe primării importante, dintre care amintim Şomcuta Mare, unde Florin Talpoş a fost detronat de fostul viceprimar Gheorghe Buda, la Cavnic consilierul judeţean Nicolae Bindiu a suferit o înfrângere importantă în faţa primarului interimar Vladimir Petruţ care a obţinut peste 70% din voturile celor prezenţi la urne, la fel şi liberalul Zamfir Adoreanu a pierdut cursa electorală pentru Primăria Seini în faţa actualului primar Gabriela Tulbure, la un scor zdrobitor de peste 70%.

Practic, singurul primar liberal de oraş din judeţ rămâne Mitru Leşe, edilul din Târgu Lăpuş. Au existat şi primării cu difereţe de doar câteva voturi între candidate, cum ar fi Strâmtura şi Groşi.

 

La nivelul Consiliului Judeţean, prima şansă pentru funcţia de preşedinte o are PSD respectiv preşedintele Gabriel Zetea care de altfel a anunţat negocieri cu toate partidele în afară de PNL. După centralizarea datelor de către Biroul Electoral Judeţean Maramureş a fost stabilită şi componenţa Consiliului Judeţean. PSD, PNL, Coaliţia pentru Baia Mare, Partidul Mişcarea Populară, UDMR şi Partidul Ecologist Român sunt partidele care vor avea reprezentanţi, în următorii patru ani, în Consiliul Judeţean Maramureş. Social - democraţii au prins 14 mandate, PNL are 9 reprezentanţi, iar Coaliţia pentru Baia Mare – 5, PMP – 3, UDMR şi Partidul Ecologist Român – câte 2.

 

Viitorii primari urmează să fie validaţi în 20 de zile de la alegeri, însă în unele cazuri au fost depuse contestaţii.

 

 

Tentativă de fraudă

 

În judeţul Maramureş, la o secţie din comuna Mireşu Mare, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de fraudă la vot, după ce o femeie în vârstă de 69 de ani a luat de pe masă 9 buletine de vot, din care 7 pentru primar, a intrat cu ele în cabina de vot şi le-a ştampilat pe toate, precizează un comunicat de presă al IPJ Maramureş. La ieşirea din cabina, femeia a fost observată de un membru al secţiei de votare, care a întocmit proces verbal de constatare şi de anulare a 6 buletine de vot.

 

 

5 contestaţii

 

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Maramureş, în judeţ au fost depuse cinci contestaţii la rezultatele alegerilor. Astfel, marţi, 7 iunie, au fost depuse reclamaţii pentru felul în care s-a desfăşurat procesul electoral din Strâmtura şi Băiuţ, ambele depuse de persoane fizice, în cel de-al doilea caz cererea fiind depusă în numele unei formaţiuni politice. Miercuri, seria cererilor de renumărare a continuat pentru localităţile Rozavlea, unde a fost reclamată încălcarea legii electorale, Remetea Chioarului, unde un partid politic a cerut renumărarea buletinelor de vot, dar şi la Săcălăşeni unde reclamaţia a fost făcută de o asociaţie a minorităţilor.

 

 

Componenţa Consiliului local Baia Mare

 

În urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din 5 iunie, Coaliţia pentru Baia Mare a obţinut 11 mandate în Consiliul Local.

 

Primii 11 de pe listă sunt: Teodor Ardelean, consilier local şi în mandatul 2012-2016, Mariana Pop, fost inspector şcolar general, Dorel Mureşan, consilier local şi viceprimar al municipiului pe final de mandat 2012-2016, Clara Sinn, Dan Grumaz, Gabriela Hofer, Ştefan Lupşa, Radu Ardelean, Marinel Rob, Vasile Deac şi Ştefan Pop.

Liberalii care au obţinut mandate în CL Baia Mare sunt Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, Simion Bizău şi Ioana Marincaş, iar cele trei mandate ale PSD revin, în primă fază, lui Florin Tătaru, Marin Brăgaru şi Ana Irina Smical. UDMR va fi reprezentat în CL Baia Mare de Noemi Vida şi Richard Kovacs, PMP de Adrian Todoran şi Iustin Talpoş, iar PER de către Cristian Anghel şi Daniela Băzarea.

Până la depunerea jurământului de către noii aleşi locali băimăreni, pe listele partidelor s-ar mai putea produce pe alocuri modificări.

 

 

Componenţa Consiliului Judeţean Maramureş

 

În  Maramureş, au votat pentru listele Consiliului Judeţean 204.064 dintre alegătorii din judeţ. Numărul de voturi valabil exprimate a fost de 189.886.  „Aici au existat 35 de mandate care au fost acordate următorilor:

 

PSD

Zetea Gabriel-Valer

Sas Ioan

Rohian Anton

Tomoioagă Gheorghe Pop Dan

Marinescu Emil

Coman Ion Radu

Ambruş Emil

Butuza Cosmin

Muntean Emil Vasile

Drulea Cosmin

Orza Doru

Moga Liliana

Mureşan Claudiu

Timiş Gică

 

PNL

Man Mircea

Kovacs Marinel

Bota Călin Ioan

Bîrlea Gheorghe

Beuca Ioan

Lazăr Doru Alexandru

Cerneştean Mihai Felician

Mihali Anişoara

Stauder Rudolf

 

Coaliţia pentru Baia Mare

Cherecheş Cătălin

Ardelean Teodor

Cheudan Ioan

Dăncuş Ioan

Pop Mihai Sorin

 

PMP

Morar Lucian

Moldovan George

Cornel Varga

 

UDMR

Bondi Gyongyike

Kokenyesdi Ştefan

 

PER

Anghel Cristian

Ciocan Mircea

 

Unii dintre candidaţi apar şi pe lista Consiliului Local Baia Mare, motiv pentru care ar putea interveni câteva modificări. Acestea urmează să se clarifice în aceste zile. 

 

 

PRIMARII ALEŞI

 

Baia Mare – Cătălin Cherecheş (Coaliţia pentru Baia Mare)

Sighetu Marmaţiei – Horea Scubli (PSD)

Baia Sprie – Dorin Paşca (independent)

Borşa – Ion Sorin Timiş (PSD)

Cavnic – Vladimir Petruţ (PSD)

Dragomireşti – Vasile Ţiplea (PMP)

Săliştea de Sus – Ştefan Iuga (PSD)

Seini – Gabriela Tulbure (PSD)

Şomcuta Mare – Gheorghe Buda (PSD)

Tăuţii Măgherăuş – Anton Ardelean (PSD)

Târgu Lăpuş – Mitru Leşe – (PNL)

Ulmeni – Lucian Morar (PMP)

Vişeu de Sus – Vasile Coman (PSD)

Ardusat – Ciprian Vasile Rus (PSD)

Ariniş – Gheorghe Mureşan (PSD)

Asuaju de Sus – Vasile Boitor (PSD)

Băiţa de Sub Codru – Aurel Dumuţa (PSD)

Băiuţ – Mihai Ceteraş (PSD)

Băseşti – Ioan Călăuz (independent)

Bicaz – Dorin Flaviu Mitre (PSD)

Bistra – Vasile Duciuc (PNL)

Bârsana – Teodor Ştefanca (PSD)

Bocicoiu Mare – Vasile Lazarciuc (PSD)

Bogdan Voda – Anuţa Bizău (ALDE)

Boiu Mare – Gavril Pop (PSD)

Botiza – Florea Poienar – (PSD)

Budeşti – Vasile Tămaş – (PSD)

Călineşti – Mihai Nemeş (PNL)

Cerneşti – Vasile Giurgiu (PNL)

Cicârlău – Sorin Lupşe (PSD)

Câmpulung la Tisa – Ludovic Fekete (UDMR)

Coaş – Sabin Raţ (PNL)

Coltău – Lajos Cendes (independent)

Copalnic Mănăştur – Ştefan Mihalca (PNL)

Coroieni – Gavril Ropan (PNL)

Cupşeni – Lucia Butcure (PSD)

Deseşti – Gheorghe Bohotici (PNL)

Dumbrăviţa – Felician Ciceu (PNL)

Fărcaşa – Ioan Stegerean (PSD)

Gârdani – Gheorghe Tătăran (PNL)

Giuleşti – Laurenţiu Batin (ALDE)

Groşi – Florin Boltea (UNPR)

Groşii Ţibleşului – Nicolae Burzo – (PNL)

Ieud –Nicolae Traian David (PSD)

Lăpuş – Ioan Buda (PSD)

Leordina – Ştefan Gavriluţi (PNL)

Mireşu Mare – Ioan Mătieş (PSD)

Moisei – Toader Şteţcu – (PNL)

Oarţa de Jos – Bogdan Pop – (PSD)

Ocna Şugatag – Mihai Ivaszuk – (PNL)

Onceşti – Matei Godja (independent)

Petrova – Ion Petrovai (PNL)

Poienile de Sub Munte – Ştefan Oncea (PSD)

Poienile Izei – Vasile Dunka (PNL)

Recea – Octavian Pavel (PSD)

Remetea Chioarului – Călin Ovidiu Petrică (PMP)

Remeţi – Petru Sofineţi (PSD)

Repedea – Ioan Miculaiciuc (UNPR)

Rona de Jos – Ioan Herbil (PSD)

Rona de Sus – Ioan Romaniuc (PSD)

Rozavlea – Vasile Mârza (PSD)

Ruscova – Ioan Turcsin (PNL)

Sarasău – Ion Covaci (PSD)

Satulung – Bujorel Mureşan (PSD)

Săcălăşeni – Emilian Gheorghe Pop (PSD)

Săcel – Gavrilă Dologa (PSD)

Sălsig – Florian Lucian Luca (PSD)

Săpânţa – Gheorghe Stan (PNL)

Strâmtura – Ioan Pasere (PSD)

Suciu de Sus – Viorel Paşca (PSD)

Şieu – Irina Iusco (PSD)

Şişesti – Ioan Tentiş (PNL)

Vadu Izei – Petru Vlaşin (PSD)

Valea Chioarului – Ioan Sorin Burde (PSD)

Vima Mica – Liviu Balint (PSD)

Vişeu de Jos –Găvrilă Şimon (PNL)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.