• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Septembrie , 2020

Alegeri în vremea coronavirusului

La alegerile locale din 27 septembrie, cetățenii nu își aleg doar primarii, președinții de consiliu județean, consilierii locali și județeni, ci vor trebui să parcurgă, singuri, aproape tot procesul electoral. Mai mult, deși cei care au temperatură sau simptome de Covid nu pot intra nici în magazin să-și cumpere o pâine, vor putea intra în secțiile de votare.

 

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă, pardon, coronavirus. „Criterii epidemiologice” în baza că­rora s-au mutat în online insti­tuții fundamentale, cum sunt șco­lile, nu sunt la fel de importante când vine vorba de vot. Deși ro­mânii care au febră sau prezintă simptome de coronavirus nu pot merge nici la serviciu și nici măcar la magazin, să-și cumpere o pâine, vor putea vota la alegerile din 27 septembrie. Aleșii care vreme de 7 luni ne-au îngrădit pe rând libertatea de circulație, de exprimare, dreptul la educație, la religie, la cultură, la muncă, la relaxare sau chiar la sănătate, par dintr-odată preocupați de dreptul nostru de a vota, care pare să fie mai important în ochii lor decât toate celelalte.
Astfel, regulile stabilite pentru alegerile din 27 septembrie sunt mult diferite față de registrul măsurilor impuse până acum. Dacă până acum un cetățean cu simptome de Covid care se plimba pe stradă putea fi acuzat de „zădărnicirea combaterii bolilor” și se putea alege cu dosar penal, în 27 septembrie, se pare că coro­navirusul nu va mai fi la fel de molipsitor. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a spus că: „Și cei cu temperatură peste 37,3 şi simptome pot vota”. Iar cetățenii cu simptome de Covid vor avea prioritate la vot. Constantin Mitulețu, președinte AEP, a explicat cum se desfășoară procesul electoral în cazul presupusului infectat cu Covid-19: „Cetățeanul este prioritizat, se va deplasa în secția de votare cu prioritate, va efectua procesul de votare în cabina cea mai apropiată de ușa de la intrare în secția de votare”. Ca să mai dreagă puțin busuiocul, Ludovic Orban, premierul României, a completat totuși că: „Recomandarea noastră a fost către toți cei care au simptome asociate și nu apucă să fie diagnosticați, să consulte medicul de familie și să ceară deplasarea urnei mobile”.
Desigur, există și o regulă de la care autorităţile nu abdică: masca. Nu ai mască, nu votezi. Atât e de importantă masca încât lipsa ei a fost comparată cu a intra în secția de vot cu o armă în mână...
Cei care nu vor avea măști, vor primi. Deh… pentru elevi și profesori nu sunt măști, dar pentru alegători vor fi. În rest, odată intrați în secția de votare, cetățenii trebuie să facă singuri cam tot: trebuie să își introducă singuri bule­tinul în sistemul informatic și la final să-și lipească singuri timbrul cu mențiunea votat pe buletinele noastre.
Urna mobilă va avea și ea reguli clare. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat: „Prima dată, urna va fi planificată să meargă la cei care nu au probleme cu Covid și după aceea va merge către cei care sunt carantinați, izolați la domiciliu sau bineînțeles în spital. Membrii comisiei urnei mobile vor purta mască și mănuși care trebuie schimbate sau dezinfectate după fiecare vot. Nimeni nu intră în locuința alegătorului, ci procesul se va face la intrare, cu păstrarea distanței. Urna va fi și ea dezinfectată la fiecare vizită. În spitale, echipamentul de protecție va fi asigurat de personalul sanitar”.
Despre posibilitatea ca buletinele de vot să transmită coronavirusul nu se mai spune nimic. Deh, bine că s-au dezinfectat manualele elevilor și li s-a interzis accesul în bibliotecile școlare pe motiv că, nu-i așa, Covid-19 se ia de pe suprafețe. A, și încă ceva, accesul persoanelor din exterior în școli e interzis, dar multe secții de votare vor fi amenajate tocmai în școli. Desigur, după se va face dezinfecție și nu va fi niciun pericol pentru elevi. Doar cine ar putea gândi că politicienii aplică dubla-măsură când vine vorba de interesul lor politic? Nimeni, desigur.

 

 

13 reguli pentru alegători „norocoși”
 

1. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor/ întrunirilor/acţiunilor aferente campaniei electorale.
2. purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.
3. asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral.
4. dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.
5. dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, în conformitate cu dispozițiile art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 577/2020 privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale din anul 2020.
6. afişarea prin grija primarilor în locuri vizibile a regulilor de protecţie individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.
7. stabilirea, pe cât posibil, prin grija primarilor a unor circuite separate de intrare şi de ieșire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, precum şi marcarea corespun­zătoare a acestora cu indicatoare.
8. marcarea prin grija primarilor a locurilor de staționare în sediul secţiei de votare și în afara acestuia, astfel încât să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral.
9. amplasarea prin grija primarilor, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și a recipientelor unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.
10. asigurarea prin grija primarilor a personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare și care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieșirea din sediul secției de votare, astfel încât aceștia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia.
11. asigurarea prin grija primarilor a termometrelor non-contact și de către Ministerul Sănătății a materialelor de protecție sanitară, precum și a materialelor dezinfectante pentru secţiile de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.
12. președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.
13. accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane; alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.