• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 Noiembrie , 2014

Alegător în Ţara lui „NU MAI CRED”

La început a fost cuvântul. Dar treptat el a degerat în sporovăială şi trăncăneală pentru „liderii de opinie”, minciună pentru politicieni şi injurii pentru alegători. În pragul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, orice sat maramureşean e un fel de „Poiană a lui Iocan”. Pe uliţe, la cimitir, pe câmp, la cârciumă ori la alimentară, oamenii repetă mecanic aceeaşi întrebare, devenită demult retorică: „Eu cu cine votez?”, sau, varianta prescurtată pentru alţii „eu votez?”. Întrebaţi despre ţară şi viaţă, cei mai mulţi spun că şi-ar exercita dreptul constituţional şi ar vota, dar nu ştiu pe cine să pună ştampila ca să meargă lucrurile bine în ţară.

 
 
 

Pe uliţele satelor maramureşene, campania electorală se simte altfel decât la mitinguri sau în platourile de televiziune. Departe de slogane, zarvă şi patimi politice, alegătorii maramureşeni de rând sunt debusolaţi, nedumeriţi, scârbiţi. Ţara lui „eu cu cine votez?” a devenit ţara lui „nu mai cred pe nimeni”. Cei mai mulţi sunt convinşi că votul lor nu mai poate schimba nimic, pentru că nu mai au încredere în nimeni, nici măcar în propriile opţiuni şi convingeri. Nici măcar în ei.

 

Totuşi, la vot merg: „Sigur că oi mere, cum să nu mărg? Nu m-am consultat cu nime’. Votez io, după mine. Numa ce-am mai văzut la televizor. Ce-a fi cu ţara? Cum o fo’ şi înainte, gândeşti c-a fi mai bine. Trebe un preşedinte care să ţie la popor cum o fo Ceauşescu, o avut toată lumea serviciu şi nu s-o vândut aşe ţara asta. Oamenii nu spun cu cine votează, io duminica n-am fost –am avut o pomană şi apoi o fo luminaţia, amu’ m-oi duce, apoi până în sat la şcoală, unde să votează, oi vedea cu cine oi vota. Aici la noi mere lumea la vot”, spune hotărâtă Elena Cerneştean din Dumbrăviţa.

 

Puţin mai jos, pe uliţa aceluiaşi sat, două bătrâne vorbesc despre vreme, sănătate şi... politică. Şi ele sunt decise să meargă la vot, dar nu ştiu pe cine să aleagă: „Zâcă care ce-or zâce, unul zâce un fel, altu’ alt fel. Nu ştie nimeni care or fi mai buni”.

 

Un domn se opreşte şi el şi ia parte la discuţie, confirmând: „Aşe porcărie n-o fost în veci. Stau şi mă gândesc dacă să mă duc ori nu la vot. Ăştia nu-mi inspiră încredere. Niciunul. Ponta mi se pare prea copilăros, nu e trecut prin viaţă. La început, despre Iohannis am avut o părere bună, nu ştiu cât e de adevărată treaba cu casele, dacă o ştiut că ceva nu-i bine cu casele, trebuia să se gândească la o minciună şi să o ţină în braţe până la capăt. Dar să fie o minciun plauzibilă. Pă mine nu mă influenţează nimeni cum să votez. Vă spun sincer, eu în primul tur am votat cu Meleşcanu, am ştiut că n-are şanse”, spune Gheorghe Tentiş, care continuă să plângă de milă ţării.

 

Întrebat dacă nu avem clasa politică pe care o merităm, confirmă: „Se pare că asta merităm, noi niciodată n-am luat în serios alegerile, le dădeau o găleată şi votau cu cine le-o dat pomana. Sunt oameni săraci, de vai de capul lor, dar pot fi şi puturoşi. Mulţi dintre cei care n-au, îs puturoşi. Eu am 65 de ani şi lucru în continuare. Îs în pensie din 1997, am lucrat 27 de ani. Nu ştiu ce să zic şi cu presa, că ştiu care e treaba lor, dar parcă prea se bagă în mocirla asta, şi prea înnebunesc lumea de cap că nu mai ştie nimeni care cu care. Băsescu, în schimb, i-o îmbârligat pe toţi şi amu stă pă margine şi râde”, concluzionează bărbatul.

 

O doamnă în vârstă preocupată şi ea de soarta ţării spune că e un votant responsabil: „Am fo’ la vot şi amu’ să ţâne iară vot? Dacă să ţâne, om mere iară. Io n-am treabă cu nime”- Ilieş Maria.

 

Doi soţi, şi ei alegători nemulţumiţi, cred că: „s-a alege praful şi pulberea de ţara asta. Amu ia, că şi afişe îs puţâne. Vineau cu cizme de gumă, cu găleţi. Io zâc că guvernu îi rău. Cu o floare nu să face primăvară, noi degeaba vorbim. Io nu ştiu dacă oi mere la vot, ce să votez? Ce manevră şi ce şmecherie o făcut afară, de ce nu s-o creat condiţiile să poată vota, poate intrau alţii în turul II. Am fost la vot în primul tur. O mai fost cazuri de astea, că l-am ales, şi apoi o făcut alianţă cu ceilalţi. Cum să nu-i doară pe oameni că nu au unde lucra? E drept că unii îs puturoşi. Mai există şi exemplu personal şi când exemplu personal e cum vedem noi la televiziunile astea, când vede că diva face bani cu treaba ceie, zice că mai bine ar face la fel. Îi strâcată treaba asta. Pe vremea noastră era film documentar înaintea filmului. Nu vedeţi că fac amu o lege, mâine o întorc. Şi aieştea doi: fiecare zâce de celălalt numa rele, nu mai ştii ce să crezi. Om mere şi om da cu ştampila unde apucăm ori om scrie pe fiecare că niciunul nu-i bun”. 

 

Printre treburile gospodăreşti, toţi oamenii din sat întreabă acelaşi lucru: unde să pună ştampila. Ei ştiu ce fel de preşedinte şi-ar dori: „unul bun”, răspunde şi Maria Măgurean. Numai că niciunul dintre candidaţii nu-i satisface întru totul.

 

Până la secţia de vot, speră însă să se decidă. Ori, de nu, „om vota la nimereală, că tot una e”, spun oamenii.

 
 
Statistici
 

În primul tur, cel mai mic procent din voturile exprimate le-a luat Mircea Amariţiei. În cele mai multe localităţi n-a obţinut niciun vot, iar în cel mai mare număr de voturi, 8, le-a luat în Poienile de sub Munte.

 

Cel mai mare număr de voturi nule a fost în Baia Mare 1155, urmată de Sighetu Marmaţiei – 398. Au existat însă şi localităţi cu niciun vot nul, cum e Poienile Izei.

 

Cele mai multe voturi ale lui Kelemen Hunor au venit din oraşe mici ca şi Târgu Lăpuş sau Ulmeni.

 

Probabil cel mai mic număr de voturi obţinut de Klaus Iohannis într-o localitate din Maramureş a fost la Bicaz - doar 80.

 

Dan Diaconescu a obţinut 111 din Săcel, cel mai mare număr de voturi adunat într-o localitate din Maramureş şi cel mai mic, 7, în Sălsig.

 
Victor Ponta a primit voturi puţine, doar 97 din Câmpulung la Tisa.
 

William Brânză nu a obţinut niciun vot în Coltău, dar a obţinut 20 de voturi în Gârdani.

 

Elena Udrea a obţinut 205 voturi în Recea, cele mai multe pe o localitate din judeţ, în afară de municipii şi oraşe.

 

Teodor Meleşcanu nu a obţinut niciun vot în Groşii Tibleşului şi cei mai mulţi votanţi ai săi din rural sunt rezidenţi în Recea.

 

Gheorghe Funar a obţinut cele mai multe voturi în Baia Mare şi Vişeu de Sus.

 
Zsolt Szilaghi a obţinut 139 de voturi în Copalnic Mănăştur.
 

Monica Macovei a obţinut 3184 de voturi în Baia Mare, în mediul rural cel mai mare număr de voturi, 52, le-a obţinut în Groşi.

 

Constantin Rotaru a obţinut 0 voturi în mai multe localităţi, printre care Oarţa de Jos, printre cele mai multe voturi obţinute, 17, le-a luat în Moisei. 

 
Călin Popescu Tăriceanu a obţinut 120 de voturi în Ocna Şugatag.
 

Corneliu Vadim Tudor a obţinut 111 voturi în Moisei, printre cele mai multe din judeţ raportat la numărul de alegători.

 
 
Migraţie degeaba
 

În unele cazuri, migraţia politică nu a schimbat rezultatul votului odată cu schimbarea culorii politice a primarului. De exemplu, în Şişeşti, a câştigat Klaus Iohannis, deşi primarul a trecut în barca social-democrată, la fel şi în Sarasău, semn că electoratul îşi schimbă mai greu orientarea decât aleşii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.