• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Mai , 2018

Alchimistul, prima mega-producție cinematografică făcută ]n Maramureș

Aţi putea crede că cea mai celebră poveste de dragoste a tuturor timpurilor, Romeo şi Julieta, a plecat din Baia Mare? Sau că unul dintre cei care scriau piesele atribuite lui Shakespeare a fost un băimărean? În urmă cu aproximativ doi ani, cartea incredibilă a băimărea­nului Walter Übelhart zdruncina istoria locală prin ipoteze și întrebări uluitoare. „În umbra lui Shakespeare” a devenit de atunci mai mult decât un bestseller, a devenit un exemplu despre lucrurile incredibile care devin realitate atunci când ai curajul să visezi și să-ți dorești mai mult. Un soi de „alchimie” care prin curaj și entuziasm are puterea de a transforma un prezent tern într-o „clipă de aur”.


Acum, cartea lui Walter Übelhart va fi subiectul primei mega-producții cinematografice făcută în Maramureș. Și pentru că nimic nu e întâmplător, și filmul în sine are o poveste extraordinară. Liviu Popovici este pasionat de camera de luat vederi și, împreună cu echipa din care fac parte și cei doi copii ai săi, face lucruri incredibile la Photon Media. Dar, până acum, proiectele lor s-au limitat la filme documentare, filme de prezentare etc. Marele său vis a fost realizarea unui film artistic. Numai că, ideea aceasta nu-și găsea scenariul, povestea. Căutase numeroase povești, a lansat chiar un concurs în cadrul facul­tăților de cinematografie din țară, dar niciun scenariu nu l-a făcut să vibreze cu adevărat. Asta până când a citit cartea lui Walter Übelhart. Atunci a știut că și-a găsit povestea: „Am găsit site-ul, l-am contactat pe autor, mi-am dat întâlnire cu el, mi-a dat un exemplar din cartea dânsului, i-am spus cu jumate de gură la ce mă gândesc, am citit cartea într-o zi, apoi ne-am întâlnit din nou și i-am spus sunt deosebit de entuziasmat de subiect, am citit pe nerăsuflate cartea și m-am gândit să fac un film.
Photon Media face filme documentare. Partea de film artistic a fost un vis mai vechi de-al meu, am mai căutat subiecte demne de a fi ecranizate, am mai căutat acum 3-4 ani niște concursuri pe care le-am trimis la facultăți de cinematografie din țară, în speranța că vom obține niște scenarii interesante de la studenți, dar nu am primit nimic, timpul a trecut și am rămas doar cu visul. Din echipa restrânsă e Dan Cristian Po­povici, băiatul meu, el a terminat o școa­lă de film la București; fiica mea, In­grid Rita, a terminat facultatea de cine­matografie la Cluj; iar eu am terminat Jurnalistica, cu specializare pe film documentar. Deja avem un background în acest domeniu în care lucrăm de 6 ani, avem colaborări cu administrația județeană, cu toate teatrele din țară, cu TVR pentru Eurovision, avem o experiență vastă care să ne dea curajul să ne aventurăm într-o astfel de treabă. Știind că e o misiune dificilă, am antrenat și Facultatea de Cinematografie de la Cluj în acest demers și chiar mâine avem întâlnire cu un profesor de ima­gine care vine cu deosebit entuziasm, cartea fiind citită și la Cluj”.

Filmul „Alchimistul” are la bază un personaj din Evul Mediu şi o poveste reală din Baia Mare a zilelor noastre, un proiect care va scoate la lumină perso­nalitatea unui geniu devenit necunoscut și pierdut undeva pe coridoarele istoriei: Johannes Banfi Hunyades. Născut la Baia Mare în anul 1576, unde îşi petrece copilăria și adolescența, intră mai apoi în breasla argintarilor din oraș, făcându-se remarcat datorită măiestriei sale.
Devine absolvent al Instituției de în­vățământ ,,Schola Rivulina” din Baia Mare, unde învață, printre altele, şi limba engleză.
Pleacă la Londra în jurul anului 1595 unde își continuă cariera de argintar-aurar, ca apoi să devină profesor la re­nu­mitul Colegiu Gresham din Londra.
Are contribuții importante în cercetare în domeniile alchimiei, matematicii, filosofiei şi astronomiei, fiind autorul mai multor descoperiri și invenții.
Este pasionat și de scris și astfel intră în cercul select al dramaturgului William Shakespeare unde, după cercetările noastre, influențează câteva din operele lui, respectiv: „Machbeth”, „Regele Lear”, „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Furtuna”, „Pericle, prințul din Tyr”.
Filmul alternează temporal cu acțiunea autorului cărții (Walter Übelhart), care pleacă în căutarea misteriosului perso­naj din Evul Mediu, fiind însoțit în demersul lui de un detectiv particular, un istoric și un parapsiholog.
Rezultatul căutărilor lor este unul fabulos, filmul înscriindu-se într-un amestec de gen istoric, thriller și aventură. Un film care ține spectatorul într-un suspans continuu.

Filmările vor avea loc în cea mai mare parte în orașul Baia Mare și împrejurimi, în rolurile principale jucând actori pro­fesioniști, cu experiență internațională.
Pentru rolurile secundare, echipa vine cu un concept inovativ implicând actori amatori selectați dintre cititori și cei care s-au implicat activ în promovarea romanului. Acest concept onorează unul din citatele Marelui Will: ,,Lumea întreagă este o scenă și toți oamenii sunt actori”.

Deocamdată, proiectul este în faza de pregătire și cea mai complicată pro­blemă este cea financiară. Liviu Popovici explică: „Am început de un an de zile acest proiect și ne cramponăm în tot felul de probleme. Am contactat mai multă lume, am vorbit și cu Marcel Iureș și el când a venit în Baia Mare a zis că a citit cartea, că e un subiect de Oscar, dar că nu vede acest film reali­zabil fără un buget de 10 milioane de Euro, bani pe care nu-i avem, așa că principala noastră problemă vine de la partea de finanțare. Am început pe sprijină.ro o campanie de strângere de fonduri care nu a avut suficient de mult succes la public și atunci fiecare, cu mijloacele pe care le are la îndemână, face tot ceea ce poate cu un buget mic. Până acum am investit practic doar în echipament. Am luat contact, de curiozitate, și cu studiourile Buftea, i-am întrebat de costuri, nu sunt foarte mari, dar vom vedea cum vom rezolva cu partea de recuzită. Cea mai mare problemă pentru noi sunt filmările de Ev Mediu, pentru că locaţiile care există în Baia Mare și sunt demne de filmat, au câte o priză, un calorifer, deci e greu de făcut acest lucru. Sunt discuțiile despre producție, organizare. Deocamdată, am filmat un trailer pentru carte, cred că este primul trailer pe care îl are o carte, l-am făcut cu mult entuziasm și cu un buget de 2-300 de lei, bani din care am cumpărat lumânări fumigene, torțe. Walter scrie scenariul, încă nu este finalizat pentru că am pornit relativ recent de la ideea de a face scenariul după carte”.
Practic, deocamdată filmul se face din și cu entuziasmul unor oameni din toate domeniile și câţiva oameni de bine care, neavând fonduri pentru a sponsoriza filmul, s-au oferit să contribuie cu mâncare, băuturi răcoritoare etc. și alte lucruri necesare desfășurării logistice.

„În acest grup sunt arhitecți, medici, parapsihologi, fiecare cu specializarea lui va veni și ne va sfătui. Arhitectul care este implicat în această producție ne va sfătui cu partea de scenografie, locație, avem prieteni la Castelul din Carei, unde avem ușile deschise, la fel și în alte locații. Dar trebuie să ne orientăm spre locații de secolul XVI, ori castelul de acolo este de secol XVIII și cumva se simte acest lucru. Pre-producția trebuie făcută înainte de filmări, pentru că filmările se pot face în 3-4 luni, pre-producția poate dura și un an de zile. Noi luăm fiecare scenă din scenariu și o analizăm acum din punct de vedere financiar. Singurul nostru inconvenient este lipsa banilor și în lipsa banilor trebuie să facă mai puțini oameni munca pe care ar trebui să o facă mai mulți. Volumul de muncă este mare, dar odată puse la punct aceste detalii, filmările nu vor mai fi o problemă. Sunt mulți oameni în jurul acestei idei care dintr-un entuziasm uriaș își doresc să înceapă filmările cât mai repede. Am purtat discuții cu cei de la Netflix, încercăm să găsim finanțare. Nu este nimic definit în ceea ce privește actori sau regizori, ceea ce este definit este că suntem în organizare, ne dorim să facem cât mai repede proiectul. S-a pus problema în ce limbă să fie filmul pentru că sunt și voluntari din Germa­nia, care și-au arătat intenția de a filma, ne gândim să facem și câteva cadre în limba germană”.

Filmul va avea cu siguranță un mega-succes, dar echipa care lucrează la realizarea lui nu se gândește la recompensele financiare pe care le-ar putea obține: „Nu acest lucru este important, ceea ce mă mână în luptă este visul meu de a face un film artistic, iar dacă acest lucru s-ar confirma într-un succes, ar fi o împlinire profesională. Dacă ar fi să fie și bani, bineînțeles că ne-am bucura și de acest aspect, dar nu de la asta pornim. Facultatea din Cluj va disloca o parte din aparatura de care dispun și când vom ști care este logistica de care dispunem vom face casting, vom alege actorii. Eu îi îndemn pe toți băimărenii care cred în poveste să ni se alăture, sunt mulți patroni de firme care au spus că nu pot veni cu bani, vin cu mâncare, băuturi nealcoolice, ne asigurăm structura logistică necesară pentru producție. Eu așa cred, foarte puternic, că acest personaj din Evul Mediu a fost un geniu, dar dintr-o motivație pe care încercăm să i-o descoperim a rămas în anonimat, cred că promovându-l am reuși să construim un simbol extraordinar pentru Baia Mare, care ar putea revigora orașul”.

 


„Am început de un an de zile acest proiect și ne cramponăm în tot felul de probleme. Am contactat mai multă lume, am vorbit și cu Marcel Iureș și el când a venit în Baia Mare a zis că a citit cartea, că e un subiect de Oscar, dar că nu vede acest film realizabil fără un buget de 10 milioane de Euro, bani pe care nu-i avem, așa că principala noastră problemă vine de la partea de finanțare. Am început pe sprijină.ro o campanie de strângere de fonduri care nu a avut suficient de mult succes la public și atunci fiecare, cu mijloacele pe care le are la îndemână, face tot ceea ce poate cu un buget mic. Până acum am investit practic doar
în echipament”.
Liviu Popovici

 

Informaţii despre campania de strângere de fonduri şi despre film: https://www.sprijina.ro/cauze/alchimistul
https://photon-media.ro/
https://www.facebook.com/FilmAlchimistul/

Comentariile celorlalți

Teo pe 08.05.2018 la 14:37
Fooarte tare!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.