• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2020

Albumul „Adrian Păunescu, fiul Basarabiei”, lansat în Baia Mare

La Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc un eveniment cultural deosebit, mai ales că în această perioadă activitățile culturale sunt scoase din agenda publică a insti­tuțiilor de cultură. A fost lansat în premieră Albumul „Adrian Păunescu, fiul Basarabiei”, autor Mircea Cosma, album în care este prezentată și Casa memorială „Adrian Păunescu” de la Copăceni, din Basarabia.

 

Nicolae TEREMTUȘ

Biblioteca băimăreană
și-a deschis porțile în sala de conferințe, locul în care au fost lansate sute și sute de cărți, albume, lucrări excepționale ale oamenilor de cultură din nord, din țară și din afara ei. Tuturor le era dor de o astfel de manifestare. Ea a avut loc cu respectarea măsurilor de protecție prevăzute de autorități. S-au fo­losit măștile de protecție, dezin­fectanți, iar în sală s-a păstrat distanța fizică. E drept, nu a fost deschisă publicului, dar au parti­cipat cei de la Bibliotecă, a fost prezent profesorul dr. Florian Roatiș, conferențiarul universitar dr. Ștefan Vișovan, ziaristul și prozatorul Gheorghe Pârja.
Teodor Ardelean și Mircea Cosma au luat loc în fața auditoriului și au prezentat Albumul cu poetul Adrian Păunescu, istorisind momente în care au interacționat cu marele poet. Manifestarea care a durat peste o oră s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de autor.

„În sfârșit, după niște luni de pauză, ne revedem și la un eveniment, în noile condiții. Vor fi mărturie în cronica noastră fotografiile care vor arăta că ne su­punem autorităților superioare și respectăm cele stabilite în ceea ce privește siguranța noastră.
În general, noi am deschis pentru public doar cu serviciile de împrumut, în rest avem alte activități, însă la provocarea bunului și statornicului și străvechiului meu prieten Mircea Cosma, am făcut o excepție și ne întâlnim astăzi pentru a lansa acest Album: «Adrian Păunescu, fiul Basarabiei».
Există o lume românească foarte frumoasă, este lumea care trăiește în jurul Limbii, este o lume mirabilă, miraculoasă, de la care, dacă ne alimentăm, nu riscăm să rămânem înstrăinați, chiar dacă ar fi să trăim înstrăinări existențiale. Această lume românească pe care noi, contemporanii, acum o cerce­tăm mai mult și ne-am cam tocit speranțele că vom fi din nou și-o Țară, nu doar un Neam, se cheamă lumea Limbii Române, lumea Basarabeană și a celorlalte Teritorii în care Limba Română s-a insinuat istoric, în timp și este piatră de căpătâi pentru clădirea civili­zației acelor teritorii. L-am cunoscut pe Mircea Cosma în 1990 când am fost și noi, alături de alții, cu sufletul spre Târgu Mureș, spre Cluj, spre Brașov, locurile în care gravita greutatea specifică a Durerilor Neamului și a luat ființă Asociația Culturală «Uniunea Va­tra Românească» la care am fost amândoi vicepreședinți la nivel național. M-am bucurat să aflu că este băimărean de-al nostru și mi-am dat seama de la început că-i hărăzit să facă ceea ce face pentru că știu că uneori se joacă și zilele cu noi, alteori se joacă locurile cu noi.
L-am păstrat în același colțișor de onoare al sufletului meu, mai ales în perioada în care era președinte al CJ Prahova și vedeam ce isprăvi deosebite făcea pe acolo, mai ales când, întemeind societatea cultu­rală «Mihai Viteazul», am văzut ceva ce nu se făcea nicăieri pe fața teritoriului românesc și al Limbii Române.
Mircea Cosma este expresia indi­vi­duală, firească, a omului născut să servească cu adevărat Neamul și Țara. Este Campionul Monumentalismului românesc. Ultima is­pravă, care se coace cam din 2015, este legată de originile basarabene a marelui poet, Adrian Păunescu, cel care este foarte drag basarabenilor așa cum este foarte drag nouă. Este vorba de Casa Me­morială «Adrian Păunescu» de la Copăceni – Sîngerei, locul în care s-a născut poetul”, a spus directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean.
 
În cuvântul său, Teodor Ardelean a explicat și că, în urma demersurilor lui Mircea Cosma, în 2015, Guvernul României a înființat la Copăceni o filială a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, condus de Valeriu Matei.

A urmat Mircea Cosma la microfonul întâlnirii, un personaj interesant, cel care s-a declarat de profesie român.
Autorul albumului a fost preșe­dintele CJ Prahova, politician, dar mai ales a activat pe tărâmul activităților culturale prin ridicarea de monumente, busturi ale unor români de mare ispravă.
Este președintele Societății Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” care își propune ca scop păstrarea și promovarea valorilor istorice, culturale, spirituale și artistice ale poporului român și în primul rând cultivarea moștenirii istorice și culturale a marelui voievod și domn Mihai Viteazul.
Cosma a vorbit despre Albumul inau­gurat în premieră la Biblioteca băimăreană, a povestit momente din viața tumultoasă a marelui poet Adrian Păunescu, a povestit despre Casa Memorială de la Copăceni.
Mircea Cosma a spus și că ar urma, prin societatea pe care o conduce, amplasarea unul monument al domnitorului Mihai Vi­teazul, în Baia Mare.
Autorul Albumului lansat în Baia Mare a oferit Diploma de exce­lență și placheta Casa Memorială „Adrian Păunescu” - Copăceni, Sîngerei, 20 iulie 2020, domnului prof. dr. Teodor Ardelean, fost vicepreședinte al Senatului Ro­mâniei (1992-1996), prieten apro­piat al marelui poet și om politic Adrian Păunescu, cu prilejul lan­sării Albumului dedicat poetului, la Baia Mare.
A fost un eveniment plăcut în care memoria lui Păunescu „a plutit” prin sala de conferință a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.


„L-am cunoscut pe Mircea Cosma în 1990 când am fost și noi, alături de alții, cu sufletul spre Târgu Mureș, spre Cluj, spre Brașov, locurile în care gravita greutatea specifică a Durerilor Neamului și a luat ființă Asociația Culturală «Uniunea Va­tra Românească» la care am fost amândoi vicepreședinți la nivel național”.
Teodor Ardelean, Director Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.