• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Iunie , 2018

Aeroportul Internațional Maramureș a redevenit funcțional

După mai bine de doi ani și circa 20 de milioane de Euro investiți, Aeroportul Internațional Maramureș redevine operațional!

Miercurea trecută, R.A. ROMATSA a emis decizia prin care Aeroportul Maramureș redevine operațional de joi, 21 iunie 2018, prin procedura de apropiere instrumentală NDB RWY 09. Dragoș Titea, reprezentant ROMATSA și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor a declarat că a semnat această decizie cu mândrie și plin de încredere că, împreună cu reprezen­tanții administrației județene, Aero­portul Internațional Maramureș va deveni principala poartă de intrare în județ, ducând la dezvoltarea economiei locale.
„Fără implicarea și susținerea Guver­nului României, a Ministerului Trans­porturilor, a R.A. ROMATSA, a Autorității Aeronautice Civile Române și a Consiliului Județean Maramureș, această decizie nu s-ar fi concretizat.  Mulțumim tuturor acestor factori de decizie care sprijină județul Mara­mureș, iar în curând vom reveni cu detalii și despre reluarea zborurilor”, a declarat Dragoș Titea.

Și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a dorit să adreseze mulțumiri RA ROMATSA și Autorității Aeronautice, care au fost alături de Consiliul Județean Mara­mureș și de reprezentanții Aeroportului Internațional Maramureș, dar a arătat în același timp că mai sunt etape de parcurs: „Vreau să mulțumesc pentru întreaga activitate depusă în aceste ultime luni lui Dragoș Titea, reprezentant ROMATSA, dar și lui Dorin Buda, directorul Aeroportului Maramureș. Am mai făcut un pas, dar încă avem un drum de parcurs pentru a dezvolta activitatea Aeroportului Maramureș. Este vorba despre finalizarea procedurilor de acreditare pentru celelalte proceduri de zbor aflate în analiză, finalizarea negocierilor pentru reluarea curselor interne, continuarea și finalizarea negocierilor pentru cursele internaționale, dezvoltarea capacităților cargo ale Aeroportului și depunerea cererii de finanțare pentru construcția noului terminal al Aeroportului. Veștile bune continua să vină, deși mulți maramureșeni sunt încă sceptici. A fost o vreme lungă de așteptare, vorbim de doi ani și jumătate, dar la mijloc a fost o investiție de 20 de milioane de euro. A mai rămas doar puțin timp până vom reuși cu adevărat să dezvoltăm durabil activitatea Aeroportului și toate acreditările necesare să fie obținute”, a de­clarat președintele Consiliului Jude­țean Maramureș, Gabriel Zetea.
Luna trecută, Guvernul României a alocat încă 15 milioane lei pentru plata lucrărilor la Aeroportul Internaţional Maramureş, suma totală alocată în acest an pentru investiţie ajungând la 75 mi­lioane de lei, adică peste 16 milioane de Euro. Încă de la începutul acestui an, autoritățile și-au exprimat speranța că, din vara acestui an, cursele interne vor fi reluate. Iar, acest lucru devine practic realitate din 21 iunie. Celălalt vis, introducerea unor curse externe, va mai dura puțin până când se va împlini.  Preşe­dintele CJ Maramureş a mai arătat că în perspectivă vor fi reluate şi zborurile din Baia Mare spre destinaţii europene: „Operaţionalizarea curselor interna­ţio­nale este mai complicată şi vor mai trece câteva luni până când vom reuşi să avem maramureşeni care vor ateriza direct la Tăuţii Măgherăuş, localitatea în care funcţionează aeroportul (n. r.) din ţările europene în care au ales să muncească. Dar suntem pe drumul cel bun şi de data aceasta nimeni nu mai poate opri transformarea Aeroportului Maramureş într-un pol de dezvoltare a judeţului!”, a arătat Gabriel Zetea.
O altă piedică în calea redeschiderii Aeroportului a fost un aviz negativ dat de Ministerul Justiţiei anul trecut. După ce autorităţile judeţene şi conducerea aeroportului au cerut, din 2015, ca o bucată de teren să fie trecută din domeniul public al statului în domeniul pu­blic al judeţului, ca să poată investi legal în construcţia unui gard care să închidă conform cerinţelor perimetrul aeroportului, a urmat un lung şi ane­voios proces birocratic. Anul trecut, înainte de adoptarea hotărârii de guvern cu pricina, s-a solicitat avizul mai multor ministere. Ultimul trebuia să vină din partea Ministerului Justiţiei. Dar, spre surprinderea tuturor, această instituţie a dat aviz negativ. Acum s-a reluat întreaga procedură, dar Hotărârea de Guvern mult așteptată încă nu a fost dată. Iar fără construcția gardului conform standardelor de siguranță, nu pot ateriza și decola curse internaționale pe și de pe Aeroportul Maramureș. Deci, povestea continuă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.