• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Octombrie , 2015

Aeroportul din Baia Mare, din nou în aşteptare

Aeroportul Internaţional Baia Mare este mai mult de cât ghinionist. După mai mulţi ani de dispute politice, manageriale şi administrative, dosarul pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a ajuns la Bucureşti, urmând a fi evaluat. Aproape sigur va fi semnat şi contractul de finanţare, circa 13 milioane de euro şi fonduri europene. Dar o nouă problemă adună aceiaşi nori negri pe albastrul cerului de Baia Mare. O contestaţie!

 

 

În urma licitaţiei pentru găsirea constructorului care să realizeze pista mult dorită a Aeroportului, în nord au fost declarate câştigătoare două firme din Italia, într-o asociere numită Vitali.

Firma italiană are experienţă în astfel de lucrări şi a avut o ofertă cu 1,3 milioane de euro, mai mică decât firma de pe locul doi.

Câştigătorul a arătat în documentaţia depusă că va finaliza lucrările cu o lună mai repede, respectiv în 60 de zile.

Totul mergea spre o finalitate pozitivă pentru nord, pentru maramureşeni. Zilele au trecut rapid şi la final de termen de depunere a contestaţiilor pentru licitaţia câştigată de italieni se credea că, în sfârşit avem şi noi noroc cu acest Aeroport.

Nu a fost să fie. Din ciclul „De ce să fie bine, dacă poate fi prost?” s-au derulat ultimele zile.

Cam la final de termen, asocierea Strabag – Consitrans, firma de pe locul doi, a depus contestaţia de care se temeau cei din conducerea Aeroportului.

 

„Cei de la Strabag, care au avut ca şi preţ oferta a doua, în sensul că au oferit cu 1.300.000 de euro mai mult pentru execuţia lucrărilor, iar în oferta lor, durata de execuţie era de 90 de zile, nu de 60 de zile, ca şi cei de la Vitali, care au fost declaraţi câştigători, au depus contestaţie la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor”, a spus directorul Aeroportului, Dorin Buda.

 

Contestaţia are ca motiv termenul de 60 de zile, avansat de italieni. Cei de la Strabag, o firmă „cunoscută” în Maramureş, au menţionat în contestaţie că nu este posibil să termini o astfel de lucrare în 60 de zile.

Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 20 de zile.

Între timp, la Ministerul Fondurilor Europene a fost semnat şi contractul de finanţare pentru Aeroportul din Tulcea.

Pista Aeroportului Internaţional Baia Mare are 1.790 de metri şi va fi prelungită cu 360 de metri, înspre Bozânta Mare. Totodată, va fi lăţită de la 30 la 45 de metri, iar duritatea pistei va fi modificată de la 19 la 55 de tone pentru ca avioanele de mediu curier, cele cu care operează companiile low-cost şi cele care transportă marfă, să poată ateriza în condiţii de siguranţă pe Aeroportul Baia Mare.   

 

„Cei de la Strabag, care au avut ca şi preţ oferta a doua, în sensul că au oferit cu 1.300.000 de euro mai mult pentru execuţia lucrărilor, iar în oferta lor durata de execuţie era de 90 de zile, nu de 60 de zile, ca şi cei de la Vitali, care au fost declaraţi câştigători, au depus contestaţie la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor”.

Dorin Buda, directorul Aeroportului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.