• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Martie , 2013

Actorii şi oraşul

Teatrul Municipal Baia Mare se pregăteşte de sărbătoare. Va aniversa 60 de ani de la debutul primei stagiuni. O sărbătoare adevărată, deoarece Teatrul băimărean, de aproape un an de zile, este altceva. Un Teatru adevărat!

 
 
 

Prima schimbare a avut loc în sălile de spectacol, atât la Dramă, cât şi la Păpuşi. Va urma un proces de înnoire şi a clădirii. Pe lângă confort, noul manager, Claudiu Pintican, susţinut de primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş şi Consiliul Local, a venit şi spectacolul. Cortina s-a ridicat, iar trupa din Baia Mare a venit la rampă cu premiere, cu spectacole jucate cu suflet. Mai sunt Revista şi secţia de Păpuşi, de asemenea cu spectacol, nou-nouţe pentru prichindei, mai mari sau mai mici.

Acum, în Baia Mare sunt trei poli de cultură: Biblioteca lui Tedi, Teatrul Municipal, UAP şi Muzeul de Artă. În aşteptare, viitoarea Filarmonică, să sperăm, în mult încercata Sală Minerul.

 

Claudiu Pintican se împarte între acte şi repetiţii. Îşi doreşte o aniversare frumoasă, reuşită. Actor, regizor, Pintican se dovedeşte a fi şi un bun manager. „Am avut parte de mai multe aniversări şi evenimente, în ultima perioadă de timp. În noiembrie, reînfiinţarea Teatrului de Revistă cu un minifestival al Teatrelor de Revistă din ţară. Au venit nume importante ale Revistei româneşti: Stela Popescu, Arşinel, Nae Lăzărescu, etc. Noi ne-am relansat cu un spectacol al trupei Mihai Maximilian: „Bibici şi Mitici”, pe un text de Cornel Udrea şi I.L. Caragiale.

La o lună distanţă, am avut săptămâna Caragiale, care a deschis stagiunea secţiei Dramă cu trei premiere ale Teatrului. Trebuie să punctez prezenţa la acest eveniment a Teatrelor Naţionale din Bucureşti şi Sibiu, respectiv directorul de la Naţional, Ion Caramitru, şi Teatrul Naţional „Radu Stanca”, cu „O noapte furtunoasă”. Suntem singurul Teatru din România care se poate lăuda cu faptul că a avut o săptămână, o integrală Caragiale.

Acum ne pregătim pentru un eveniment mult mai important pentru Baia Mare. Ne pregătim pentru aniversarea a 60-a stagiune a Teatrului băimărean.

Primul spectacol al acestui Teatru a avut loc în 30 decembrie 1952.

S-a prezentat „Crângul de călini”, iar acum va debuta stagiunea 2012-2013. Atunci a fost 1952-1953. Pentru această aniversare ne pregătim! Teatrul Municipal, în noua formulă, are trei secţii: Păpuşi, Dramă şi Revistă. Am hotărât ca aniversarea secţiei Dramă, secţia de Păpuşi s-a înfiinţat în 1956, iar cea de Revistă în 1979, să fie o sărbătoare la care vor participa toate cele trei secţii cu câte o premieră, exceptând secţia Dramă, care va avea două premiere.. Începem în 27 martie cu premiera: „Femeia mării”, de Henrik Ibsen, în regia lui Kincses Elemer, scenografia Clara Labancz, (programul spectacolelor este prezentat mai jos n.red.). Pe lângă premiere vor fi şi alte evenimente culturale care există în programul aniversării, datorită unei idei pe care am gestionat-o cu ai mei colegi. Am constatat că fiecare gen de eveniment cultural are parte de publicul său şi acest lucru nu este îmbucurător.

Noi ne dorim să creăm un mare public, care să vină, să participe la toate evenimentele culturale. Pornind de la ideea că Teatrul este o artă sincretică, o artă care înglobează în ea şi celelalte arte: muzica, dansul, artele plastice, arhitectura, literatura, etc., am considerat că este bine să dedicăm câte o zi din această aniversare, unei arte.

Vom avea lansare de carte, expoziţii de artă plastică, o manifestare a arhitecţilor, muzică. Îmi doresc să creăm premizele unor viitoare aniversări (Revistă şi Păpuşi), dar şi să dedicăm câte o zi pe săptămână sau la două săptămâni, unei arte. Teatrul trebuie să se transforme într-un centru artistic spre care să conveargă şi celelalte arte. Trebuie să facem din oraşul nostru un oraş în care „vorbesc muzele şi tac armele”.

Am avut un real sprijin în persoana primarului Cătălin Cherecheş, a consilierilor locali şi ne dorim ca pe mai departe să avem aceeaşi deschidere, iar noi să ne ducem misiunea mai departe. Proiectele nu se termină aici, chiar dacă au fost şi voci care au mai criticat, se poate spune că ne aflăm într-o situaţie foarte bună. Numărul spectatorilor a crescut semnificativ, interesul pentru teatru, pentru revistă, pentru spectacolele de păpuşi este în creştere şi vom face să devină permanent”, ne-a declarat Claudiu Pintican, managerul Teatrului Municipal Baia Mare.

 
 

Aniversarea a 60 de ani de teatru băimărean

Program
 

Miercuri, 27 martie 17.00 Foaierul Teatrului Municipal: Teatru şi Literatură

 

- Lansarea cărţii aniversare “Teatrul Municipal Baia Mare 60. O istorie povestită”, volum coordonat de Oltiţa Cîntec

- Lansarea romanului Niciodată, de Kincses Elemer. Prezintă Prof. Dr. Teodor Ardelean, Oltiţa Cîntec, Zeno Fodor.

- Lansarea site-ului Teatrului Municipal

- prezentarea campaniei UNITER ”Artişti pentru Artişti” şi citirea mesajului de Ziua internaţională a teatrului.

 

Sala Mare a Teatrului Municipal 18.00 – PREMIERĂ – Femeia mării, de Henrik Ibsen, regia Kincses Elemer, scenografia: Clara Labancz

 
 

Joi, 28 martie. Teatru, Arhitectură şi Arte plastice

 

15.30, Foaierul Teatrului de Păpuşi – Expoziţie de pictură a studenţilor de la specializarea pictură a Centrului Universitar Nord, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca;

 

16.00, Piaţa Millenium – Expoziţie de lucrări din cadrul proiectului cultural ”Concursul de Arhitectură pentru Spaţiul Public” – organizat de O.A.R – filiala Transilvania.

 

16.30, Sala Millenium – Expoziţie de artă plastică a Asociaţiei Artiştilor Plastici Tradiţionali – filiala Maramureş

 

17.00, Foaierul Teatrului Municipal – Expoziţie de arte vizuale – U.A.P. – filiala Baia Mare

 

18.00, Sala Studio – PREMIERĂ – Accidentul, de William Mastrosimone, regia Marius Oltean, scenografia: Marius Oltean, Mihai Vălu.

 
 

Vineri, 29 martie Teatru şi Muzică - Foaierul Teatrului Municipal

 

16.30, Fanfara Millenium

 

17.00, Corul Armonia

 

17.30, Liceul de Artă - recitaluri18.00, Sala Mare a Teatrului Municipal – PREMIERĂ – Iubiri de vis... a vis. Regia şi coregrafia Marcela Ţimiraş, scenografia: Ovidiu Pascal.

 
 

Sâmbătă, 30 martie - Teatru şi Dans

 

11.00, Sala Teatrului de Păpuşi – PREMIERĂ – Domnul de ciocolată, de Sînziana Popescu, regia Oana Leahu 

 

17.30, Foaierul Teatrului Municipal: moment coregrafic

 

18.00, Spectacol aniversar “Artiştii cetăţii în luminile rampei”

 

Manager, Claudiu Pintican

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.