• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Mai , 2015

ACORD SEMNAT: Sighetul este înfrăţit cu oraşul israelian Kiryat Yam

Municipiul Sighetu Marmaţiei este înfrăţit cu oraşul Kiryat Yam din Israel. Semnarea acordului de înfrăţire a avut loc săptămâna trecută, la Primăria Sighet, în prezenţa oficialităţilor locale şi a delegaţiei venite din Israel, care se va afla preţ de cinci zile în oraş cu ocazia evenimentelor organizate de municipalitate pentru comemorarea victimelor Holocaustului.

 
 

La începutul acestui an, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, a vizitat oraşul Kiryat Yam din Israel, vizită în urma căreia cele două comunităţi au ajuns la concluzia că cele două oraşe trebuie să se înfrăţească deoarece împărtăşesc un trecut comun, o filă din istoria lumii şi amintiri care, în ciuda faptului că sunt triste, le unesc.

 

Municipiul Sighetu Marmaţiei a fost populat în mare parte de evrei, care au lăsat o amprentă puternică asupra comunităţii sighetene.

 

Oraşul încearcă să păstreze vie memoria acestora prin elementele care încă se găsesc aici şi să ducă mai departe trecutul evreilor, dar totodată să-i sprijine pe urmaşii acestora. După ce aleşii locali şi-au dat acordul pentru înfrăţirea celor două oraşe, a venit momentul semnării documentului.

„Aş sublinia faptul că e cea mai de suflet legătură şi cel mai de suflet document de înfrăţire pe care îl vom semna în această zi. Această înfrăţire şi acest titlu „Întâlnirea dintre generaţii” aduc în Sighetu Marmaţiei un fiu al acestei generaţii, născut acum 77 de ani la Sighetu Marmaţiei, care nu a fost acasă de 70 de ani”, a declarat Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei.

 

Edilul local a mai amintit şi despre experienţa frumoasă trăită în timpul vizitei sale în Israel.

„Am găsit în Kiryat Yam o comunitate unită, solidă şi diversă în acelaşi timp, în care se regăseşte o multiculturalitate, oameni calzi, oameni primitori şi care dincolo de haina oficială au dat dovadă de mărinimie şi de disponibilitate pentru comunitate. Vreau să le mulţumesc că ne-au găzduit, pentru că şederea noastră acolo a fost una memorabilă, pe care nu o vom uita niciodată”, a mai spus edilul local, Ovidiu Nemeş.

 

Un moment important a fost şi pentru primarul oraşului Kiryat Yam, care percepe această colaborare ca fiind una extrem de importantă pentru cele două comunităţi.

„Aş dori să vă mulţumesc din suflet pentru invitaţia de a fi aici, alături de dumneavoastră. Aceasta nu va fi doar o simplă hârtie, ci se va concretiza într-un schimb de experienţe pe domeniul culturii, sportului, învăţământului şi ne dorim să devină ca o declaraţie foarte importantă“, a mărturisit David Even Tzur, primarul oraşului Kiryat Yam din Israel.

 

După discursul oficialilor din partea delegaţiei din Israel, dar şi a celor care s-au implicat pentru a se realiza această colaborare sub semnul înfrăţirii, cei doi primari şi-au pus semnătura pe document.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.