• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Februarie , 2013

Acces gratuit la Internet prin Programul Biblionet

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, filiala Firiza, şi-a deschis porţile cu un nou serviciu: Acces gratuit la Internet prin Programul Biblionet

 

La Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, filiala Firiza, a avut loc deschiderea oficială a Calculatoarelor cu Internet pentru Public din cadrul programului Biblionet.

 

La deschidere au participat primarul Cătălin Cherecheş, directorul bibliotecii, prof. dr. Teodor Ardelean, membrii Asociaţiei Mansio, coordonatorii regionali IREX şi echipa de proiect Biblionet de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare. 

În cadrul celei de-a patra runde din Programul Naţional Biblionet în judeţul Maramureş au fost donate 24 de calculatoare şi echipamentele aferente, valoarea donaţiei pentru biblioteci fiind de 41423 lei. La cursurile de instruire în IT şi administrarea bibliotecii au participat 4 bibliotecari de la 4 biblioteci publice din judeţ: Cicârlău, Oarţa de Jos, Filialele Firiza şi Rromanii a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare.

 

În urma aplicării unui sondaj de opinie, 73% dintre respondenţi au declarat că au rezolvat o problemă personală folosind computerele şi internetul din biblioteca publică, 28% dintre utilizatori folosesc internetul doar de când acest serviciu este oferit la bibliotecă. Tot aici cetăţenii reuşesc să rezolve probleme legate de educaţie, găsirea unui loc de muncă, sănătate, agricultură, calificare profesională, comunicare cu rudele, etc. Este o dovadă că biblioteca publică ajută administraţia locală să-şi atingă obiectivele de dezvoltare.

 

Cum influenţează bibliotecile viaţa populaţiei României?

La nivel naţional au fost atrase 20 milioane euro în comunităţi din România prin completarea în bibliotecile publice a cererilor de subvenţii agricole APIA; 1.800.000 de români frecventează bibliotecile; 1.000.000 de români sunt interesaţi să meargă la cursuri IT gratuite la biblioteca publică; peste 250.000 de români au folosit internetul pentru prima oară la biblioteca publică datorită programului Biblionet.

 

Programul Biblionet - lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates. Scopul său este dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.