• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 1 Octombrie , 2013

Acceptaţi realitatea! Dacă Romaltyn este blocat, Baia Mare rămâne cu probleme majore de mediu nerezolvate

Ing. Vasile SOFRONI

 

Cineva bine informat afirma că „Ce este cu adevărat important pentru investitor, este recuperarea cheltuielilor făcute deja din considerente ecologice, cifrate la mai multe milioane de dolari, după afirmaţia publică lansată de un director al companiei”.

Recuperarea cheltuielilor făcute din considerente ecologice se va realiza prin una din următoarele două opţiuni existente: 1. continuarea activităţii cu bunăvoinţa, buna credinţă, înţelegerea, sprijinul şi ajutorul administraţiei locale, care să considere investitorul străin ca binevenit şi un participant activ la bunăstarea economică şi sănătatea comunităţii, prin încurajarea şi crearea de facilităţi pentru dezvoltarea activităţii; 2. plângere justificată pentru arbitraj la Camera de Comerţ Internaţional, pentru prevederi reparatorii şi compensaţii datorate, cu obţinerea unui ordin de executare.

 

S.C. „AURUL” S.A. Baia Mare, înregistrată în Registrul Comerţului în anul 1996, cu participaţie majoritară a unei firme australiene şi minoritară a statului prin: S.C. „REMIN” S.A. Baia Mare, Uzina de Utilaj Minier şi Reparaţii Baia Mare şi Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Baia Mare. Contractul de asociere a fost expertizat de o firmă de avocatură specializată şi recunoscută internaţional, din New York.Prin Hotărârea de Guvern nr. 437/1999 se aprobă licenţa de concesiune pentru exploatare, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale – care reprezintă în domeniul resurselor miniere, interesele statului şi S.C. „AURUL” S.A. Printr-un contract de prestări servicii se preia, de asemenea, toată activitatea Uzinei Vechi Săsar, faza de cianurare a minereurilor aurifere de la Săsar, Nistru şi Ilba, şi din alte zone ale ţării.

Pentru a-şi dezvolta activitatea, printr-o firmă satelit (Explorer), a obţinut dreptul de explorare şi exploatare la suprafaţă a zăcămintelor aurifere probabile din perimetrele miniere Săsar, Nistru şi Ilba.

 

În 30 ianuarie 2000, la ora 22,00 s-a produs un accident ecologic la iazul de steril Aurul, situat în extravilanul satului Bozânta Mare, aparţinător teritorial oraşului Tăuţii Măgherăuş. Accidentul ecologic a afectat negativ cursul râurilor din aval, respectiv Lăpuşel, Someş, Tisa, Dunăre, pe teritoriile României, Ungariei şi Iugoslaviei, dar fără a afecta în vreun fel partea din amonte, respectiv comunitatea băimăreană.

Comisia instituită, care a avut în componenţa sa şi reprezentanţi din partea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, şi-a început activitatea pe teren în 31 ianuarie 2000, la ora 11,00, şi a stabilit cauzele care au dus la nedoritul eveniment: defecţiuni şi deficienţe posibil de remediat şi eliminat.

Raportul oficial din anul 2005 al profesioniştilor din Germania privind efectul accidentului ecologic conţine în clar: „animalele şi păsările pe teritoriul României, Ungariei şi Iugoslaviei nu au fost afectate”, „Iugoslavia nu a raportat efecte semnificative”. A compara acest accident ecologic cu cel din 1986 de la Cernobâl, reprezintă o exagerare bolnavă.

 

S.C. „AURUL” S.A. (între timp devenită S.C. Transgold S.A.) a continuat procesarea iazului Meda, a eliminat poluantul din locaţie şi a funcţionat până la sfârşitul anului 2006, când activitatea minieră a încetat.

S.C. Romaltyn Mining S.R.L., cu capital integral privat, cu sediul pe str. Victoriei nr. 77B (în incinta Exploatării de Preparare Săsar), înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului în anul 2006, prin Ordinul din 25.06.2007 al Agenţiei Naţionale Pentru Resurse Minerale, primeşte prin transfer drepturile şi obligaţiile din licenţa de concesiune pentru exploatare din perimetrul „Iaz Săsar şi Iaz Flotaţia Centrală”.

Prin Hotărârea Consiliului Local Baia Mare nr. 120/12.04.2013, se interzice prelucrarea minereurilor prin cianurare pe actualul amplasament, şi se apelează la interesele Ungariei. În acest sens a fost trimis Guvernului Republicii Ungare (primului ministru Victor Orban) şi Ministerului Dezvoltării Rurale din Ungaria (ministrului Fazekas Sandor şi secretarului de stat pentru probleme de mediu Ilyes Zoltan) un Memoriu despre pericolul care l-ar prezenta extragerea, din haldele de steril, a aurului cu ajutorul cianurii, pe care vrea să o realizeze SC Romaltyn Mining SRL în Baia Mare, sperând că reacţia părţii ungare va fi vehementă şi va apela chiar şi la vârful U.E. pentru interzicerea folosirii cianurii.

Acţiunea este susţinută şi prin Hotărârea Consiliului Local Tăuţii Măgherăuş cu nr. 51/26.04.2013, care spune că: „Se interzice pe teritoriul Unităţii Administrativ-Teritoriale Tăuţii Măgherăuş folosirea metodelor de cianuraţie în procesele tehnologice”. Astfel relocarea activităţii Romaltyn pe alt amplasament este neavenită.

La această opunere nedorită, Romaltyn a propus public soluţionarea pe cale amiabilă a disputei, dar fără nici un demers pozitiv. Astfel a fost obligată a se adresa instanţei judecătoreşti, intentând proces pentru suspendarea HCL Baia Mare, fiind pe rolul Tribunalului Maramureş.

 

Ce i se reproşează şi impută Romaltyn-ului?

 

În mod clar şi concret, că vrea să continue o activitate preluată pe un amplasament în care s-a folosit industrial un reactiv pentru cianuraţie din anul 1936 şi o tehnologie de cianuraţie utilizată şi în următorii 6 ani după accidentul nedorit din ianuarie 2000. Interesele statului nu sunt divergente cu interesele comunităţii locale, dacă guvernează Legea şi nu arbitrariul. De fapt şi de drept, Romaltyn are obligaţia şi posibilitatea de a se adresa arbitrajului la Camera de Comerţ Internaţional pentru recuperarea cheltuielilor făcute din considerente ecologice, dobânzi, penalităţi şi majorări, precum şi sume reparatorii şi compensaţii pentru daune morale şi de prestigiul firmei.

 

Pe cale de consecinţă, oprirea activităţii Romaltyn va afecta negativ zona pe o perioadă nedefinită, patrimoniul fizic cu un iaz de steril fin printre cele mai mari din ţară, se va adăuga la situaţia existentă generată de oprirea Remin, Cuprom şi Romplumb. Fondul de garantare pentru mediu nu se va mai constitui.

 

În „Planul de încetare a activităţii de exploatare actualizat şi închiderea definitivă a U.P. Flotaţia Centrală”, proiect elaborat în 2006 pentru acţiunea de conservare, închidere şi monitorizare a activităţii miniere, aprobat prin hotărâre de guvern, nu este prevăzut nici un leu pentru ecologizarea iazului Flotaţia Centrală. În Maramureş există 9 depozite de concentrare pirito-aurifere. Pentru cel din perimetrul minier al E.M. Baia Sprie, nu este prevăzut nici un leu pentru ecologizare; de asemenea nu este prevăzut nici un leu pentru ecologizarea carierei de minereu aurifer.

Prin obiectul activităţii sale, Romaltyn reprezintă o oportunitate importantă pentru rezolvarea problemei ecologice a depozitelor de concentrate pirito-aurifere. De asemenea, iazul Aurul de la Bozânta, pe cele 93 ha, singurul iaz de decantare construit cu geomembrană de impermeabilizare şi echipat cu staţie de tratare chimică a apelor tehnologice, poate prelua şi materialele contaminate rezultate din demolarea construcţiilor dezafectate din perimetrele miniere, metalurgice şi altele.

 

Poluarea pânzei freatice este un proces fizico-chimic obiectiv, ce se manifestă moderat sau agresiv de-a lungul timpului. Este suficient a ne uita la apa râului Săsar pentru a constata legătura cu pânza freatică. Evenimentul de marţi, 27 august a.c. confirmă cele prezentate mai sus: ploile au spălat şi dus otrăvurile în râul Săsar şi au omorât peştii în râul Lăpuş în aval de confluenţă.

Este timpul a lua în considerare cu obiectivitate realitatea existentă şi a discerne între efectele unei activităţi temporare şi efectele ei pe termen lung.

Comentariile celorlalți

a444A4444 pe 02.10.2013 la 12:42
Domnule Inginer Vasile Sofroni____ce parere aveti despre metoda domnului Jack Goldstein baimareanul care scoate aurul din pirite fara sa lase in urma substante nocice? ______________Super Gazeta de Maramures de ce nu scoateti din umbra patentul lui Jack Goldstein? dece nu il puneti pe net sa il citeasca omu sa inteleaga diferentele ca nu e mare lucru _________doara tot romanul a terminat liceul si stie chimia necesara sa inteleaga ce se intimpla la prelucrare............sau domnul Vasile Sofroni a platiti din greu ca sa isi poate pune pe net explicatiile erudite?
A444A4444 pe 02.10.2013 la 10:41
Domnule Inginer Vasile Sofroni( Dupa nume venit din Moldova) prea putin din partea locului , da in fine sa trecem peste asta, unde se gaseste raportul "profesionistilor" germani din 2005 sa il citesca lumea s avada cum au reaparut pesti in Tisa ce cantitati de metal greu zac in sedimentele demai in jos de iaz si alte date technice. Ma mana o curiozitate extrema.Ca separe ca dumneata nu ai vazut cat peste mort a fost strans numai pe teritoriul ungar dat fiind faptul ca moldova geografie situat pe partea ailalta a carpatilor.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.