• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 August , 2018

Abuzuri grave împotriva unioniștilor

Autoritățile din Republica Moldova sărbătoresc Cente­narul prin abuzuri grave! Un proiect inedit și simbo­lic s-a lovit de obtuzitatea autorităților moldovenești. Marșul Centenarului a început din Alba-Iulia, Cetatea-simbol, la 1 iulie, iar destinația finală va fi Chișinăul, la 1 septembrie. Participanții au traversat Carpații, au urcat dealuri și au coborât văi, străbătând 300 de orașe și sate!

Traseul are o lungime de 1300 km și este împărțit în 11 etape a câte 100 de membri. Totul a decurs perfect până când unioniștii au ajuns la granița cu Basarabia. Cel mai mic dintre aceștia are 6 ani și a venit din Strasbourg împreună cu mama lui special pentru a merge pe jos până la Chișinău.
Însă li s-a refuzat accesul, iar Poliția de Frontieră a împărțit cu generozitate zeci de interdicții. Unioniștii nu au renunțat, au dormit sub cerul liber și au fluturat steaguri tricolore în fața cordonului de jandarmi. În final, unioniștii au fost lăsați să treacă Prutul, dar fără liderul lor, George Simion care a primit o nouă interdicție. În 29 august, George Simion arăta că: „Marșul Centenarului a reușit să treacă Prutul! Trebuie ajutat să ajungă sâmbătă la Chișinău. Eu nu am fost lăsat să trec. După zeci de minciuni și propuneri scandaloase de genul treceți doar jumate/trei sferturi din voi, până la urmă ne-a fost propus să treacă toți, în afară de mine. Eu am fost cel care a insistat să acceptăm această variantă, pentru că nu puteam să îmi țin frații a treia noapte să doarmă în câmp deschis. Din cauza noastră și a manifestației de sâmbătă 12:00, sunt alte zeci, pate sute de cetățeni români în­torși din drum, îi văd la frontiera, unde sunt acuma. Întocmai ca în 27 martie 2009/Voronin. Fac un apel la toți politicienii de pe ambele maluri ale Prutului să se trezească măcar în al 12-lea ceas și să denunțe aberația asta de a ține în viață de la București un stat creat de Stalin și Hitler și condus de bandiți ca Plahotniuc care țin în sărăcie și teroare peste 3 milioane de frați. Fac un apel la Mișcarea de opoziție de la Chișinău să ni se alăture sâmbătă, pentru că avem același dictator cu care ne luptăm iar soluția este una singură: UNIREA. Fac un apel la toți unioniștii să înțeleagă că în aceste zile putem reuși să eliminăm odată pentru totdeauna granița nedreaptă de la Prut. UNIREA FACE PUTEREA!”

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră a Republicii Mol­dova, motivul pentru care participanţii Marşului Unirii nu au primit iniţial permisiunea să treacă frontiera de stat „a fost comportamentul inadecvat şi provocator al unor persoane din cadrul grupului, refuzul de a se conforma procedurilor legale de trecere şi o serie de injurii şi ameninţări proferate în discuţiile cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. Toate acestea au fost documentate pe suport video”.
„Domnul Fredolin Lecari le-a cerut reprezentanţilor grupului să manifeste respect faţă de lege şi să se conformeze procedurilor de trecere a frontierei. Toţi reprezentanţii grupului au în acest moment permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, mai puţin domnul Simion George, care urmează să primească interdicţie în conformitate cu legea”, se arată în document. PF precizează că, deşi au dreptul să traverseze frontiera, reprezentanţii grupului „refuză să o facă la moment, încercând să forţeze prin gestul lor autori­tăţile să anuleze interdicţia aplicată cetăţeanului menţionat”.

„Aşadar, motivul şederii lor între punc­tele de trecere nu are la bază refuzul Poliţei de Frontieră de a le permite accesul”, constată PF. „Poliţia de Fron­tieră are obligaţia de a asigura securitatea graniţelor statului, de a face o analiza profesionistă a cazurilor în care în punctele de trecere a frontierei se prezintă persoane care dau semne ca nu respectă legislaţia ţării noastre şi de a lua deciziile care se impun în interesul asigurării depline a securităţii cetă­ţenilor Republicii Moldova.
Menţio­năm, de asemenea, că Poliţia de Frontieră a procedat şi în trecut în acest fel cu referire la cazurile cetăţenilor din alte ţări, care au manifestat un comportament în afara legii”, se mai spune în comunicatul PF.

Ambasada României în Republica Moldova anunţă că s-a autosesizat cu privire la existenţa unui grup de cetă­ţeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, dar li s-a interzis accesul, precum şi cu privire la comunicatul de presă transmis de Poliţa de Frontieră a Republicii Moldova. De ase­­menea, Ministerul Afacerilor Exter­ne din România a arătat într-un comunicat că: „urmărește cu atenție și preocupare situația creată la granița României cu Republica Moldova și a solicitat, în spiritul dialogului și cooperării care caracterizează relația dintre cele două state, explicații cu privire la motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De ase­menea, prin intermediul Ambasadei României de la Chișinău s-au făcut de­mersuri pentru a ne asigura că cetă­țenilor români le sunt respectate drepturile, așa cum este normal într-un stat aflat într-o relație de asociere cu UE și de parteneriat strategic cu Ro­mânia”.

La ora închiderii ediției, alți participanți la eveniment continuau să se îndrepte spre vamă. Liderul unioniștilor, George Simion a anunțat că fiecare refuz de intrare în Basarabia va fi documentat și sesizat către MAE:
„Reamintesc că cetățenii din dreapta Prutului vor fi doar o mică parte din par­ticipanții din 1 septembrie (circa o mie din totalul de zeci de mii de oameni). Nu există niciun pretext legal pentru a fi opriți la frontieră. Alte cazuri notabile despre care am aflat de la polițiștii de frontieră români și de la diplomați că au fost întorși din drum membrii Servi­ciului Voluntar de Am­bulanță Iași, jurnaliști din Iași, vice­președinte CJ Prahova, Ludmila Sfîrloagă, rapsodul popularul Tudor Ungureanu, alături de alte sute de oameni”.
Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.