• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Iulie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Iunie , 2020

A revenit pesta porcină africană în Maramureş

Pandemia care ne-a  dat viaţa peste cap încă are putere şi face victime în ţară. Şi în Maramureş apar cazuri noi, chiar  dacă nu în număr mare, dar mai apar, ceea ce înseamnă că situaţia nu este încheiată. Ca și cum nu avem suficiente necazuri, în nordul ţării a reapărut pesta porcină africană. Este un nou focar în localitatea Stremţ, după o perioadă destul de îndelungată în care nu au mai fost raportate cazuri de pestă porcină. Dar cum este vremea pandemiilor, pesta a revenit dacă pandemia a încetinit.

 

 

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraor­dinară după suspiciunea unui caz de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie, din localitatea Stremț, sat aparținător comunei Băsești. Până la confirmarea virusului de către laboratorul de specialitate din Bu­cu­rești, exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară, s-a procedat la eutanasierea suinelor bolnave și s-a efectuat ancheta epi­demiologică. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul domestic. Pentru redu­cerea riscului de răspândire a bolii s-a procedat la sacrificarea și ecarisarea alternativă prin îngropare a altor două suine aflate în gospodărie (exploatație non-profesională), cu respectarea nor­melor prevăzute de către legislația în vigoare. În total au fost sacrificate, până acum, patru porci.

Prefectul Nicolae Silviu Ungur a spus: „În ședința desfășurată în sistem online a fost aprobat planul de măsuri, inclusiv dezin­fecția preliminară  și interme­diară, respectiv catagrafierea zonei. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție în jurul focarului pe o suprafață de 3 km (raza localităților Stremț, Săliște, Odești și Oarța de Sus). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile: Bicaz, Corni, Ciuta, Oarţa de Jos, Orţâ­ţa, Băseşti, Tămăşeşti, Urmeniş, Băiţa de sub Codru, dar și localităţi din judeţul Satu Mare, respectiv Sălaj. De asemenea, zona de supraveghere include opt exploatații comerciale industriale. S-a procedat la dezinfecţia adăposturilor, a platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. Despre confirmarea bolii au fost notificate DSVSA Satu Mare și DSVSA Sălaj. Au fost întocmite documentele necesare pentru despă­gu­birea proprietarului”.
 
Mişcarea animalelor din zona de protecţie a fost restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private au fost interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, iar transportul este autorizat; poate fi acordată o dero­gare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Pentru animalele din zona de protecție se efectuează, zilnic, supravegheri clinice și inspecții de către echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale. Echipele de inspecţie pot fi suplimentate în funcţie de necesitate cu repre­zentanţi ai unității locale, personal auxiliar şi medici veterinari oficiali.

Mişcarea animalelor din zona de supraveghere a fost restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi
dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale. În cele două zone stabilite vor fi instalate filtre de control rutiere de către Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș și personal din cadrul DSVSA Maramureș, pentru a preveni transportul ilegal de animale vii, a produselor și preparatelor din carne destinate consumului, res­pectiv suine provenite din exploat­ații non-profesionale situate în zone aflate sub restricții ca urmare a unor focare de pestă porcină africană.

O altă măsură dispusă este de informare a populației cu privire la evoluția bolii, semnele clinice, modul de transmitere și măsurile întreprinse în caz de suspiciune sau confirmare a bolii. Se interzice creșterea suinelor la stâne și cantoane silvice. Au fost purtate discuții cu cetățenii, cărora li s-a explicat să nu intre în panică, deoarece acum se aplică doar măsurile de biosecuritate și nu se va proceda efectiv la sacrificarea suinelor din gospodării. La nivelul Unității Operaționale Locale a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramureș este asigurat stocul de echipamente și materiale pentru intervenție și aplicarea măsurilor specifice în focarul de pestă porcină africană, a precizat directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan. Virusul pestei porcine africane nu afectează oamenii și nu există risc de îmbolnăvire, dar are un impact la nivel social și economic în zonele cu boala confirmată.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.