• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Septembrie , 2014

A început migraţia de toamnă!

Evenimentul politic al săptămânii care a trecut a fost adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului cu privire la migraţia primarilor şi a consilierilor locali şi judeţeni. Astfel, cutia politică a Pandorei a fost larg deschisă, iar replicile venite din partea principalelor partide nu s-au lăsat aşteptate.

 

Faţă de proiectul de OUG de care s-a tot vorbit în ultima vreme, a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care prevede ca mişcările aleşilor spre partidele pe care le doresc să se facă într-un interval de 45 de zile, faţă de zece zile cum era iniţial. Premierul Victor Ponta a spus că trebuie să se facă dreptate în cazul aleşilor locali.

 

„Eu îmi asum - spunea cineva - că plec din ţară, nu plec din ţară, plec puţin mai târziu, cred că trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, pentru că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit PDL-işti, cu Blaga, Băsescu şi cu Iohannis. În acest termen de 45 de zile se pot hotărî, pot să fie independenţi, pot să rămână unde sunt sau pot să îşi respecte alegătorii. Important este că vreau să deblocăm autorităţile publice locale şi, repet, vreau să facem şi un pic de dreptate, pentru că să candidezi cu USL şi să trebuiască să te duci acum cu Blaga, Băsescu şi Iohannis este un lucru pe care nu cred că putem să îl cerem cuiva. Nu sunt sclavi, primarii şi consilierii, sclavii pe moşia lui Blaga şi Iohannis. Pot să fie liberi şi pot să îşi servească doar alegătorii şi nimic altceva”, a spus Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern.

OUG a fost adoptată în timp ce în faţa Palatului Victoria cei din ACL au manifestat paşnic.

 

În teritoriu, disputa de la Bucureşti s-a translatat în birourile mai mici ale aleşilor, fie la putere, fie în opoziţie.

Liderul PSD Maramureş, Gabriel Zetea, crede că este o Ordonanţă necesară.

„Îi cunosc bine pe primarii din judeţ şi nu cred va pleca cineva. Suntem o echipă unită, formăm o echipă frumoasă împreună. Ceea ce vor face cei din alte partide este problema lor! Nu înţeleg supărarea celor de la PDL şi PNL, având în vedere că în 2006 au făcut acelaşi lucru. Atunci, PSD Maramureş a pierdut 14 primari în decurs de 45 de zile. Atunci, o astfel de lege a fost foarte bună, deoarece principalul beneficiar a fost PDL.

Acum se vor clarifica multe situaţii de blocaj, nu în Maramureş, unde sunt câteva cazuri izolate, ci în ţară. De aceea este împotrivă ACL? Este doar ipocrizie! Dacă un primar sau un ales local nu mai doreşte sa facă parte dintr-un grup reprezentat de un partid politic, ce facem? Îl ţinem cu forţa! În toată ţara, primarii şi consilierii locali sunt ameninţaţi de preşedinţii PDL şi preşedinţii PNL cu excluderea din partid dacă nu fac opoziţi cu orice preţ la proiectele propuse de PSD. Asta înseamnă blocaj! Înseamnă că proiectele comunităţii nu mai pot înainta. Aşa s-a întâmplat la şedinţa de CJ recentă, unde un proiect prioritar, cel cu Aeroportul, s-a încercat a fi blocat cu orice preţ doar pentru a face opoziţie la actuala politică a conducerii CJ. Nu sunt lucruri normale. Nu este normal ca odată ce ai fost ales consilier local să nu ai libertatea de conştiinţă, să nu ai libertatea de a alege un proiect sau altul pentru a fi susţinut, nu după cum vor partidele politice. Important este ca atunci când ajungi în CJ sau Consiliul Local să te dezbraci de haina politică şi să analizăm interesele comunităţii”, a spus liderul social-democraţilor maramureşeni, Gabriel Zetea.    

 
 
Opoziţia contraatacă
 

O părere diferită o au liderii ACL Maramureş. Ovidiu Nemeş a spus că actuala Ordonanţă este un pas în spate, iar democraţia suferă.

„Este o chestiune periculoasă pentru democraţie. Au murit oameni la Revoluţie şi încă 25 de ani unii au suferit pentru ca drepturile lor şi libera exprimare să fie respectate de către cei care conduc, guvernează clasa politică de azi. Nu pot să îmi imaginez cum, cineva aflat la guvernare, periodic, poate să schimbe opţiunea politică a unui cetăţean printr-un act normativ. Nu este un lucru sănătos pentru sistemul politic românesc, pentru democraţia românească, pentru imaginea României în lume. Nu este un moment potrivit pentru asemenea experienţe politice ce nu au decât un singur ţel, crearea unei majorităţi de către PSD. S-au pus presiuni pe primari pentru a trece la ei.

Sunt convins că vor fi şi în Maramureş astfel de mişcări, aşa cum vor fi în toate judeţele. Cei care gândesc doar pentru un an sau şase luni vor lua decizii care îi vor costa în viitor. Aceştia vor dori să fie la guvernare indiferent de cine şi cum se numeşte partidul de la putere. După ce se va schimba guvernarea, la fel vor proceda. Nu sunt credincioşi unei idei politice”, a spus Ovidiu Nemeş.

 

Legat de situaţia din cadrul CJ la ultima şedinţă a forului administrativ al judeţului, Nemeş a spus că este o chestiune care va fi analizată, iar în cazul în care consilierii în cauză nu se mai regăsesc în ACL şi au angajamente la nivel personal făcute în anumite zone, să facă ce trebuie pentru a le respecta, odată cu legiferarea acestei ordonanţe.

 

Şi Mircea Man crede că Ordonanţa este nocivă.

„Este cel mai mare atac la democraţie prin forţarea primarilor cu fonduri… Eu îi spun clar: mituire! Va fi extrem de greu, deoarece nu văd de unde iau banii. Cu o lună de zile înainte de declanşarea alegerilor prezidenţiale să vii să faci…prima dată 10 zile, acum 45 de zile, e un furt cât se poate de calificat, pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Eu sper că primarii din Maramureş care înţeleg foarte bine, şi de-o parte şi de alta, să nu facă lucruri pe care le vor regreta. Îi întreb pe primarii PSD câţi bani au luat ei în cei trei ani de guvernare ? Până la urmă despre asta e vorba, dacă sunt primari momiţi cu sume derizorii ca să treacă la PSD. Asta s-a vrut!

Este ceea ce şi-a dorit Dragnea, dar vedem un lucru cât se poate de clar, că Ponta nu are elementele necesare să câştige preşedinţia României şi atunci încearcă fel şi fel de variante” a spus copreşedintele ACL Maramureş, Mircea Man.

Legat stric de nordul ţării, deputatul maramureşean a spus că el ştia de mai demult.

„Eu am spus-o înainte de a fi discutată această lege. Sigur, sunt primari care sunt legaţi de anumite proiecte şi nu au fonduri, depind de fondurile pentru cofinanţări pentru a nu pierde fondurile europene. Eu, ca unul ce ştie ce înseamnă administraţia judeţeană, spun că uneori discuţiile sunt în favoarea comunităţilor. Dar acolo unde este troc, bani…mi se pare trădare din toate părţile.

În momentul de faţă nu am cunoştinţă că ar fi primari care să plece, dar cred că vor fi primari care să plece. Vom vedea!

Nu pot să fac comentarii de ce fac consilierii judeţeni ai PNL, nu am toate datele de ce s-a întâmplat în şedinţa CJ. Dar au fost voturi în favoarea PSD, dinspre PNL. Vom avea discuţii la întâlnirile noastre punctuale, deoarece nu aşa ne-am înţeles. Noi am spus că nu declanşăm nici-un fel de sancţiuni pentru cei care pleacă sau votează altfel, prioritar sunt alegerile. Dar acolo unde nu există colaborare, cu lege sau fără lege, le mulţumim şi să plece!”, a mai spus Mircea Man.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.