• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Decembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Iunie , 2018

A fost organizată a treia întâlnire a factorilor interesați din cadrul proiectului FoodChains4Europe

Unul din principalele obiective ale proiectului este crearea unei rețele internaționale de autorități regionale, universități și factori interesați, care susțin în comun livrarea de inovare în lanțurile alimentare regionale și, în acest sens, Consiliul Județean Mara­mureș a invitat să participe  activ la implementarea proiectului FoodChains 4 Europe reprezentanți ai principalelor companii din industria alimentară din Maramureș,  ai Asociației producă­torilor tradiționali, ai celor 4 GAL-uri din Maramureș, ai principalelor insti­tuții din Maramureș care activează în domeniul industriei alimentare: Univer­sitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Științe și Litere, Specia­lizarea Ingi­neria Produselor Ali­mentare, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimen­telor Maramureș, Camera de Comerț și Industrie Mara­mureș și a unor ONG –uri relevante din județ cum ar fi CDIMM și Ecologic.

Întâlnirea din data de 19 iunie 2018, la care au participat 18 factori interesanți, a avut ca principale puncte de discuție prezentarea stadiului actual al implementării proiectului, inițiativa de a promova produsele locale reprezentative sub  eticheta  „Bun de Maramures” și analizarea temelor relevante, ce vor fi evaluate de către experți, în cadrul evaluării peer review, ce se va desfă­șura în prima jumătate a lunii noiembrie 2018, în Maramureș.

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș a prezentat pe larg inițiativa instituției județene de a identifica produsele gastronomice locale reprezentative pentru Maramureș, realizată cu sprijinul primăriilor și a GAL-urilor din județ, urmată de o selecție a celor mai de impact produse, care vor primi eticheta „Bun de Maramureș”.  Această etichetă nu este un certificat recunoscut la nivel național, dar reprezintă o garanție oferită de Consiliul Județean Mara­mureș privind potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județul nostru, urmând a fi inclus în harta gastronomică a județului și în viitoare trasee turistice gastronomice. Produsele selectate vor beneficia de promovare în cadrul acțiunilor și evenimentelor organizate de instituția Consiliului Județean sau în cadrul  participărilor județului Maramureș la târguri și expoziții de profil din țară sau străinătate. De asemenea, se va lua în considerare oportunitatea alocării de către instituția județeană a unor finan­țări pentru sprijinirea producă­torilor locali, în certificarea produselor repre­zentative pentru Maramureș ca și produse tradiționale, conform Ordinului 724/2013 al Ministerului Agriculturii.
Această inițiativă a fost primită cu real interes de participanți, care au prezentat și problemele care le întâmpină în desfacerea produselor tradiționale pe piața locală și națională. Reprezentanți DSVSA Maramureș au atras atenția asupra condițiilor minimale de igienă și siguranța alimentelor care trebuie respectate în cadrul piețelor, a abatoarelor și a punctelor de desfacere, oferind în același timp consultanță gra­tuită pentru cei interesați.

Reprezentanții GAL-urior au prezentat proiectele care sunt promovate în cadrul asociațiilor lor, proiecte care vor contribui la o mai buna dezvoltare locală în domeniul agricol și alimentar.
Participanții au discutat apoi, despre  temele avute în vedere pentru viitoarea evaluare de tip peer review, ce va avea loc în Maramureș, în prima jumătate a lunii noiembrie 2018, respectiv identificarea produselor tradiționale cu potențial de piață și a metodelor de sprijin a antreprenorilor din domeniul produselor tradiționale; modele de  businessuri inovative și de asociere și me­canisme de susținere financiara a  acestora; metode inovative de desfacere și ambalare a produselor alimentare, inclusiv a celor tradiționale.
În urma discuțiilor, toate aceste teme vor fi propuse pentru a fi analizate de către experții care vor evalua situația lanțurilor alimentare din județul Ma­ramureș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.