• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 1 Iunie , 2016

A doua „promoţie” de „moştenitori şi promotori ai identităţii, culturii şi tradiţiilor comunei Dumbrăviţa” a început cursurile

Duminică, 22 mai, la Centrul Afterschool Sf. Apostol Andrei din Dumbrăviţa a fost lansată a doua ediţie a suportului de curs pentru „Istorie, identitate şi cultură” locală. Peste 40 de elevi vor învăţa alături de părintele Bogdan Ciocotişan şi psihologul Monica Puha cine sunt şi ce zestre culturală şi etnologică  inestimabilă au primit moştenire de la străbunicii lor.

 

Marele istoric Iorga spunea ca un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii. Fără istorie şi tradiţii suntem orfani şi mai săraci. Istoria, cultura, tradiţiile şi obiceiurile sunt elementele care ne definesc nu doar trecutul, ci şi viitorul. Sunt zestrea inestimabilă lăsată moştenire de străbunii noştri pe care avem datoria de onoare şi responsabilitatea de a le transmite mai departe. Anul trecut, toate instituţiile din comună şi-au dat mâna într-un demers important, unic în judeţ şi în ţară: realizarea unui suport de curs pentru „Istorie, identitate şi cultură” locală care este predată la Centrul afterschool „Sf. Apostol Andrei” de părintele Bogdan Ciocotişan şi doamna psiholog Monica Puha.

 

Succesul acestui proiect, dar şi necesitatea cunoaşterii de către tânăra generaţie a comunei şi comunităţii din care fac parte ne-au determinat să continuăm.

 

Duminică, 22 mai, cei 40 de elevi care frecventează cursurile de dezvoltare personală şi bune maniere de la centrul afterschool au primit gratuit suportul de curs şi în săptămânile următoare vor parcurge cele şapte lecţii:

Lecţia 1 - Prezentare generală a judeţului Maramureş

Lecţia 2 - Fisculaş - o ţară aparte din Ţara Chioarului

Lecţia 3 - Istoria comunei Dumbrăviţa

Lecţia 4 - Dumbrăviţa - repere demografice 18

Lecţia 5 – Învăţământul

Lecţia 6 – Biserica

Lecţia 7 - Cultură şi pedagogie populară la Dumbrăviţa

 

Cursul cuprinde o sinteză de informaţii utile despre comuna Dumbrăviţa, având ca sursă biografică în special lucrările autorilor Ştefan Mihali, Gheorghe Pricop şi lector universitar Dr. Ilie Gherheş, dar şi documente de la Arhivele naţionale.  La fel ca şi anul trecut, „testul final” va consta într-un eseu-scrisoare cu titlul „Mândru că sunt dumbrăvicean” transmisă unui prieten de departe, în care elevii vor prezenta comuna Dumbrăviţa. Autorii celor mai bune lucrări vor fi premiaţi pe scena Festivalului portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş cu premii şi certificatele de „moştenitori şi promotori ai identităţii, culturii şi tradiţiilor comunei Dumbrăviţa”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.