• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Octombrie , 2019

7 octombrie 2019 Colocviul profesional anual al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramureşene

Instituţie de referinţă în peisajul cultural maramureşean, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare serveşte interesele de studiu, lectură şi recreere ale utilizatorilor, dar își îndeplinește și rolul de coordonare metodologică pentru toate bibliotecile publice de pe raza judeţului Maramureş. În acest context, în fiecare toamnă, Biblioteca Județeană organizează Colocviul profesional al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramureşene, care a avut şi în acest an o agendă bogată de activităţi specifice, dominate de implementarea Programului Libromar 2019, finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş.

 

Proiectul este unul generos, de anvergură, dedicat co­munităților maramure­șene şi a fost demarat la iniţia­tiva directorului bibliotecii, dr. Teodor Ardelean, ca urmare a ana­lizei situației achizițiilor de carte pentru bibliotecile din județ la nivelul anilor 2016-2018, de când a fost generalizat sistemul electronic (SEAP/SICAP) și potrivit Legii bi­bliotecilor nr. 334/202, art. 40, alineat 12, care prevede creşterea anuală a colecţiilor din bibliotecile publice cu minim 50 de documente specifice la 1.000 de locuitori.
În acest context, s-a transmis o pro­punere către Consiliul Județean Ma­ra­mureș, solicitându-se alocarea a 350.000 de lei în vederea achiziției de carte pentru fiecare bibliotecă municipală, orășenească și comu­nală din județ.

În referatul trimis Consiliului Jude­țean Maramureș s-a specificat că obligația legală a fost îndeplinită, la nivelul anului 2018, doar de Biblio­teca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și de bibliotecile comunale din Bistra și Moisei. Dacă ar fi fost respectată această prevedere legală, bibliotecile din județul Maramureș, cu excepția Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, ar fi trebuit să achiziționeze în total minim 18.820 de documente de bibliotecă, însă totalul documentelor achizițio­nate, în anul 2018, a fost de doar 2.185 unități biblioteconomice.

Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, dr. Teodor Ardelean, a subliniat următoarele: „Uneori cauzele pot fi centrate și pe lipsa de preocupare a bibliotecarilor și primarilor, dar, de cele mai multe ori, este vorba de o «complicație legislativă». Procedurile sunt greoaie, achiziția de carte nu se face dintr-un stoc centralizat, fiind înre­gistrate peste 4.000 de edituri, sala­riații calificați pentru realizarea achizițiilor sunt ocupați cu alte «cheltuieli» mult mai importante în derularea unor proiecte naționale sau europene”.
În urma demersurilor făcute de Bi­blioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Consiliul Județean Ma­ra­mu­reș a conștientizat situația dificilă în care se află unele biblio­teci și a alocat suma solicitată, implicându-se activ, ca de fiecare dată, în pro­iectele și acțiunile culturale ale bi­bliotecii.

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și-a asumat desfășurarea activității de prospectare a pieței editoriale, realizarea achiziției electronice și livrarea cărților către biblioteci, însoțite de procese-verbale și borderouri.
În ceea ce privește achiziția, s-au res­pectat criteriile și principiile, care stau la baza selecției documentelor pentru Biblioteca Județeană.

Astfel, s-a avut în vedere cadrul legal, fiecare dintre bibliotecile pu­blice din Maramureș urmând să primească cel puțin minimul legal (în total, aprox. 19.000 de documente de bibliotecă).
Localitatea    Creștere anuală *
Sighetul Marmaţiei    2.205
Borşa    1.491
Vişeu de Sus    908
Baia-Sprie    854
Târgu-Lăpuş    660
Poienile de sub Munte    512
Seini    480
Moisei    465
Tăuţii Măgherăuş    402
Şomcuta Mare    400
Ulmeni    378
Recea    308


Conform Manifestului UNESCO, o bibliotecă trebuie să satisfacă ne­voile informaționale, educaționale și de loisir ale utilizatorilor săi. Astfel că, în cadrul acestui program, s-au achiziționat documente care să asi­gure caracterul enciclopedic al colecțiilor, din domeniile: psihologie, filozofie, educație, etnologie, științe exacte, științe naturale, artă, lingvistică, literatură română și universală, istorie și geografie, carte de referință, dicționare, ghiduri, hărți, carte pentru copii, publicații seriale, documente audiovideo etc.
S-a avut în vedere și criteriul accesi­bilității, achiziționându-se ediții ce cuprind tratarea gradată a subiec­telor, dar și criteriul regionalismului, achiziționându-se volume despre zona Maramureșului și despre perso­nalitățile sale.
De asemenea, merită evidențiată buna colaborare în acest proiect dintre Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și unele dintre cele mai prestigioase edituri din România: Grup Editorial Litera, RAO, Grup Editorial Art, Polirom, Niculescu, Humanitas, Nemira, Corint, Școala Ardeleană, Limes, Societatea Pro Maramureș, Tipo Moldova, Univers sau Editura Ethnologica.

Până în prezent, un număr de 42 de biblioteci publice maramureşene
şi-au îmbogăţit fondul de carte prin acest proiect, fiind livrate jumătate din totalul celor aproximativ 19.000 de exemplare, ce vor fi trimise până la sfârşitul anului, aşa cum a precizat Ioan Neamţiu, bibliotecar metodist la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, responsabil proiect. Sarcina implementării acestui program a revenit, în special, Compartimentului de asistență metodică al Biblio­tecii Județene „Petre Dulfu”, însă circuitul documentelor de bibliotecă, de la achiziționare și până la intrarea efectivă în posesia beneficiarilor, presupune interacțiunea lor cu o echipă mai largă: Meda Gogota, director economic, Daliana Bonaț, director adjunct de specialitate, Ioan Neamțiu, dr. Ioan Gogota, Minodora Clițan, Firuța Șomcutean, Radu Cărburean și alții, sub competenta îndrumare și coordonare a ma­nagerului dr. Teodor Ardelean.

Chiar și în epoca evoluției accelerate a tehnicii computerizate și digita­lizării accentuate a activității umane, care vehiculează tot felul de scenarii apocaliptice cu privire la viitorul cărții, constituirea, completarea și reînnoirea colecțiilor sunt obiectivele principale ale unei biblioteci. Prin urmare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, ca for metodologic, nu a putut rămâne pasivă la penuria ce caracterizează bibliotecile coordonate, în ceea ce privește achiziția de carte.

Programul Libromar 2019, ca demers concret de îmbogățire a fondului de carte din bibliotecile publice maramureșene, face parte din pledoaria continuă pe care o face aceas­tă instituție pe lângă autoritățile locale pentru asigurarea funcționa­lității ferestrelor de lumină de pe raza lor teritorială.

În concluzie, acest program a fost formula gândită de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, pentru a veni în ajutorul bibliotecilor publice din județ în ceea ce privește achiziția de carte, pentru care și-a asumat o sarcină suplimentară, angrenând implicarea şi contribuţia colectivului propriu și nu numai, voluntarii fiind și ei o verigă im­portantă în buna desfășurare a proiectului, demonstrând că prin unirea eforturilor și prin debarasarea de „barierele” ce, inevitabil, mai apar, se pot realiza lucruri deosebite.
Rezultatul tuturor acestor eforturi depinde, cu siguranță, mereu de câteva coordonate, după care se ghidează activitatea acestei instituții: colaborare, rigurozitate, organizare, notabilitate, implicare, competenţă și acţiune.
Conştienţi de anvergura unei astfel de activităţi, de misiunea şi respon­sabilitatea încredinţată, putem spune că Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” şi-a prefigurat locul său de participant important la creşterea şi consolidarea culturii în judeţul nostru. Avem în față imaginea unei suite de eforturi şi întemeieri, dublate, dar şi împletite cu altă suită de încercări şi strategii de dezvoltare pe termen lung, care reliefează modul în care biblioteca știe să își onoreze statutul său educaţional, informaţional şi cultural și, până la urmă, cât de legată este de viaţa comunităţii.
Desigur, acest lucru nu ar fi fost posibil fără susținerea financiară a Consiliului Județean Maramureș, care a înțeles necesitatea demarării unui astfel de program special ce vine cu soluții practice reparatorii.
Feedback-ul primit, deja, de la o parte din beneficiari este pozitiv și dătător de speranță că va fi și integrativ, inclusiv al gândurilor bune și sensibilizării ordonatorilor de credite în vederea continuării și în anii următori de programe similare.

Criteriile de achiziţie din cadrul acestui important program, precum şi etapele procesului de evidenţă în cazul documentelor de bibliotecă au fost prezentate printr-un material PowerPoint, cu exemplificări concrete, de către Daliana Bonaţ, director adjunct de specialitate în cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare.

 

De asemenea, în cadrul colocviului a fost lansat şi volumul de publicistică literară, interviuri şi eseuri „Oglinzile Nordului. Din dreapta Tisei, la Cernăuţi”, autor Gheorghe Pârja, carte editată de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.
Conf. univ. dr. Ştefan Vişovan, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare şi Documentare Baia Mare al Academiei Române a făcut câteva aprecieri însemnate cu privire la acest volum de tablete şi interviuri, publicate în cotidianul „Graiul Maramureşului” şi revista „Nord literar”, în perioada 1990-2019. „Prezenţa autorului la o întâlnire cu bibliotecarii din judeţ este un eveniment important şi vom pleca de aici îmbogăţiţi spiritual”, a precizat conf. univ. dr. Ştefan Vişovan.
Creaţia lui Gheorghe Pârja, jurnalist şi scriitor talentat, a atras multe aprecieri din partea mai multor
critici literari. „Oglinzile Nordului” reprezintă o „istorie trăită pe viu”, un omagiu adus românilor rămaşi în afara graniţelor actuale ale ţării, care nu şi-au trădat rădăcinile istorice ale neamului şi pentru care Gheorghe Pârja a făcut mai mult decât cei cu responsabilităţi exprese în acest domeniu. Protagoniştii tabletelor sale literare sunt: ziarişti, scriitori, profesori, cântăreţi sau oameni simpli din nordul Bucovinei şi Maramureşul din dreapta Tisei, aşa cum evidenţiază Ilie Tudor Zegrea în prefaţa volumului.

În postfaţă, dr. Teodor Ardelean foloseşte sintagma „carte busolă” pentru a descrie acest volum, care împreună cu „Ochii Basarabiei”, cuprinde cele mai frumoase mănunchiuri de vorbe alese şi de trăiri esenţiale pe relaţia cu românii din jurul României.

La rândul său, autorul a apreciat această lansare de carte în mijlocul bibliotecarilor ca fiind „cea mai profundă şi cu folos, deoarece va ajunge acolo unde trebuie: în ţesătura judeţului”.
Continuând agenda de activități a colocviului profesional, biblioteca­rilor Iulian Moga, de la Biblioteca Comunală Bistra, şi Ioanei Tomoiagă, de la Biblioteca Comunală Moisei, le-au fost acordate diplome de merit pentru contribuţia adusă la dezvoltarea colecţiilor, la prelucrarea şi valorificarea acestora, iar domnului Vasile Duciuc, primarul Comunei Bistra, şi domnului Toader Şteţcu, primar al Comunei Moisei, li s-au oferit diplome pentru sprijinul constant acordat bibliotecilor comunale, în special pentru sprijinul material acordat achiziţiei de carte.
Rodica Băbuţ, bibliotecar la Bi­blio­teca Comunală Recea, a primit o diplomă de recunoştinţă decernată în semn de apreciere pentru întreaga activitate profesională.
Colegii bibliotecari au putut găsi în mapele profesionale distribuite, cartea „Oglinzile Nordului. Din dreapta Tisei, la Cernăuţi”, cu autograful autorului, precum şi materiale utile privind evidenţa şi gestionarea documentelor de bibliotecă, materiale care vor veni în sprijinul prelucrării documentelor primite prin Programul Libromar 2019.

Concluziile acestei întâlniri au întărit rolul de instituţii de cunoaştere pe care bibliotecile îl deţin în comunitate şi au oferit celor prezenți câteva instrumente metodologice în vederea consolidării profesiei de bibliotecar. Biblioteca este instituţia care face educaţie pentru toate vârstele şi pentru orice categorie profesională, iar acest rol de educator îl realizează în complementaritate cu şcoala, cu alte instituţii de cultură şi, uneori, la concurenţă cu acestea. Crearea, menţinerea şi dezvoltarea acestor relaţii se realizează prin implementarea unor servicii şi programe de acţiune menite să servească şi să apropie interesele instituţiei de cele ale publicului utilizator şi, în acelaşi timp, să favorizeze un climat de încredere şi simpatie în rândul publicului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.