• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iulie , 2016

30.000 de euro pentru realizarea cadastrului sistematic în Maramureş

Din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară se acordă fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, până la finalul anului, printr-un contract cu finanţare anuală, o sumă maximă de 30.000 euro pentru realizarea cadastrului sistematic. În judeţul nostru, din cele 76 de unităţi administrativ-teritoriale sunt vizate 71.

 

 

La Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc recent o întâlnire cu primarii din judeţ pe tema OUG nr. 35/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7/1996 privind cadastrul şi publicitatea imobiliară. S-au discutat, de asemenea, şi alte prevederi privind realizarea cadastrului în România.

„Se vor da 30.000 de euro la nivelul anului 2016 – până la 31 decembrie 2016 – la toate UAT-urile, care vor trebui consumaţi până în decembrie pentru a se realiza cât se poate din aceşti bani anul acesta, urmând ca în 2017-2018 să sperăm că va continua acest program”, a spus prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ.

 

În judeţ, din cele 76 de unităţi administrativ-teritoriale, sunt vizate 71. Fac excepţie cele 5 unităţi administrativ-teritoriale care intră în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Este vorba despre Recea, Satulung, Săcălăşeni, Fărcaşa şi Dumbrăviţa. Suma maximă de 30.000 euro va fi acordată atât UAT-urilor urbane, cât şi celor rurale şi se referă strict la terenurile extravilane, fie ele cooperativizate sau nu. Banii vor fi viraţi prin intermediul Oficiului de Cadastru judeţean, cu care UAT-urile vor trebui să încheie un contract de finanţare. „Mai departe, la rândul dumneavoastră, va trebui să realizaţi achiziţia serviciilor conform legilor achiziţiilor publice pe SEAP cu topograf, cu firme autorizate, este la latitudinea dumneavoastră. Singura condiţie care se pune este să respectaţi legile achiziţiilor şi instrucţiunile de aplicare a cadastrului”, a explicat preşedintele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Maramureş, Ovidiu Ştefan.

 

De asemenea, primăriile vor trebui să realizeze achiziţia serviciilor conform legilor achiziţiilor publice. Contractele se vor încheia pe sectoare cadastrale. Delimitarea sectoarelor cadastrale este atributul primăriilor.

„Dumneavoastră va trebui să faceţi o cerere către Oficiul de Cadastru prin care să solicitaţi până la 30.000 de euro. Că dacă un primar consideră că pentru el îi sunt suficienţi 10.000 de euro anul ăsta şi nu îi poate folosi pe toţi 30.000, solicită 10.000 de euro. Suma maximă este de 30.000. Puteţi solicita 30.000, numai v-aş ruga să analizaţi cu atenţie măsurile care trebuie realizate şi paşii care trebuie făcuţi pentru a putea să cheltuiţi banii respectivi pentru că finanţarea este anuală, iar dacă nu reuşim să cheltuim banii ăia, alocaţi fiind, intră în bugetul statului şi i-am pierdut”, a adăugat Ovidiu Ştefan.

 

UAT-urile pot beneficia în continuare de prevederile Legii 7, în sensul că pot realiza contracte de cofinanţare cu Agenţia Naţională de Cadastru, prin care aceasta va suporta fonduri aferente realizării cadastrului sistematic în valoare de 60 lei pe imobil. Restul, până la suma licitată cu topografii autorizaţi va trebui să fie suportat din bugetul propriu al primăriilor.

 

Preşedintele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Ovidiu Ştefan, i-a mai avertizat pe primari să trimită planurile urbanistice generale sau zonale în format electronic şi cu hotărâre de Consiliu Local de aprobare a acestora.

 

 

„Anul ăsta numai extravilan. Dacă faceţi contracte de cofinanţare, puteţi face contractul pe întreg UAT-ul şi atunci intră şi extravilanul şi intravilanul. Cei 30.000 de euro fac referire numai la extravilan. Hotărârea de urgenţă a Guvernului prevede şi intravilan, dar cazuri excepţionale, şi anume – UAT-urile care nu au extravilan. Sunt UAT-uri care au numai intravilan, atât, pe acolo pe lângă Bucureşti, de astea ultra-dezvoltate. La noi în judeţ nu e cazul. La noi toate UAT-urile au parte de intravilan şi extravilan, numai părţile de extravilan”.

Ovidiu Ştefan, Preşedintele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară

 

 

CADASTRUL GRATUIT ÎNTÂRZIE

 

Cetăţenii din cele 5 comune selectate pentru cadastru gratuit mai trebuie să aştepte, deoarece licitaţia pentru atribuirea contractului a fost reluată în această primăvară. Lucrările de cadastrare se fac la nivel de localitate, nu individual, asta înseamnă că nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităţilor efectuarea cadastrului.

Aşa cum se arată în Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, primarii localităţilor în care se fac cadastrări trebuie să informeze deţinătorii de imobile/terenuri (prin afişare sau prin alte mijloace de publicitate) că sunt obligaţi:

- să permită accesul specialiştilor să execute măsurătorile;

- să prezinte actele juridice referitoare la imobile;

- să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate;

- să verifice informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.

În situaţia în care cetăţenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autorităţile, identificarea limitelor imobilelor se face în lipsa acestora.

 

Mai precis, specialiştii află de la primărie toate informaţiile necesare pentru lucrările de cadastrare.

Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor agricole trebuie finalizate până în 2020. În caz contrar, pentru suprafeţele aflate în extravilan nu vor mai putea fi făcute plăţi directe dacă terenul nu este cadastrat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.