• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Ianuarie , 2015

2015, anul continuităţii, implicării şi excelenţei

În anul care tocmai a început, educaţia rămâne o prioritate pentru Asociaţia NEMUS şi UAC Europe. Dovadă stau activităţile planificate în parteneriat cu Şcoala Dumbrăviţa.

 
 

Anul 2015 începe în forţă pentru UAC Europe şi Asociaţia NEMUS. Deja a fost pus la punct, în mare, calendarul de activităţi pentru acest an. Şi cum educaţia este un domeniu prioritar pentru comunitate, vă prezentăm câteva proiecte care vor avea loc în perioada următoare.

 

Prima activitate din acest an, derulată în Parteneriat cu Şcoala Dumbrăviţa, va fi concursul devenit deja tradiţie: „În căutarea lui Eminescu”. Dacă tot vorbim de concursuri, în acest an va avea loc şi un concurs prin care se doreşte marcarea a 25 de ani de la Revoluţia din 1989, prin care elevii vor fi încurajaţi să cunoască valorile democraţiei. Premiul va consta într-o excursie la Parlamentul României, organul legislativ suprem al statului român.

Nici sănătatea nu trebuie neglijată, aşa că UAC Europe şi Asociaţia NEMUS îşi doresc să demareze o campanie de consultaţii stomatologice gratuite pentru toţi elevii şi preşcolarii din comună.

Cum şi sportul e important, orele de dans modern vor deveni ore de aerobic, organizate tot gratuit de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS, începând cu luna februarie.

Pentru a stimula educaţia şi învăţarea, va fi organizată şi în acest an Olimpiada Fisculaşului, şi, mai mult, acest concurs va avea caracter judeţean.

Nu va lipsi nici distracţia. UAC Europe şi Asociaţia NEMUS vor pregăti din nou Balul Dragobetelui, dar şi o surpriză pentru mămici, împreună cu Şcoala, în preajma Zilei de 8 Martie.

Din calendarul activităţilor nu vor lipsi proiectele devenite deja tradiţie, realizate în parteneriat cu diferite instituţii, gen Poliţie, ISU etc. dar şi altele noi, despre care vă vom informa la momentul potrivit.

 

Poveste despre privilegiul educaţiei 

 

Un profesor american le-a explicat elevilor săi cât de important este privilegiul educaţiei printr-un experiment simplu, dar eficient. Acesta le-a propus copiilor un joc în care toţi aveau un scop, dar porneau de pe poziţii diferite.

Profesorul a oferit fiecărui elev o bucată de hârtie şi i-a rugat să o mototolească. Apoi, a mutat coşul de gunoi în faţa clasei.

„Jocul este simplu. Voi reprezentaţi populaţia acestei ţări. Şi fiecare om din ţară are o şansă de a deveni bogat şi de a urca pe scara socială. Pentru a ajunge în top, tot ce trebuie să faceţi este să aruncaţi hârtia în coşul de gunoi, stând în băncile voastre”, le-a spus profesorul elevilor.

 

Copiii din spatele clasei s-au revoltat, argumentând că experimentul este nedrept, având în vedere că ceilalţi colegi, care stăteau în rândurile din faţă, aveau o şansă mai mare de a nimeri coşul de gunoi.

Într-un final, elevii şi-au încercat norocul şi, aşa cum era de aşteptat, majoritatea studenţilor din primele bănci au reuşit să nimerească. Dintre cei din spate, doar foarte puţini elevi au băgat hârtia mototolită în gunoi.

După ce fiecare elev a avut oportunitatea sa, profesorul le-a explicat: „Cu cât erai mai aproape de coşul de gunoi, cu atât aveai mai multe şanse. Aşa arată privilegiul. Aţi observat că doar cei care stăteau în spatele clasei s-au simțit nedreptăţiţi? În contrast, cei din faţa clasei au fost mai puţin conştienţi de privilegiul lor. Tot ce au putut vedea erau cei câţiva metri dintre ei şi scopul lor”.

 

„Treaba voastră, ca elevi care primesc o educaţie, este să fiţi conştienţi de privilegiul vostru. Şi folosiţi acest privilegiu numit educaţie şi faceţi tot posibilul să obţineţi lucruri măreţe, dar pledând în acelaşi timp şi pentru cei care stau în rândurile din spatele vostru” - a concluzionat profesorul. 

 

O altă prioritate a autorităţilor locale, a şcolii şi a partenerilor UAC Europe şi NEMUS este organizarea unor activităţi constante în cadrul centrului after-school, cât mai diversificate. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.