• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 18 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Septembrie , 2016

2,5 milioane de Euro decontaţi pe lucrări fictive

Un proiect în care s-au sifonat milioane de Euro este lăsat în aer de luni bune. Celebra telegondolă din Borşa este departe de finalizare, deşi s-au alocat mai mulţi bani decât bugetul estimat. Acum, proiectul se poticneşte în chichiţe juridice şi hârtii.

 

 

Proiectul telegondolei din Borşa care urma să dezvolte o pârtie olimpică şi o zonă unică în România s-a dovedit a fi un eşec demn de Cartea Recordurilor. În câteva decenii, guvernanţii ţării nu au fost în stare să gestioneze acest proiect cu o importanţă majoră pentru zonă şi nici să gestioneze corect banii. Aşa că, întreaga investiţie a fost lăsată de izbelişte.

Prima investiţie la pârtia olimpică din Borşa a fost demarată în anul 2005. Firma greacă „Efklidis” n-a mai finalizat lucrarea, iar proiectul a pierdut finanţarea europeană. A urmat, apoi, proiectul „Telegondolă deraiabilă cu vehicule de 8 locuri” care se adăuga „Dezvoltării turistice Borşa - pârtie olimpică Borşa”. Dar şi aceste proiecte s-au dovedit a fi „blestemate”.

Din  constatarea Corpului de Control al premierului, atribuirea s-a făcut, cu încălcarea legii, firmei Dunărea SA, condusă de Costin Frâncu, acelaşi afacerist care a realizat telegondole în Mamaia, Sinaia şi Piatra Neamţ: „Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 48 de luni de la data semnării contractului, în condiţiile în care în anunţul de participare, în raportul procedurii de atribuire şi în oferta societăţii Dunărea SA, termenul prevăzut pentru execuţia şi finalizarea proiectului a fost de 9 luni de la data semnării contractului”. În plus, arată acelaşi document, potrivit cerinţei din fişa de date a achiziţiei, factorul de evaluare „durata execuţiei” a fost punctat cu 20 din 100 de puncte.

Astfel, susţin oficialii guvernamentali, au fost modificate prevederile din documentaţie şi, în acest mod, s-a restricţionat accesul altor participanţi la procedura de atribuire. Miza era valoarea investiţiei: 13.159.631 de euro. În acelaşi an, Consiliul Local a înfiinţat firma Turism Ski Borşa „Perla Transilvaniei” SRL, condusă de cumnatul edilului, Claudiu Ioan-Palcău, fapt pentru care edilul din Borşa este acuzat de conflict de interese.

Scopul înfiinţării societăţii care avea ca acţionar Consiliul Local era precis: „Construirea şi exploatarea Telegondolei şi pârtiei de schi”. Totodată, la contractul iniţial încheiat cu Dunărea SA au fost încheiate alte cinci acte adiţionale, în perioada 2008-2013. Oficialii guvernamentali au constatat o pagubă de 1,8 milioane de lei în dauna societăţii primăriei. Între timp, firma este în insolvenţă, iar dosarul a ajuns la Parchet.

 

Primarul Ioan Sorin Timiş spune că: „la noi au dat de trei ori banii care ne trebuiau.  Lucrările sunt la stadiul din 2009, nu s-a mai făcut nimic. Firma respectivă a intrat în insolvenţă, i se cere falimentul de către una dintre băncile din Bucureşti, nu se ştie dacă se va ajunge la faliment sau nu, noi încercăm rezilierea contractului şi încheierea unui alt contract, cu un alt constructor. Cu banii care s-au luat în plus faţă de cât trebuia să fie luat, suntem înregistraţi la masa credală la societatea care se ocupă de insolvenţa societăţii Dunărea SA.

Cuantumul este stabilit undeva la 2,5 milioane de euro plăţi făcute nejustificat. Sunt plăţi făcute pe lucrări şi recepţii fictive, dacă erau plăţi în avans, era simplu, mergeam să ne dea banii înapoi. În acte lucrarea trebuia să fie gata demult, ba chiar trebuia să facem deja o renovare a telegondolei, trebuia să lucrăm la îmbunătăţirea vitezei şi a creşterii numărului de persoane. Acum vrem să facem o nouă licitaţie, să desemnăm un alt constructor pentru finalizarea lucrărilor după ce se încheie la Bucureşti analiza tuturor proiectelor începute pe România şi nefinalizate. Există în prezent un astfel de studiu. Nu e problemă de bani, ci de ordin juridic. Aş pune de la bugetul local, dar nu pot juridic. Am nevoie concret de un act de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului care spune că sunt de acord ca noi să continuăm lucrările în baza unei noi licitaţii. Dacă avem toate actele în regulă, şi constructorul stabilit, în 4 luni maxim ea este funcţională. Eu zic că aşteptăm finalizarea acestui proiect din anii ’40, când au început lucrările la telegondola de la Borşa, telecabină la acea dată. Dar mai sperăm, speranţa moare ultima”.

 

Într-un răspuns oficial, dat recent la interpelarea deputatului Nuţu Fonta, se arată că Autoritatea Naţională pentru Turism a alocat în total peste 27.000.000 pentru acest proiect, iar Consiliul Local, 24.099.000 lei. Şi că „ţinând cont de gradul avansat de realizare a proiectului şi de potenţialul turistic al zonei, Autoritatea Naţională de Turism intenţionează să continue sprijinirea financiară a proiectului, dar acest lucru este condiţionat de alocările financiare de la bugetul de stat”. Altfel spus nu se ştie când se va finaliza proiectul.

 

„Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 48 de luni de la data semnării contractului, în condiţiile în care în anunţul de participare, în raportul procedurii  de atribuire şi în oferta societăţii Dunărea SA, termenul prevăzut pentru execuţia şi finalizarea proiectului a fost de 9 luni de la data semnării contractului”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.