• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Ianuarie , 2019

15 ianuarie 2019 - Comemorarea poetului național Mihai Eminescu, la Dumbrăvița

În urmă cu 169 de ani s-a născut Mihai Eminescu, „cel mai mare poet pe care
l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc”. Fără Eminescu, am fi fost mai săraci, mai goi, mai puţin români. Şi-a închinat viaţa slujirii neamului său, pe care l-a iubit ca nimeni altul, arzând ca o flacără pentru idealul libertăţii şi unităţii naţionale.

Eminescu a fost un mare patriot, dar a fost şi un apărător al Bisericii Orto­doxe. Mărturia lui rămâne peste veacuri, ca un adevărat testament, scris parcă anume pentru cei care se încăpă­ţânează încă să-l considere ateu.
„Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea
ne-a ferit în mod egal de înghiţirea printre poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualurile ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu e.” (Mihai Eminescu, „Liber-cugetător, liberă-cugetare”, „Timpul”, 2 februarie 1879, în „Opere”, 1989, vol. X, p. 187).

Tocmai de aceea, Biserica îl cinstește și îl așază la loc de cinste între modele de patriotism și dăruire ale acestui Neam. Cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în parte­neriat cu Școala Profesională Dumbră­vița, au comemorat și evocat personalitatea marelui poet.
Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie fost săvârșită Slujba Parastasului în bi­serica parohială. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului bizantin THEOLOGOS al Episcopiei Mara­mu­­reșului și Sătmarului, condus de Arhid. Prof. Adrian Dobreanu.
Mulțumim reprezentanților Primăriei Dumbrăvița, conducerii Școlii precum și tuturor elevilor. Recunoștință eternă și veșnica lui pomenire din neam în neam!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.