• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Martie , 2017

1,5 milioane de euro „abandonaţi” la poalele Gutâiului

40 de hectare de pădure defrişate şi o investiţie de 1,5 milioane de euro, care ar putea face din Cavnic o mică Austrie, zac în uitare. Investiţia în domeniul schiabil din Cavnic este blocată de patru ani. Proiectul tehnic şi atribuirea licitaţiei de execuţie au expirat, iar pârtia de 10 km a fost invadată de vegetaţie. 

 

După închiderea mineri­tului, Cavnicul trebuia să devină din oraş mi­nier, pol al turismului. În 2010, oraşul a fost inclus în programul guvernamental „Schi în Ro­mâ­nia”, iar investiţiile care ur­mau să le aducă localnicilor bunăstare au de­ma­rat în forţă. Proiectul se cifra atunci la 10 milioane de euro şi pre­ve­dea realizarea a patru pârtii de schi.

Din cei 1,5 milioane de euro alo­caţi, s-au defrişat zeci de hectare de pădure, s-au profilat cele patru pârtii care astăzi sunt „la cheie”. Dar lipseşte esenţialul: instalaţia de urcare.
Din 2013, Guver­nul nu a mai alocat niciun leu pentru acest proiect, iar megascandalul legat de modul în care s-au cheltuit banii se pare că a blocat definitiv investiţia.
Primarul oraşului Cavnic a tot tri­mis adrese şi cereri, dar degeaba. Acum proiectul tehnic a expirat, la fel şi oferta constructorului care a câştigat licitaţia. Iar în loc de schiori, pârtiile sunt pline de vege­taţie. Primarul Vladimir Petruţ spu­ne că, dacă nu se primesc fonduri urgent, investiţia va fi pierdută  definitiv, iar banii arun­caţi practic în vânt.
La recenta întâlnire a viceprim-mi­nistrului Sevil Shhaideh, primarul din Cavnic a ridicat din nou problema in­vestiţiei: „În anul 2010, în programul Ski în România a fost inclus şi oraşul Cavnic. A fost fi­nan­ţată o investiţie în domeniul schiabil, adică să se profileze trei pârtii de schi care ulterior să aducă bunăstare şi dezvoltare economică. Din 2010 până în 2013, s-au investit 1,5  mi­lioane de euro, plus TVA, s-au profilat peste 10 km de pârtie, astăzi pârtiile sunt la cheie, func­ţionale, dar din păcate investi­ţia s-a oprit în 2013, nu am mai primit nicio finanţare, iar astăzi avem peste 70 de cm de zăpadă pe acele pârtii. S-ar putea schia şi acum dar nu am mai primit niciun răs­puns, proiectul tehnic deja a expirat, licitaţia a expirat, nu am mai primit niciun ban, vrem să ştim ce se în­tâmplă cu acel domeniu schia­bil. Am fost la Ministerul Turis­mu­lui şi am aflat că există 25 de milioane la Ministerul Turismului şi ar putea fi alocată şi la Cavnic o sumă. Ve­ge­taţia a început să crească şi, dacă în doi-trei ani nu se face nimic, se pierde tot”.

Viceprim-ministrul i-a cerut primarului de Cavnic să depună încă o dată do­cumentaţia la Minister, dându-i asigu­rări că, de această dată, va primi bani. Mai mult, în aceeaşi situaţie sau chiar mai gravă se află şi domeniul schiabil din Borşa.
„Există, la nivelul actualului Mi­nister al Turismului, o linie de finan­ţare dedicată programului Ski în Carpaţi, pentru că acesta nu a mai aparţinut Ministerului Dezvol­tării din momentul în care s-a înfiinţat Autori­tatea Naţională pentru Turism. Există buget pentru finanţarea acestor obiective începute. Rugămintea mea către primarul de la Cavnic a fost să trans­mită documentaţia către Minis­terul Turismului astfel încât şi dânşii să beneficieze de finanţarea respec­tivă. Luna – Şes Borşa, spre deosebire de pârtia de la Cavnic, n-a avut niciodată vreo finanţare prin Minis­terul Dezvoltării. Dar cele care au fost finanţate în 2010 – 2011, în programul Ski în Carpaţi, se află astăzi, cu toate investiţiile, în ges­tiu­nea Ministerului Turismului”, a explicat vicepremierul Sevil Shhai­deh, la vizita sa în Maramureş. Pri­marul de Cavnic spune că a primit promisiuni şi din partea Ministrului turismului.

De asemenea, preşedintele CJ, Gabriel Zetea, a arătat că îşi pune mari speranţe în sprijinul noului se­cretar de stat  de la Ministerul Tu­rismului, Bogdan Tomo­io­agă, pentru includerea celor două investiţii, Cavnic şi Borşa, în master-planul pe turism.  Vom reveni.

 

 

Pârtia olimpică din Borşa a devenit din vis, coşmar

Situaţia investiţiei din Borşa e şi mai gravă. Şi în acest proiect, în care s-au investit milioane de euro, e lăsat în aer. Celebra telegondolă din Borşa este departe de finalizare, deşi s-au alocat mai mulţi bani decât bugetul estimat. Proiectul telegondolei din Borşa, care urma să dezvolte o pârtie olimpică şi o zonă unică în România, s-a dovedit a fi un eşec demn de Cartea Recordurilor. În câteva decenii, guvernanţii ţării nu au fost în stare să gestioneze acest proiect cu o importanţă majoră pentru zonă şi nici să gestioneze corect banii. Aşa că, întreaga investiţie a fost lăsată de izbelişte. În Borşa problema nu a fost lipsa banilor, ci gestionarea lor. Autorităţile locale spun că s-au alocat de trei ori mai mulţi bani decât trebuiau, dar firma care a câştigat licitaţia e în insolvenţă, iar acum autorităţile
s-au înscris la masa credală pentru recuperarea banilor, deloc puţini, în total 2,5 milioane de euro. Mai mult, nici autorităţile nu pot finaliza investiţia din bugetul local, din cauza chichiţelor juridice şi birocratice.

 

 

„Din 2010 până în 2013 s-a investit 1,5  mi­lioane de euro plus TVA, s-au profilat peste 10 km de pârtie, astăzi pârtiile sunt la cheie, sunt func­ţionale, dar din păcate investi­ţia s-a oprit în 2013, nu am mai primit nicio finanţare, iar astăzi avem peste 70 de cm de zăpadă pe acele pârtii, s-ar putea schia şi acum dar nu am mai primit niciun răsuns, proiectul tehnic deja a expirat, licitaţia a expirat, nu am mai primit niciun ban, vrem să ştim ce se în­tâmplă cu acel domeniu schia­bil”.

Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.