• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Martie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Destinatarului...

Este greu de prezis cum vor reacţiona persoanele din jurul tău atunci când le spui că timpul pentru tine se opreşte mai repede decât al lor. Cu siguranţă reacţia unora te va surprinde. În general, persoanele apropiate vor fi la fel de copleşite şi de şocate ca şi tine. S-ar putea ca acestea să nu-şi manifeste sentimentele pentru a nu te supăra.

Unii vor încerca să fie veseli şi voioşi, prefăcându-se că totul este în regulă. Această reacţie poate fi mai puţin uşor de digerat şi ai putea să crezi că lor nu le pasă. Poate ţi-ai dori să fie mai realişti şi să îţi permită să îţi exprimi sentimentele. Ai putea să te simţi furios deoarece nu poţi vorbi sincer şi deschis cu ei. Alţii se vor înfuria pentru că simt că tu renunţi la luptă sau că nu te lupţi destul. Această reacţie va fi dificil de acceptat mai ales dacă boala te oboseşte.
Poate te-ar ajuta dacă ai înţelege că aceste reacţii sunt generate de propriile lor frici şi temeri; izvorăsc din teama de moarte sau din teama că discuţia despre subiect ar putea aduce la suprafaţă lucruri pentru care nu se simt pregătiţi. Furia apare tocmai din teama că te vor pierde, nu pentru că ar crede că nu te lupţi destul.
Încercând să fie de folos, persoanele din jurul tău devin supraprotective şi copleşitoare dorind să te ajute la fiecare pas. Chiar dacă încă te simţi bine, ele vor prelua majoritatea responsabilităţilor tale, ajungând să ai un sentiment de frustrare, furie, de neputinţă. Ţine cont de faptul că ei sunt în stare şoc. Cel mai probabil încă nu ştiu cum să reacţioneze. Poate încearcă să facă faţă preluând mai multe activităţi zilnice pentru a-şi ocupa mintea, în loc să se preocupe de ce anume înseamnă moartea pentru ei. Este important să fii răbdător şi să le acorzi timpul necesar pentru a procesa faptul că tu nu vei mai fi.
Aşteaptă-te la certuri în familie al căror sens şi scop nu va fi clar. Acest gen de conflicte apar atunci când toată lumea se află într-o tensiune emoţională.
Unii membri ai familiei îţi vor adresa întrebări dificile, la care poate nu ai răspuns sau nu eşti pregătit să răspunzi încă. Unii vor evita subiectul complet. Alocă familiei şi prietenilor tăi spaţiul şi siguranţa de a pune întrebări şi încearcă să le răspunzi cât poţi de complet.
În unele cazuri, s-ar putea să te bazezi mai mult pe prieteni decât pe familie. Poate nu eşti apropiat emoţional de membrii familiei tale sau ei sunt departe. Sau poate îţi este mai uşor să discuţi cu prietenii despre îngrijorările şi gândurile tale. Prietenii pot să ne ofere sfaturi practice şi obiective sau realiste în comparaţie cu familie. Totuşi, vor exista şi prieteni care nu vor şti cum să gestioneze vestea. Vor întâmpina dificultăţi în a discuta cu tine sau chiar vor înceta să te mai contacteze. Este dureros şi pentru tine să îi vezi cum se îndepărtează, dar o fac din cauza faptului că ţin la tine, dar nu ştiu cum să se adapteze finalităţii tale din viaţa lor. Ce poţi să faci e să îi laşi să facă faţă situaţiei în ritmul lor. Şi cel mai important, alocă-ţi ţie timpul şi atenţia necesară pentru a accepta finitudinea timpului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.