• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Decembrie , 2012

Vrei să vorbim despre asta? / Curaj

Şi evident, aici nu mă refer la înfruntarea duşmanilor în luptă, nici a fantomelor sau a animalelor fioroase. Pur şi simplu, curajul de a trăi viaţa. Şi nu oricum, ci cu responsabilitate faţă de propria noastră persoană.

În drumul prin viaţă, poate unii dintre noi îşi doresc să fie bogaţi şi influenţi, dar nu depun destul efort în sensul acesta. Astfel, sentimentele negative datorate neîmplinirii scopului nu întârzie să apară. Următorul pas este de reevaluare a situaţiei din care se identifică nişte strategii pe care persoana ar fi avut prilejul să le încerce, dar nu a îndrăznit sau nu şi-a asumat riscul unui posibil eşec. Pentru a face faţă situaţiei create, persoana apelează la o tactică la îndemână şi uşor de pus în practică: se convinge pe sine că toţi oamenii bogaţi sunt hoţi şi niciodată nu ar fura pentru a creşte financiar. Acestor persoane le lipseşte curajul de acţiona şi de a-şi asuma consecinţele, apelând la credinţe false şi justificatoare pentru insucces. Şi viaţa devine mai suportabilă, dar niciodată scopul nu va fi atins.

Un alt exemplu poate fi considerat oricare dintre noi care doreşte să devină mai sociabil şi să îşi lărgească cercul relaţional. Se poate întâmpla că scopul să nu fie atins din cauza timidităţii, ar spune unii. De fapt, timiditatea izvorăşte din credinţa iraţională conform căreia suntem lipsiţi de valoare, nu contăm şi nu merităm. Recunoaşterea acestui gând şi aducerea lui la suprafaţă este foarte dificilă. Ne pierdem curajul şi elanul, iar în consecinţă ne petrecem serile la fel, tot singuri/ singuratici.

Uneori chiar ne săturăm să ne simţim neputincioşi când eşuăm în demersurile noastre. Ce se întâmplă dacă renunţăm să mai încercăm? Ne pierdem curajul şi nu mai facem faţă emoţiilor negative asociate eşecului, dar în mod cert nici nu vom evolua şi nici nu ne vom atinge obiectivele.

Curajul de a trăi viaţa, sau mai bine zis, de a stăpâni viaţa vine din înţelegerea faptului că renunţarea şi evadarea în partea inutilă a existenţei duce la pierderea curajului. Unii oameni depun eforturi susţinute pentru a-şi atinge scopurile, deoarece sunt curajoşi, iar din cealaltă extremă, ceilalţi îi critică negativ doar pentru a se simţi mai bine cu propria lor persoană. Alţii renunţă la luptă, pentru că este prea grea, uită de visuri şi chiar să mai viseze, adică să îşi mai fixeze obiective.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.