• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Noiembrie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Cu inima sau cu capul

Modul în care luăm decizii depinde de mulţi factori. Uneori ne bazăm pe cei obiectivi, iar alte ori ne ghidăm după ce ne spune „inima”. Ne putem gândi fiecare înspre ce suntem mai înclinaţi să urmăm: mintea ori inima sau care dintre cele două ne sfătuieşte cel mai bine.

 

S-au făcut câteva studii pe acest subiect, iar concluziile au fost poate conform aşteptărilor noastre. Participanţii care luau decizii „cu capul” aveau mai bune performanţe academice şi mai multe cunoştinţe despre situaţie, iar cei care luau decizii „cu inima” sunt persoane mai sociabile şi calde cu persoanele din jur.

Indiferent de tipul de gândire la care apelăm, există avantaje şi dezavantaje, astfel încât nu putem să spunem cu exactitate care este cel corect şi nici nu putem să spunem cu siguranţă că a „gândi cu inima” nu este de fapt a „gândi şi cu capul” în acelaşi timp. De regulă, atunci când avem o intuiţie, aceasta este un semnal de la subconştientul nostru care a colectat deja informaţii preţioase despre situaţia dată.

Este cunoscut faptul că subconştientul nostru absoarbe mult mai multă informaţie decât mintea noastră conştientă. Astfel, intuiţiile noastre sunt bazate pe cantităţi enorme de date stocate în mod inconştient. Asta nu înseamnă că subconştientul nostru are întotdeauna dreptate, dar este un punct de vedere care ar merita atenţia noastră.

 

Mai este un aspect important de care e bine să ne amintim: suntem oameni, nu roboţi, iar dacă nu prioritizăm lucrurile care ne fac fericiţi, atunci ne vom trăi viaţa depresivi. Când avem nevoi şi dorinţe neîmplinite, subconştientul nostru va genera emoţii negative pentru a ne motiva să ne atingem scopurile. Pe de altă parte, e bine să evităm deciziile mai puţin bune prin a le cântări şi a construi un plan de acţiune sau o strategie. Trebuie să ţinem cont şi de viitorul nostru când luăm o decizie, nu doar să ne focusăm asupra binelui de moment.

Este foarte important să luăm deciziile în mod raţional, dar să luăm în calcul şi emoţiile noastre, asigurându-ne că vom lua cea mai bună decizie pentru noi şi vom fi confortabili, dacă nu fericiţi, cu efectele şi consecinţele ei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.