• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 6 Ianuarie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Bârfa

Sociologii o numesc o armă socială, un instrument dăunător pe care unii îl folosesc împotriva altora. Nu este de mirare faptul că bârfa şi consecinţele sale au influenţe negative.

Dacă privim structura actului de a bârfi, putem identifica două componente. Una dintre ele ar fi reprezentată de persoana care transmite bârfa în timp ce este cuprinsă de un sentiment de valorizare. A doua componentă este reprezentată de obiectul bârfei, de regulă o altă persoană, la care face referire bârfa.

Totodată trebuie subliniat caracterul permanent şi insistent al bârfei în viaţa noastră. Bârfa este un lucru natural ce se petrece în toate mediile sociale, la locul de muncă, la şcoală etc. Noi ar trebui să urmărim caracterul şi conţinutul bârfei, în ce mod o considerăm sănătoasă şi potrivită în viaţa noastră.

Dacă am face o disecţie în interiorul psihologic al persoanei care bârfeşte, am observa o stimă de sine scăzută, gelozie, invidie, frustrare, furie, slăbiciune, sentimente de neputinţă. În timpul desfăşurării bârfei se produce un fenomen foarte interesant: persoana frustrată care se inferiorizează începe să se simtă superioară celor pe care îi denigrează şi obţine un plus de valoare. Scopul este de a nega calităţile celor din jur pentru a deveni mai bun decât ei. Tot ce se obţine este o falsă impresie de superioritate şi stimă de sine.

Prin bârfă, persoanele îşi pot gratifica nevoia de a fi acceptate de unii membri ai unui grup social sau de a înnoda legături noi cu persoane străine. Pentru astfel de indivizi, dovada acceptării o poate constitui doar un simplu zâmbet din partea altora, pe care îl pot obţine prin luarea în derâdere a altora.

În apărarea bârfei vine ideea conform căreia persoanele bârfesc din cauza plictiselii. Fals! Bârfim din cauza stimei de sine scăzute, din cauza complexelor de inferioritate, a lipsei de încredere în sine. O persoană plictisită, dar fără caracteristicile de mai sus, nu va bârfi, deoarece are alte opţiuni şi resurse la îndemână pentru a combate plictiseala.

Modul în care ne apărăm de bârfă este o adevărată provocare! Ştim cât de neplăcut este să aflăm câte lucruri negative se spun despre noi. Din păcate, nu le putem controla, iar atâta timp cât există stimă de sine scăzută între oameni, acestea sunt inevitabile. Ce putem face noi este să evităm pur şi simplu să participăm la acest tip de discuţii în cercul relaţional pe care îl frecventăm, iar la un moment dat acest obicei se va stinge.

Comentariile celorlalți

adrian pe 31.12.2012 la 14:39
"Bârfa" nu este esentiala existentei si nu este cauza ei, ea este un instrument al devenirii, eu devin ceea ce vad in mine însumi.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.