Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 11 Septembrie , 2006
Venetia Maramuresului
* Izolati de autoritati, satenii sufera pentru ca n-au votat „cum trebuie”
Satul Lunca la Tisa este rupt de lume pentru ca DJ 185 (pe relatia Bocicoiu Mare-Lunca-Valea Viseului) este impracticabil. În amonte de asezare, drumul judetean nu e altceva decât un „sleau” pentru carute, apa atingând adâncimea de 20 cm. Cu toate acestea, camioanele folosesc acea ruta, pentru a tracta lemnul taiat în Rezervatia Naturala Nacladovati.
O sa spuna cineva ca am ceva contra primarului comunei Bocicoiu Mare. De fapt, n-am nimic cu omul Liviu Lazarciuc, dar am ceva de împartit cu primarul. Printre altele, faptul ca nu face nimic pentru satul Lunca la Tisa, unde traiesc aproape 1000 din cei 4500 de locuitori ai comunei.
Lunca la Tisa este unul dintre cele mai izolate sate ale Maramuresului, desi se afla la doar 16 kilometri de Sighet. Localitatea este legata de restul lumii printr-o cale ferata (în halta locala oprind doar doua, trei trenuri zilnic) si de asa-zisul DJ 185, drum atât de prapadit, încât „rupe” pur si simplu masinile care-l strabat. Fara semnal de telefonie mobila, fara vreo cursa de autobuze, (asta ca sa nu vorbim despre cablu TV, canalizare sau alte asemenea „luxuri”), Lunca pare lovit de soarta. De fapt nu este asa, vina purtând-o doar CJ si primaria Bocicoiu Mare.
Comuna Bocicoiu Mare are patru sate 4 apartinatoare: cel omonim, Tisa, Craciunesti si Lunca la Tisa, însirate de-a lungul frontierei, între apa Tisei si Dealurile Maramuresului.
Începând din anul 2000, comuna a început sa fie condusa de primari originari din Craciunesti: mai întâi Nicolae Santa, apoi Liviu Lazarciuc.
Jocuri electorale
Primarul se lauda ca a facut drumul spre halta CFR, iar viceprimarul ca a contribuit la balastarea drumului. Lazarciuc (fost viceprimar în mandatul precedent), a reusit sa câstige alegerile în turul doi, învingându-si contracandidatul originar din Lunca la Tisa. Cum? Cu asfaltul! Miraculos, în noptile dinaintea alegerilor, pe ulitele ce fac legatura între sosea si bisericile din satele Tisa si Craciunesti, a aparut un covor asfaltic, turnat cu sprijinul neprecupetit al PSD-ului, partidul sub drapelul caruia a candidat Lazarciuc. Ca o paranteza, tot atunci, acesta a reusit sa-i „convinga” pe drumari, sa întinda asfaltul si în fata casei sale.
Si, zice-se, Lazarciuc ar fi declarat dupa victoria din alegerile pentru primarie, ca nu va face nici o investitie în Lunca la Tisa, pentru ca satenii de acolo nu l-au votat. C-o fi asa sau nu, nu stim, dar un lucru e cert, edilul n-a facut nimic pentru Lunca, de la alegeri si pâna în prezent.
Cel mai important lucru pentru sateni este drumul de acces, care nu este asfaltat, ci e plin de gropi. Primaria motiveaza ca nu poate repara soseaua, din cauza ca este drum judetean, si cade deci în sarcina DJMM.
Într-adevar, printr-o aberatie a Consiliului Judetean precedent, drumeagul a fost declarat parte integranta a DJ185, care ar urma ruta Harnicesti– Hoteni – Ocna Sugatag – Calinesti–Valeni – Bârsana – Petrova – Bistra – Valea Viseului – Lunca la Tisa – Bocicoiu Mare – Craciunesti, în total 65 kilometri, peste munti si dealuri, drum care are forma unui S ciudat, si care nu a fost strabatut integral, niciodata, de nimeni. Între Bârsana si Petrova acesta se transforma în drum de caruta, iar între Valea Viseului si Lunca la Tisa, într-un drum de TAF, nici macar la nivelul unuia forestier!
Cu toate acestea, viceprimarul comunei, Ioan Grijac, se lauda ca prin interventiile sale a adus lucratorii de la Drumuri Judetene, care au balastat DJ 185, care arata acum mai rau ca înainte de operatiune, sustin localnicii.
La iesirea din amonte a satului, drumul este impracticabil, inundat pe zeci de metri, accesibil doar masinilor de teren sau camioanelor cu dublu diferential. Ce sa mai vorbim de legatura cu Valea Viseului, nimeni n-a reusit vreodata sa treaca într-acolo cu un autoturism!
Se taie ca-n codru
Nu numai drumul de acces îi supara pe satenii din Lunca.
Biserica satului, construita în 1906, îsi va serba, în luna octombrie, 100 de ani de la edificare. Pentru acest eveniment major, primaria n-a catadicsit sa aloce nici macar un leu.
Iluminatul public functioneaza doar seara, timp de trei ore. Navetistii, care pleaca la ora 5 dimineata la tren, parcurg drumul pâna la halta pe întuneric, pentru ca nici un bec nu arde la ora aceea.
Localnicii se mai plâng si de renovarea scolii, care lasa de dorit, si de faptul ca podul transfrontalier peste râul Tisa (rupt de inundatia din 1970) nu a fost refacut, sau pentru ca fostul pichet de graniceri, acum dezafectat, nu este dat în chirie, pentru a nu se ruina si a mai aduce astfel ceva venituri comunitatii.
Semnalam si un lucru deosebit de grav. Am aflat ca în rezervatia naturala (categoria IV IUCN) Nacladovati, parte integranta a Parcului Natural Muntii Maramuresului, se exploateaza lemn de fag, împotriva legii. Zona este administrata de OS Ruscova, care se pare ca nu stie ca a aprobat taierea unui parchet în rezervatie. Solicitam Directiei Silvice Baia Mare sa verifice situatia la fata locului.
Drumul sub apa, primarul se piaptana
Liviu Lazarciuc, primarul comunei Bocicoiu Mare: „Asfaltul de pe ulita Bisericii din Craciunesi nu se afla în fata casei mele, ci a scolii. Iar în satul Lunca am facut ceva, adica am asfaltat drumul între halta CFR si centru”. Îl contrazicem înca odata: asfaltul din Craciunesti s-a „latit” miraculos chiar în dreptul proprietatii colorate într-un preafrumos portocaliu „morcov” a biraului comunal, si nu pe partea opusa a drumului, unde se afla într-adevar scoala generala! Iar, la Lunca la Tisa, drumul dintre halta si centru nu a fost asfaltat, ci betonat (cu manopera localnicilor) pe o latime de doar un metru, si asta în urma cu ceva timp. În fapt, „drumul asfaltat” din Lunca este doar un trotuar betonat, lung de vreo 250 de metri.
Ioan Grijac, viceprimar: „Am adus acum trei saptamâni lucratorii de la Drumuri Judetene, care au balastat drumul. E adevarat, drumul s-a umplut iar de gropi, dar asta e din cauza firmei care exploateaza lemnul în padurea Nacladovati, si care îsi transporta bustenii cu camioane grele.”
Un grup de cetateni din Lunca la Tisa declara, temându-se sa-si dea numele: „Toti mint, ca fac si dreg. Din 1996, de când nu a mai fost primar din Lunca, primaria Bocicoi n-a facut nimic pentru noi. Pâna si apa potabila, ne-am introdus-o singuri, pe banii nostri! Primarul a pus piciorul în sat o singura data în acesti trei ani de când a fost ales. În fiecare zi îsi face freza, suie în masina cu telecomanda - ca are garaj ce se deschide la buton, si pleaca la primarie sau în oras. A spus ca nu ne va ajuta cu nimic, pentru ca nu l-am votat, si s-a tinut de cuvânt. Vicele vine prin sat, dar degeaba. Suntem ca vai de mama noastra!”
Teofil IVANCIUC
teofil@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.