• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2013

Vaaaai! Ce-avem noi aicea? Şi consilierii se-nţeleg câteodată

Consiliul Judeţean dă uneori impresia că este o instituţie normală, unde totul funcţionează pe bază de amabilităţi şi inimioare. Asta când nu trebuie votate proiecte cu miză politică.

 
 

Plenul Consiliului Judeţean Maramureş (CJ) s-a întrunit la finalul lunii februarie într-o şedinţă „relaxată”, poate şi pentru că n-au fost pe ordinea de zi subiecte cu mare miză politică.

După cum a început şedinţa, am crezut că vom asista din nou la demonstraţii de forţă între preşedintele CJ Zamfir Ciceu şi consilierii judeţeni, dar se pare că „situaţia-i sub control”. Şi spunem asta pentru că în ultimele întâlniri ale plenului situaţia n-a fost tocmai roz între cele două „tabere”. Analizând atitudinea şi atmosfera şedinţelor din acest mandat, se observă cu fiecare întâlnire că preşedintele Ciceu s-a deprins tot mai bine cu partea de „strunire” a plenului, nu de alta, dar a început să aibă antrenament. O caracteristică specială a actualei formule prin care este condus Maramureşul este că niciodată nu-ţi poţi da seama dacă cel care se înscrie la cuvânt va critica sau va lăuda, nu de alta, dar înainte te aşteptai ca doar cei din opoziţie să vocifereze. Se pare că acest lucru l-a intuit şi preşedintele CJ, nu de alta, dar am observat că este foarte atent să inhibe orice porniri de înscrieri la cuvânt în afara subiectelor de pe ordinea de zi. Mai exact, de fiecare dată când simte că vreunul dintre consilieri vrea să facă „o paranteză”, îl întrerupe şi anunţă că toate problemele ce nu au legătură cu ordinea de zi se discută la final, la punctul diverse. Că altfel, şedinţele    s-ar transforma într-un veritabil spectacol, pentru că fiecare şi-ar aminti că vrea să spună ceva „important” dacă-l aude pe vreun coleg că bate apa-n piuă.

Ei bine, şi la începutul acestei şedinţe pesedistul Anton Rohian a vrut să ia cuvântul înainte de a se intra în ordinea de zi. Iniţial Ciceu a vrut să îl tempereze, dar, după ce a auzit că-i „o declaraţie politică politicoasă”, l-a lăsat să vorbească. Rohian a ţinut să atragă atenţia asupra arestării lui Decebal Traian Remeş, spunând că acest om de valoare a fost hăituit, şi că CJ ar fi trebuit să ia atitudine pentru că poate a fost singurul ministru care a făcut cinste acestui judeţ. Concluzia a fost că: merită să-i transmitem, acolo unde este, că noi maramureşenii îl considerăm un om de calitate şi de calibru, un rar om de stat. Toată lumea a aplaudat, iar Ciceu a intrat în ordinea de zi nu înainte să spună „sunt de acord cu cuvintele de apreciere adresate fostului preşedinte al CJ”.

 

Şi de această dată a continuat modificarea structurii plenului, cum de altfel a fost până acum în aproape toate şedinţele. La fel cum desfaci o pungă de pufuleţi, pe nimeni nu mai impresionează că partidele fac excluderi sau următorii de pe listă depun jurământul de consilier judeţean. Mai exact, s-a aprobat încetarea mandatului lui Vasile Mihalyi de la UNPR, şi au depus jurământul Florian Gui şi Mihai Felician Cerneştean, care i-au înlocuit pe Ioan Băban şi Ilie Sorin Vlad. Gui şi Cerneştean şi-au primit „botezul” de la ceilalţi consilieri în timp ce se îndreptau spre locul unde au depus jurământul. Şi spunem asta pentru că unul dintre pesedişti nu s-a abţinut să exclame: „numa valori aduce PD-L-ul în CJ”.

Au urmat o serie de proiecte peste care s-a trecut ca gâsca prin apă, aprobate „la foc automat”, nu de alta, dar vizau fel de fel de treceri de imobile din sau în domeniul public, aprobări de organigrame la instituţiile din subordine şi alte hotărâri care pot fi lejer încadrate la categoria „formalităţi”.

 

Mai importantă decât multe dintre punctele de pe ordinea de zi ni s-a părut o intervenţie a lui Anton Rohian, care i-a reamintit preşedintelui Ciceu că a spus că la începutul anului, CJ se va apleca asupra instituţiilor de cultură. Reamintim că există o mai veche intenţie ca toate instituţiile de cultură din subordinea CJ să fie comasate sub o singură conducere, pe de o parte pentru a exista o viziune unitară, dar şi pentru că în felul acesta s-ar cheltui mai puţini bani. În alte judeţe, o astfel de „umbrelă” pentru toate instituţiile de cultură şi-a demonstrat deja eficienţa. Rohian a spus că se lucrează la o variantă de proiect în acest sens, şi că speră ca în următoarea şedinţă de CJ să se ajungă la o concluzie.

De asemenea, consilierii USL au atras atenţia şi au cerut conducerii CJ să se formeze un grup de lucru care să fie pregătit în orice moment şi care să apere interesele judeţului în contextul regionalizării. Problema este cât se poate de serioasă, iar cei care au abordat până acum subiectul au fost mai degrabă „lupi singuratici”. Este foarte important ca Maramureşul să nu aştepte până în ultimul moment să ia atitudine în povestea regionalizării, că s-a văzut şi până acum că de fiecare dată „am fost săriţi din schemă”, neavând lideri sau instituţii al căror cuvânt să conteze la Bucureşti. S-a spus foarte clar că nu putem fi indiferenţi în contextul regionalizării, dacă ne raportăm la ce s-a câştigat până acum din punct de vedere istoric, şi la ce înseamnă Maramureşul.

 

La finalul şedinţei s-au împărţit mărţişoare şi s-a făcut schimb de amabilităţi, ceea ce nu ştim dacă vom mai vedea prea curând, nu de alta, dar urmează şedinţe în care vor trebui aprobate proiecte ce ţin de buget, deci sunt mari şanse să „se umfle din nou orezul” în consilierii judeţeni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.