• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 19 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Februarie , 2015

Unde este încrederea în cei care ne conduc?

În lumina evenimentelor din ultima vreme legate de justiţie, Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă, fiind urmărit penal de DNA, iar scandalul cu Elena Udrea fiind în plină desfăşurare, având repercusiuni la nivel naţional, am hotărât să vedem cum reacţionează oamenii simpli la asemenea acuzaţii şi în cine au ei încredere în urma ultimelor evenimente.

 
 
 

Am început discuţii cu oameni de toate vârstele, care se aflau în zonă pieţei de lângă Turnul Măcelarilor. Acolo, doi bărbaţi în toată firea, care vindeau ardei, parcă mă aşteptau să intru în discuţie, poate în speranţa de a cumpăra ceva. Întrebările au fost adresate direct şi s-au arătat foarte revoltaţi de sistemul românesc, inclusiv cel din justiţie. Nu păreau foarte la curent cu noile evenimente, cu toate că ştiau că cineva a furat, sau cineva a mituit.

Nici unul din ei nu părea surprins, începând să îşi dea cu părerea care ar fi cea mai bună soluţie pentru a-i pedepsi pe cei care fură. Unul, cel mai mare dintre cei doi, părea încrezător că închisoarea este cea mai bună soluţie şi că aceste cazuri ajung să fie rezolvate datorită puşcăriei, însă cel de al doilea nu era de acord. Spunea să li se ia averile şi să fie lăsaţi în libertate, într-o simplă garsonieră. Toţi banii să meargă la pensii, consider că asta ar fi o pedeapsă mult mai potrivită pentru ei”. Au continuat discuţia şi după ce am plecat, păreau să dezbată care ar fi cea mai bună soluţie, puşcăria sau transformarea averilor în pensii. 

 

Cea de-a treia persoană la care m-am oprit a fost o bătrânică, vindea mere şi îndura frig. Nici ea nu era în temă, însă era convinsă că se fură atât de mult, încât oamenii de rând sunt mai săraci ca anul trecut. A spus că nu se uită prea mult la televizor, însă eram foarte curios cum a ajuns dumneaei la asemenea concluzii. Simplu: anul trecut aveam 20 de lăzi de mere şi toate au trecut, însă anul acesta am cinci lăzi, le dau la jumătate de preţ ca să le pot vinde şi uitaţi că stau cu ele pe masă, de ce, pentru că lumea este mai săracă ca şi anul trecut”.

 

Un domn revoltat trăgea cu urechea, aşteptând momentul să îşi exprime părerea. Părea revoltat că nu mai poate avea încredere în nimeni, dacă şi cei cu dreptatea în mână fură cu stânga, în cine să te mai încrezi. Mi-a spus o zicală „de ce a făcut Dumnezeu degetele mari… pentru a te opri când ajungi la un anumit punct. Aceştia au hotărât să închidă aceste degete pentru a putea lua cu toată mână.” Îl măcina faptul că fiica lui nu îşi găsea de lucru după ce s-a chinuit să o ţină la facultate, părinţii noştri au făcut cum au putut să ne ofere o casă, iar acum, când este rândul nostru, nu putem fi siguri că ne putem întreţine propriii copii”, a încheiat acesta. 

 

Vestea circulă rapid, cineva îi ruga pe comercianţi să îşi exprime părerea despre sistemul juridic. O doamnă mă priveşte insistent şi zice că în acest moment doar în Dumnezeu poţi să ai încredere şi revine la treburile ei obişnuite.

 

De ce şi-a pierdut cetăţeanul încrederea în sistemul românesc? Părerile sunt împărţite, fie că văd la televizor doar oamenii care, în loc să îi apere, sunt cu cătuşele la mâini, fie că nu mai au de lucru, fie că sistemul nu îi ajută pe tineri, aceşti fiind îndemnaţi să părăsească familiile. „Sistemul românesc nu se mulează pe cetăţean, acesta fiind nevoit să se muleze după sistem”, a spus un trecător. Oamenii prezenţi mă întrebau: dacă cei care ar trebui să fie modelul legii, fură, noi, care stăm în frig pentru cinci lei, ce să facem? 

 

Un vânzător strigă să îmi facă ofertă la pere, astfel am şi intrat în discuţie. S-a autodescris ca o persoană de peste 50 de ani fără slujbă şi fără pensie, trăind din animalele şi plantele de pe lângă casă. Mi-a spus că din această ţară ar trebui să plece toţi tinerii, să rămână restul, să fure între ei. A spus că a adunat destui bani cât pentru un bilet de avion spre America, „rezolv şi cu viza”. Mi-a afirmat foarte sigur pe el că în România statul ia cu două mâini şi dacă chiar trebuie să dea, va da doar cu una singură. Era foarte pesimist în ceea ce rezervă viitorul pentru tineri şi îi îndemnă pe toţi să plece, având şi el un fiu purtat prin tribunale din cauza taxei de mediu pentru maşină.

 

Am încercat să aflu şi părerea tinerilor despre acest subiect, însă majoritatea nu ştiau despre ce este vorba şi nici nu îi interesa prea tare. Cei care, totuşi, erau la curent, erau scurţi, la obiect, nu se plângeau de sistem, doar de timp, spunând că sunt presaţi, afirmau doar că Toni Greblă trebuia să îşi asume responsabilitatea şi nu să plece în concediu când a început urmărirea. „Şi ei sunt oameni, cetăţeni români, pe teritoriul României şi asta însemna că şi ei trebuie să se supună aceloraşi legi ca fiecare dintre noi.”

 
 

Anchete pe bandă rulantă

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut, marţi, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, în dosarul în care a fost acuzat iniţial de trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite. Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă judecătorului Curţii Constituţionale în 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Toni Greblă a intrat în concediu de odihnă din 27 ianuarie, după ce cazul său a fost discutat la Curtea Constituţională. La începutul lunii februarie Toni Greblă s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.

Elena Udrea a fost denunţată la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins şi primit 500.000 de euro “pentru a-i rezolva problemele din justiţie”. DNA cere arestarea Elenei Udrea în dosarul Microsoft, în care deputatul este acuzat de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea şi fapte în legătură cu derularea contractului e - România), spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

 

Anchetatorii o acuză totodată pe Udrea, plasată sub control judiciar în acest dosar pe 29 ianuarie, că a încălcat condiţiile acestei măsuri preventive, motiv pentru care cer arestarea ei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.