• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Aprilie , 2013

Un maramureşean în Palestina

De ani buni, UE are o misiune diplomatică şi umanitară în Teritoriile Ocupate ale Palestinei. Recent, a fost organizată o vizită de o săptămână. Dan Adrian Pop, preşedintele Rotaract District 2241 România şi Moldova vorbeşte, pe larg, într-un interviu acordat GAZETEI de Maramureş, despre experienţa palestiniană şi situaţia din Orientul Mijlociu.

 
 
 

Reporter: Uniunea Europeană a organizat recent o vizită în Palestina la care ai luat şi tu parte. Despre ce a fost vorba?

Dan Adrian Pop: De ani buni de zile, Uniunea Europeană are o misiune diplomatică şi umanitară în Teritoriile Ocupate ale Palestinei ce are ca obiect mai degrabă un parteneriat pentru consolidarea instituţiilor palestiniene în vederea construcţiei şi organizării unui stat de drept, autonom şi independent, capabil să funcţioneze bazându-se pe capacităţile proprii.

Concret, viziunea Uniunii Europene în relaţia Israel – Palestina se rezumă la ”Două state pentru două popoare”, ceea ce presupune un stat israelian şi unul palestinian care să aibe graniţele stabilite în anul 1949 şi cele două zone: Gaza şi West Bank.

Ce este foarte important să menţionez este că pe tot parcursul şederii în Palestina am avut ocazia să aprofundăm problemele şi situaţiile cu care se confruntă palestinienii, fără a avea contact cu cealaltă parte implicată. Toate evenimentele la care am luat parte au fost organizate de EU pentru a sprijini viziunea sa şi pentru a fundamenta cu realitatea din teren acest lucru.

 

Reporter: Cât a durat acest proiect şi care au fost principalele puncte de referinţă?

Dan Adrian Pop: În săptămâna petrecută în Palestina întreg grupul a fost cazat în ”capitala” provizorie a Palestinei, Ramallah, iar zilnic am avut programate activităţi în diverse zone şi oraşe ale Palestinei.

Printre cele mai interesante, inedite experienţe s-au numărat cele în Academia de Politie de la Jerico (EST), Tabăra de refugiaţi Askar din Nablus(NORD), Centrul pentru acţiuni umanitare al Comisiei Europene, Comunităţile de beduini de la periferia Ierusalimului şi de pe valea Iordanului, totul culminând cu o vizită în oraşul Hebron(SUD), însoţiţi de un veteran de război din timpul celei de-a doua intefada(revolte).

De asemenea, am întâlnit foarte mulţi reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (practic, guvernul palestinian), dar şi ai altor organizaţii neguvernamentale ce activează în zonă.

 

Reporter: Care este situaţia de ansamblu în zona Orientului Mijlociu? Ce ştiai înainte să ajungi acolo şi ce ai descoperit la faţa locului.

Dan Adrian Pop: La fel ca majoritatea românilor, informaţiile pe care le aveam despre zona respectivă erau cele legate de conflicte armate, acţiuni teroriste – un conflict continuu în ultimii zeci de ani.

După ce am primit invitaţia de-a participa în proiect, am căutat şi am studiat mai bine situaţia în ceea ce priveşte Palestina, dar nici aşa ideea pe care o aveam nu era foarte clară. Speram că acolo voi găsi mai multe răspunsuri.

Practic, în prezent, acolo există 2 teritorii palestiniene (Gaza, în sud, la graniţa cu Egipt, şi West Bank, în est, la graniţa cu Iordan) separate de teritorii israeliene. De pe teritoriul Gaza, armata israeliană s-a retras recent, dar West Bank este ocupat în continuare de forţele armate. Ce este şocant la prima vedere este faptul că pentru a intra într-un oraş palestinian din Palestina, trebuie să treci prin cel puţin un punct de control al armatei israeliene.

Prima concluzie ar putea fi că se fac verificări de rutină şi se asigură securitatea în zonă. De fapt, situaţia stă cu totul şi cu totul altfel. Palestina este împărţită în trei zone, clasificate în funcţie de densitatea de palestinieni. Astfel, oraşele sunt considerate Zona A şi sunt controlate de autoritatea palestiniană, periferiile şi satele sunt considerate Zona B şi sunt controlate de autoritatea palestiniană şi armata israeliană în acelaşi timp şi Zona C, controlată de armata israeliană. Restricţiile pentru palestinieni sunt foarte dure. Majoritatea oraşelor sunt înconjurate de ziduri de 8 metri înălţime, de jur împrejur. Singurul mod de acces este prin acele puncte de control ale armatei israeliene.

Chiar şi pentru deplasarea dintr-un oraş în altul, palestinienii au nevoie de aprobare specială din partea statului Israel.

Din punct de vedere economic, în marile oraşe, în zonele centrale, situaţia este foarte bună, fiind zărite semne de prosperitate. Dar în general, situaţia economică este foarte proastă, iar din cele relatate de reprezentanţii autorităţilor palestiniene, o mare parte a problemelor se datorează şi relaţiei cu statul Israel, care le controlează şi utilizează toate resursele naturale de pe teritoriul ocupat, inclusiv taxele şi impozitele acumulate de statul palestinian trebuie întâi să treacă prin bugetul statului Israel, care percepe un procent de 3% şi redirecţionează banii statului palestinian.

 

Reporter: Care este atmosfera în zonă? Care va fi rezolvarea şi când va fi aceasta?

Dan Adrian Pop: Atmosfera este tensionată. Mulţi vorbeau despre o a 3-a intefada (revoltă). Sunt zone care fierb în permanenţă. Palestinienii consideră că ”mor” cu dreptatea în mână şi vor să facă ceva pentru a schimba ceva. După experienţa ultimelor două intefade, când lucrurile s-au înrăutăţit pentru ei, se doreşte mai multă cumpătare şi găsirea unor soluţii prin negocieri.

Soluţii reale nu se întrevăd. Nici eu, nici cei cu care eram acolo, nu vedem o rezolvare a situaţiei. Unii şi-au pierdut speranţa.

Situaţia e înrăutăţită şi de gruparea Hamas, care a câştigat alegerile în Gaza, dar nu face parte din PLO (Guvernul Palestinian – Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei). Practic, în prezent, Palestina este condusă de 2 guverne diferite. Unul în West Bank, şi unul în Gaza.

Speranţă am văzut în taberele de refugiaţi. Oameni care şi-au părăsit casele în anii 1969, generaţii care încă locuiesc în taberele de refugiaţi cu speranţa că totul va reveni la normal, ca înainte de război şi că îşi vor recăpăta casele. Copiii au cheile de la casa părinţilor şi doar aşteaptă ziua în care se vor putea întoarce acasă.

 
 

„Mulţi vorbeau despre o a 3-a intefada (revoltă). Sunt zone care fierb în permanenţă. Palestinienii consideră că ”mor” cu dreptatea în mână şi vor să facă ceva pentru a schimba ceva. După experienţa ultimelor două intefade, când lucrurile s-au înrăutăţit pentru ei, se doreşte mai multă cumpătare şi găsirea unor soluţii prin negocieri”.

Dan Adrian Pop

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.