• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Decembrie , 2013

„Umblatul la colindat” a devenit un element caracteristic pentru ASCOR Baia Mare

Reporter: Cum a evoluat ASCOR Baia Mare în ultima perioadă?

Vlad Verdeş: Vă mulţumim pentru faptul de a ne avea în atenţie şi a ne face împreună mărturisitori a iubirii pe care tinerii ortodocşi, studenţi şi liceeni, o manifestă faţă de Dumnezeu, de Maica Domnului şi de toţi sfinţii. Spre bucuria noastră, în ultima vreme, ASCOR Baia Mare a crescut nu doar prin numărul tinerilor participanţi, ci şi prin natura activităţilor, nefiind un merit asumat, ci întru toate, lucrarea lui Dumnezeu prin noi, nevrednicii Săi lucrători.

 

Reporter: Ce a însemnat reorganizarea Comitetului de Conducere?

Vlad Verdeş: La începutul acestui an universitar, ASCOR Baia Mare a precedat întreaga sesiune de activităţi printr-o reorganizare a Comitetului de Conducere, dorind prin aceasta o implicare activă atât a studenţilor, cât şi a liceenilor, membri ASCOR, în organizarea acţiunilor, astfel încât, acestea să fie rodul strădaniei şi implicării lor. Totodată, s-a modificat şi structura corpului organizatoric, întrucât actuala conducere ASCOR Baia Mare are următoarea componenţă: Departamentul Credinţă – Cultură, Depatamentul Filantropia, Departamentul Artistic, Departamentul Finanţare Proiecte, pe lângă acestea funcţionând Biroul de Presă şi Relaţii Publice, care are în vedere promovarea acţiunilor organizate. Actuala structură se dovedeşte a fi eficientă întrucât gama activităţilor organizate de ASCOR este mult mai diversificată, tinerii participanţi având posibilitatea de a-şi alege aria activităţilor în care doresc să se implice.

 

Reporter: Despre proiectul „Serile prieteniei”?

Vlad Verdeş: Unul dintre proiectele de amploare desfăşurate în ceastă toamnă a fost proiectul intitulat „Serile Prieteniei”. Organizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, unităţile de învăţământ preuniversitar din Baia Mare şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, proiectul a reunit în cele 4 seri, 11-14 noiembrie, peste 300 de tineri liceeni. În cadrul acestor întâlniri, au avut loc discuţii tematice legate de subiectul propus, şi anume, prietenia adevărată. În centrul întâlnirilor a stat filmul surpriză pregătit de organizatori, tocmai pentru a întări şi mai mult cele discutate. Totodată, tinerilor participanţi li s-a prezentat ambientul ASCOR în toată frumuseţea lui, având prilejul de a se familiariza cu acţiunile organizate de această asociaţie.

 

Rep.: Recent, au avut loc consfătuirile naţionale ASCOR şi LTCOR.

Vlad Verdeş: În perioada 22-24 noiembrie au avut loc Consfătuirile Naţionale ale ASCOR şi LTCOR (Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români) organizate fiind de ASCOR şi LTCOR Bucureşti. În cadrul acestor Consfătuiri au participat reprezentanţi a 20 de filiale ASCOR şi 8 filiale LTCOR. ASCOR Baia Mare, având binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte Iustin, a delegat şi de această dată 3 reprezentanţi (Crina Haidamac, Răzvan Romocea, Vlad Verdeş) spre a duce cu toată vrednicia în capitală, mărturia trăirii creştine a tinerimii maramureşene.

În prima parte a acestei întâlniri s-au expus problemele cu care reprezentanţii filialelor se confruntă, propunându-se, de asemenea, idei în vederea soluţionării acestora. În cea de-a doua parte s-a luat în discuţie statutul LTCOR. Ca reprezentanţi ai ASCOR Baia Mare am oferit participanţilor revista „GRAIUL TINERILOR ORTODOCŞI” supliment al Revistei „GRAIUL BISERICII NOASTRE” fapt ce a trezit multe amintiri frumoase în minţile ASCOR-iştilor participanţi la Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din august 2013. Totodată am oferit şi volumul intitulat „Sfântul Iov din Uglea” ca simbol al creştinismului maramureşean.

Prezenţa noastră la Bucureşti a însemnat, în primul rând, prilejul de a arăta că tinerii băimăreni sunt şi lucrează în ograda Bisericii, iar în al doilea rând, a fost prilej de a învăţa din experienţa colegilor noştri, urmând a pune în faptă aceste învăţături, aici, la noi acasă.

 

Rep.: Care e povestea Grupului vocal ASCOR Baia Mare?

Vlad Verdeş: „Umblatul la colindat” a devenit un element caracteristic pentru ASCOR Baia Mare, întrucât în cei doi ani de activitate evoluţia Grupului Vocal ASCOR a fost atât de bine primită în rândurile „gazdelor” încât a depăşit cu asupra de măsură aşteptările noastre. Drept pentru care, Comitetul de Conducere a stabilit organizarea unei preselecţii în urma căreia să reiasă o formulă compactă a Grupului Vocal ASCOR.  Astfel, în prezent, grupul numără 12 băieţi şi 28 de fete, care se întâlnesc în repetiţii săptămânale pentru a pregăti repertoriul bine stabilit (colinde, pricesne, dar şi cântece patriotice şi prelucrări folclorice). Din locaţiile reprezentaţiilor Grupului Vocal din acest post al Crăciunului amintim următoarele: Baia Sprie, Suciu de Sus, Şişeşti, Măriuş, Sâi, Chechiş, Cluj Napoca (Sediul Mitropoliei, Radio Renaşterea, ASCOR Cluj, Mănăstirea Floreşti). Marea bucurie a membrilor Grupului Vocal ASCOR sunt cele 30 de costume populare, menite să aducă un plus de culoare reprezentaţiilor artistice.

Bucuria noastră este că nu suntem singuri. În toate activităţile întreprinse simţim binecuvântarea lui Dumnezeu şi sporul care se revarsă prin fiii săi. Întotdeauna preoţimea băimăreană, şi nu numai, a fost alături de noi, susţinându-ne pe toate planurile. O aleasă apreciere manifestăm Părintelui Vasile Botiş, duhovnicul ASCOR Baia Mare care veghează, în ciuda tuturor responsabilităţilor sfinţiei sale, atât la buna desfăşurare a activităţilor, cât şi la starea sufletească a membrilor asociaţiei noastre. Părintele Milan Bălan, Consilierul Sectorului Teologic Educaţional din cadrul eparhiei noastre este încă unul dintre cei mai de seamă susţinători şi colaboratori ai noştri, bucuroşi fiind că avem această oportunitate a veni împreună în întâmpinarea tinerimii drept măritoare.

Aducem toată preţuirea noastră şi înaintea părinţilor slujitori la altarul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” care, dimpreună cu Părintele Eclesiarh Casian Filip, ne fac buna primire, cu fiecare prilej al acţiunilor organizate în incinta spaţiului pe care dumnealor îl găzduiesc.

PreaSfinţitul Iustin Sigheteanul a manifestat întotdeauna un ataşament deosebit faţă de tot ceea ce înseamnă lucrarea ASCOR-ului în cadrul episcopiei şi, în ciuda tuturor responsabilităţilor Prea Sfinţiei Sale, ne stă alături prin povaţa înţeleaptă şi arhiereasca binecuvântare. 

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească strădania lor, precum şi a celor pe care nu i-am mai amintit, iar pe noi să ne întărească şi să ne povăţuiască spre lucrarea faptei celei bune. Tuturor cititorilor publicaţiei dumneavoastră le dorim un post cu folos, iar mai apoi un Praznic al Naşterii Domnului cu bucurie şi linişte în familiile lor.

Dumnezeu să ne ajute şi să ne binecuvânteze!

 

Rep.: Pentru că e vremea colindelor, o urare din repertoriul Grupului Vocal ASCOR Baia Mare.

Vlad Verdeş:

„Dumnezăule` preabun,

Trimite-ne de Crăciun
Pă` pământul păcătos

Pacea Domnului Hristos!

Sănătoşi la primăvară

Să ieşim cu plugu` iar

Şi cu oile pă` lunci,

Bucurie păntru prunci.

Lasă Doamne soarile

Să ardă ogoarele,

Să deschidă mugurii

Să să coacă strugurii.

În tăte` livezile

Să pască cirezile,

În tăte` grădinile

Să zboare albinile

În tăte pădurile,

Să să cocă murile,

Păstă` tăte` moinile,

Să răsune doinele!

Pune Doamne pă răzoare,

Tăt de-un fluture şi-o flore,

Şi în traistă la săraci,

Tăt un măr şi doi colaci!

Dă-ne Doamne lună plină

Şi viaţă mai senină!

Limpezăşte văile
Şi ne-ndreaptă căile!

Iar nouă păntru colindă

Să ne scotă gazda-ntindă

O iagă şi colăcei

Ca la Cana Galilei!

Nu că noi am fi săraci,

Şi umblăm după colaci,

Da noi ştim că din bătrâni

Aşe-i legea la români,

Să să bucure tăt satu,

Că s-o născut Împăratu`

Ce le-aduce fericire,

Pace şi buna voire,

La anu şi la mulţi ani!”

 
 
 

„Bucuria noastră este că nu suntem singuri. În toate activităţile întreprinse simţim binecuvântarea lui Dumnezeu şi sporul care se revarsă prin fiii săi. Întotdeauna preoţimea băimăreană, şi nu numai, a fost alături de noi, susţinându-ne pe toate planurile”.

 
Vlad Verdeş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.