• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Noiembrie , 2013

Trei băimăreni la ONU

Adrian, Evelyne şi Paula sunt membrii clubului Rotaract TEAM Baia Mare, iar pe data de 2 noiembrie a.c. au fost invitaţi speciali la sediul Naţiunilor Unite din New York, unde au vorbit în faţa a peste 600 de tineri din toată lumea despre evenimentul Rotaract MUN 2013 ce a avut loc la Baia Mare în luna august (Rotaract Global Model United Nations 2013). Ei au făcut parte din programul oficial al Zilei Rotary la Naţiunile Unite, iar alături de băimărenii noştri, reprezentanţi UNICEF, Rotary, Rotaract Yale, Global Poverty Project s.a. au prezentat proiecte de impact global.

 
 

Rep.: Despre ce a fost vorba mai exact la New York în acest weekend?

Dan Adrian Pop: În fiecare an, la Ziua Rotary International, la Naţiunile Unite, peste 1300 de Rotarieni şi invitaţi se întâlnesc la sediul Naţiunilor Unite din New York. Este o conferinţă al cărei program e conceput astfel încât să inspire şi înveţe participanţii să participe activ pentru consolidarea şi eficientizarea relaţiei între organizaţiile non profit şi Naţiunile Unite.

Ziua Rotary la Naţiunile Unite 2013 a inclus un program special pentru tineri interesaţi în serviciul umanitar, astfel că tinerii au avut ocazia să afle mai multe despre programele de simulare a naţiunilor unite, despre proiectul Shelter Box, proiecte realizate de cluburile Interact şi o perspectivă mai largă despre Naţiunile Unite.

 

Rep.: De ce tocmai Rotaract TEAM Baia Mare la Naţiunile Unite?

Dan Adrian Pop: Clubul Rotaract TEAM Baia Mare a fost invitat oficial să facă parte din programul pentru Ziua Rotary Internaţional la Naţiunile Unite 2013 care în acest an se va axa pe promovarea tinerilor în soluţii inovative pentru cetăţeni globali mai activi şi mai responsabili.

Mergem pregătiţi să vorbim lumii întregi despre evenimentul pe care clubul nostru l-a gândit şi l-a lansat în cadrul Rotary International, Model Naţiunile Unite, să îi încurajăm şi pe alţii să se alăture misiunii şi viziunii proiectului, dar totodată mergem şi pentru a purta cu noi mesajul participanţilor de la prima ediţie a Rotaract MUN.

 

Rep.: Care a fost rolul vostru la acest eveniment?

Dan Adrian Pop: Promisiunea pe care am făcut-o celor interesaţi să participe la prima ediţie a evenimentului Rotaract Global Model United Nations 2013, chiar la Baia Mare a fost că vocea lor va ajunge la Naţiunile Unite şi la foarte scurt timp după încheierea primei ediţii, acest lucru se întâmpla cu adevărat.

Comisia pentru Pace, Consiliul pentru Securitate şi Consiliul pentru Drepturile Omului, simulate de tineri din peste 30 de ţări şi de pe 5 continente, veniţi la Baia Mare în luna august, prin rezoluţiile depuse şi concluziile trase, reprezintă vocea tinerilor pentru o lume mai bună. Astfel, treptat, obiectivul nostru, de a crea o structură de tineri la nivel internaţional care să meargă mai departe de o simplă simulare a Naţiunilor Unite, prinde contur.

Practic, ca reprezentant al clubului din Baia Mare, împreună cu Paula Sopoian şi Evelyne Cusner, în plen, vom face o prezentare despre prima ediţie a Conferinţei Internaţionale - ce a avut loc la Baia Mare în luna august, iar prin discuţii particulare cu cei prezenţi am încercat să găsim sprijinul necesar atât în Rotary International, cât şi în Naţiunile Unite, pentru ca vocea tinerilor cu privire la problemele globale să fie ascultată şi încorporată în procesul decizional ce se ia la nivel global şi decide soarta omenirii.

 

Rep.: Care este legătura dintre Rotary şi ONU la nivel global?

Dan Adrian Pop: Rotary deţine în prezent cel mai înalt statut oferit unei organizaţii non profit de către Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite. Rotary Internaţional menţine în continuare relaţia sa cu numeroase agenţii, programe şi comisii ale Naţiunilor Unite prin reţeaua proprie de reprezentanţi în cadrul acestora. Această reţea este compusă din reprezentanţi Rotary Internaţional atât la Naţiunile Unite, cât şi în cadrul altor organizaţii.

Mai mult decât atât, există o relaţie istorică între Rotary şi ONU. În anul 1942, la Londra, membri din peste 21 de ţări au organizat o întâlnire pentru a crea o viziune comună în ceea ce priveşte educaţia, ştiinţa şi cultura după al 2-lea război mondial. Această conferinţă este considerată acum ca fiind precursorul UNESCO. Iar mai apoi, în anul 1945, un grup de 49 rotarieni au fost invitaţi la San Francisco pentru a lua parte la elaborarea constituţiei Naţiunilor Unite.

Aceasta relaţie istorică trebuie perpetuată. Nouă ca tineri cu viziune şi ambiţie ne dă multe speranţe că astfel vom putea atinge şi obiectivele pe care ni le-am propus.

 

Rep.: Cât de aproape sunteţi de acest ţel, pe care vi l-aţi propus?

Dan Adrian Pop: Putem spune că suntem cu un pas mai aproape. Cu doi paşi chiar. Unul pentru că am ajuns la Naţiunile Unite atât de repede şi pentru că avem contactele necesare pentru a deschide portiţe pe viitor, iar în al doilea rând pentru că în cadrul aceleiaşi conferinţe de la New York am anunţat clubul organizator al proiectului pe care l-am iniţiat noi la Baia Mare.

Practic, de la început ne-am propus ca această conferinţă, Rotaract Global Model United Nations să fie organizată în fiecare an într-o altă ţară, de un alt club Rotaract.

Astfel, Rotaract Global Model United Nations în anul 2014 va avea loc în Londra, UK, organizat de clubul Rotaract Westminster. Organizarea evenimentului din Londra este susţinută de toate cluburile Rotaract şi Rotary din Marea Britanie, iar din discuţiile avute cu colegii noştri din Anglia, văzând motivarea cu care lucrează şi profesionalismul de care dau dovadă, putem garanta de pe acum că evenimentul va fi unul de succes.

 

Rep.: America, în general, şi New York, în special, sunt locuri la care toată lumea visează. Care este părerea voastră?

Dan Adrian Pop: A fost o experienţă frumoasa. Unii dintre noi au fost pentru prima dată aici, dar pentru alţii nu este prima călătorie în New York. Ceea ce a făcut aceasta călătorie specială au fost oamenii pe care i-am întâlnit şi cauza noastră, asupra căreia ne concentrăm atenţia şi eforturile.

 
 

„Mergem pregătiţi să vorbim lumii întregi despre evenimentul pe care clubul nostru l-a gândit şi l-a lansat în cadrul Rotary International, Model Natiunile Unite, să îi încurajăm şi pe alţii să se alăture misiunii şi viziunii proiectului dar totodată mergem şi pentru a purta cu noi mesajul participanţilor de la prima ediţie a Rotaract MUN”.

 
Dan Adrian Pop

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.