• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Mai , 2014

Tomograful lui Sabin / Zi de mai

Cândva în Chicago, la intersecţia străzilor Randolph şi Des Plaines se găsea piaţa Haymarket (târgul de fân). Acolo a avut loc în 4 mai 1886 o demonstraţie muncitorească de sprijin pentru muncitorii aflaţi în grevă pentru a obţine ziua de muncă de 8 ore.

O persoană necunoscută a detonat o bombă între poliţiştii care încercau să disperseze manifestanţii. În urma deflagraţiei şi a focurilor de armă ce au urmat au fost ucişi cel puţin 7 poliţişti şi 4 muncitori, numeroşi alţii fiind răniţi. Au fost arestaţi 8 anarhişti şi acuzaţi de conspiraţie. Dintre aceştia, 7 au fost condamnaţi la moarte şi unul la 15 ani de închisoare, 4 au fost spânzuraţi în 11 noiembrie 1887, unul s-a sinucis, iar restul au fost graţiaţi de Guvernatorul statului Illinois în 1893. Acesta este cel mai important reper istoric pentru 1 Mai ca zi internaţională a muncii.

A fost punctul culminant al mişcării muncitoreşti americane pentru ziua de muncă de 8 ore. După acest eveniment mişcarea muncitorească organizată a cunoscut un avânt semnificativ, iar în 1888 Federaţia Americană a Muncii a decis să continue campaniile pentru ziua de muncă mai scurtă, iar data de 1 Mai a fost decisă ca moment al grevei generale.

Un an mai târziu, Internaţionala a II-a a lansat apelul pentru o mare demonstraţie internaţională care să aibă loc în aceeaşi dată în toate ţările membre astfel încât muncitorii de pretutindeni să poată cere 8 ore de muncă pe zi...

Prima Zi de Mai internaţională a fost un mare succes, iar începând din 1891 comemorarea Zilei de Mai a devenit un eveniment anual în majoritatea ţărilor. 

 

Cele întâmplate la Chicago în 1886 au trezit conştiinţa socială a milioane de muncitori de pretutindeni care au acţionat tot mai coerent pentru a obţine drepturi legitime legate de muncă. Mulţi au murit de-a lungul timpului pentru ca astăzi noi, fiecare muncitor pe arătura lui, să putem lupta cu micii, fasolea, berea, manelele...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.