• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 August , 2015

Tomograful lui Sabin / Smart

…„Am asistat de curând la o discuţie, în care un cetăţean american l-a întrebat pe un cetăţean român, doctor în ştiinţe şi profesor universitar la una dintre cele mai mari universităţi din România: „If you are so damn smart, why ain’t you rich?”. Recunosc, întrebarea m-a luat prin surprindere şi pe mine, simplu observator, iar profesorul, vizibil uimit, s-a fâstâcit câteva zeci de secunde şi a replicat: „Nu sunt inteligent deloc, sunt cult. Inteligenţa este doar capacitatea unui individ de a se adapta rapid şi eficient la orice context, fie el favorabil sau nefavorabil. Eu mă cam bâlbâi când lucrurile iau o întorsătură neaşteptată şi mă poticnesc.

 

De ce nu sunt şi eu bogat? Pentru că în România nu ţi se dă voie să fii bogat dacă eşti cult, ci doar dacă eşti inteligent şi faci parte dintr-un gang”. Nu este ciudat că trăim într-o societate care devalorizează cele mai importante slujbe? Adică nu avem nicio problemă să-i dăm unui antrenor de fotbal cinci milioane de dolari pe sezon, dar ni se pare oarecum normal ca acele persoane care au de-a face cu spiritualitatea sau cultura, trebuie să fie lefteri, celibatari şi abstinenţi. De preferat, toate trei odată. EU NU ÎMI AMINTESC SĂ FI VOTAT AŞA CEVA.

 

Încercaţi să vă imaginaţi o lume în care banii ajung la cei care ne oferă cele mai importante daruri: profesorii, artiştii, infirmierele, pompierii, scriitorii... oameni care ne conectează, nu ne învrăjbesc, nu ne despart şi nu ne distrag atenţia. La noi, mulţi dintre bogaţi nici măcar nu sunt inteligenţi. Aceştia nu   au făcut avere pentru că au găsit oportunităţi de afaceri, adaptându-se cerinţelor pieţei, ci au fost doar şmecheri, mai puţin ocupaţi cu învăţatul şi mai mult ocupaţi cu trişatul, au fost doar mai tupeişti şi îţi puneau pumnul în gură când încercai să le devoalezi intenţiile. Oricum, aproape nimeni nu s-a atins de ei. La noi, cheia succesului nu este deşteptăciunea, nici măcar inteligenţa, ci doar apartenenţa la un grup care să îţi faciliteze succesul financiar. Oare acest gen de bogătani români ar mai fi fost bogaţi în Franţa, în Marea Britanie, în Germania sau oriunde altundeva în lumea „civilizată”? Bogaţii occidentului, în marea lor majoritate, pe lângă averi şi respectul oamenilor, au clasă, au stil, au cultură şi rafinament. Bogătanii noşti au bani şi cam atât! ”...

Te salut, om cult ce eşti! Eugen.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.